sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Blogistanian lukumaraton II lähestyy!

Blogistanian lukumaraton II järjestetään 24.7.2013.

Mistä oikein on kyse?

Sanotaanko vaikka näin: kyseessä on lukemisen extreme-laji, jossa on tarkoituksena lukea kirjoja niin paljon kuin sielu sietää.

Lukumaratonin säännöt kuuluvat näin:


1. Lukuaikaa on yksi vuorokausi eli 24 tuntia, ja kaikki tuona aikana luettu kirjallisuus lasketaan mukaan maratoniin.


2. Aloittaa voi mihin kellonaikaan hyvänsä ja lukea haluamansa ajan ja määrän kuitenkin niin, että enimmäisaika on 24 tuntia. (Esim. aloitus 24.7. klo 18.00 ja lopetus 25.7. klo 18.00.) Näin siksi, että maratoonareilla on erilaisia elämäntilanteita, jotka halutaan ottaa huomioon. Tankkaus-, lepo- yms. taukoja saa pitää vapaasti, mutta ne lasketaan mukaan suoritusaikaan. 

3. Merkitään ylös luettu sivumäärä ja ilmoitetaan se julkisesti blogissa. 

4. Lukea saa mitä tahansa, missä ja miten tahansa! 

5. Lukumaratonista saa mielellään kirjoittaa blogiinsa etu- ja jälkikäteen ja varsinkin maratonin kuluessa. 

6. Lukumaratonin hastagina somessa on #lukumaraton.

Blogistanian lukumaraton II:n ohessa on tarkoitus järjestää ainakin kitalaenpuhdistusnovellit-minihaaste - kuten I maratoninkin aikana tehtiin. Eli jokaisen luetun romaanin jälkeen luetaan novelli, jolla "kirjallinen kitalaki" puhdistuu edellisen teoksen jäljiltä, ja pääsee taas aloittamaan uuden romaanin mieli virkistyneenä.

Blogistanian ensimmäinen kimppalukumaraton järjestettiin 10.7.2013, ja siihen osallistui 25 blogia. Silloin blogeissa luettiin yhteensä 20 173 sivua - nähtäväksi jää, ylittyykö tuo määrä tällä kertaa. Kimppalukumaratonin idea on kotoisin Katja Jalkasen ja Hanna Pudaksen Rivien välissä -kirjablogikirjasta, ja tapahtumasta uutisoitiin myös Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä. Hieno kooste tuolloin luetuista kirjoista on ilmestynyt Kirsin kirjanurkassa. Siellä on myös lista I maratoniin osallistuneista blogeista. Kannattaa käydä blogeissa kurkkaamassa, miten maratoniin valmistauduttiin, miten se sujui ja mitkä jälkitunnelmat siitä jäi. Itse vierailin I maratonin aikana  varmaankin kymmenessä blogissa kannustamassa ja ihailemassa maratonareiden sinnikkyyttä. Uusia kirjavinkkejäkin tuli roppakaupalla. Upea tapahtuma!
 
Pienten järjestelyjen jälkeen pääsen minäkin osallistumaan tähän Blogistanian historian II lukumaratoniin. Kun osallistumismahdollisuus selvisi minulle, aloin tietysti heti suunnitella kirjapinoja ja miettiä yksityiskohtia. Tosiasia kuitenkin on, että vastuullani on myös neljä 5 kk- 8-vuotiasta lasta, joten mitään huimaavaa lukutahtia en aio tavoitellakaan. Rintaruokinnassa oleva vauva vaatii omat taukonsa ja viisivuotias ei vielä osaa lukea itse. Luulenpa, että luen päivän aikana ääneenkin jonkin verran. Tyttäreni, jotka täyttävät huomenna 8 vuotta, haluavat myös osallistua. Heidän haaveenaan on lukea Harry Pottereitaan koko päivä. Ehdotin, että haemme heille myös kirjaston Banaani-kirjoja vinot pinot, sillä he tuskin jaksavat lukea tiiliskiviään kovin kauaa yhteen putkeen. Heitä kuitenkin innostaa hirveästi ajatus, että he saavat lukea vaikka yöllä niin kauan kuin vain jaksavat. (Pelkäänpä, että lukumaratonpaikaksi valikoitunut mummula ja lähellä sijaitseva serkkula voivat viedä voiton lukemisesta.)

Lukumaratonille osallistujan ei tarvitse pitää blogia. Osallistua voi kuka vaan - kuten lapsetkin kovasti suunnittelevat. Nyt Blogeja on ilmoittautunut 24, ja ilmoittautua voi edelleen Hys, äiti lukee nyt -blogiin!, jonne ilmestyy aikanaan myös kooste Lukumaraton II sujumisesta. Lista toki elää koko ajan, sillä uusia blogeja varmasti vielä ilmoittautuu ja joitain saattaa yllättäen pudota pois. Toivottavasti kuitenkin itse pääsen suunnitelmien mukaisesti osallistumaan.

Tervetuloa seuramaan lukumaratonin valmisteluja ja sujumista Luetussa elämässä! Kaikki mukaan lukemaan!

6 kommenttia:

 1. Hauskaa maratonia pienistä esteistä ja hidasteista huolimatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Saapas nähdä, miten tässä käy. Innolla olen mukana kuitenkin - ainakin sen verran kuin pystyn.

   Poista
 2. Ihanaa, että pääset osallistumaan, vaikka lapset toki tuovatkin lisähaastetta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen innoissani. Kirjapinoa olen tuossa kasaillut. ;)

   Poista

Kiitos kommentista!