torstai 3. huhtikuuta 2014

Maaliskuun lukumuistot























Luetut kirjat


Maaliskuu oli hengästyttävän hieno lukukuukausi. Vietin blogissani irlantilaisten klassikoiden kuukautta, ja toinen toistaan hienompia kirjoja osui tielleni. Irlantilaisnobelistit, William Butler Yeats ja Samuel Beckett, hallitsivat kuukautta ylivoimaisella (ja paikoin käsittämättömällä) ilmaisullaan, mutta eipä heidän maanmiehensä J. M. Syngekään kauas heistä jäänyt, varsinkin, kun olen vieraillut Aransaarilla, joista hän kirjoitti. Bram Stokerin kauhunovellit ja kolmannen irlantilaisnobelistin, George Bernard Shaw'n, tunnetuin näytelmä tuli hotkaistua ilomielin. Irlantilaisklassikot olivat jo itsessään monipuolinen joukko: runoja, näytelmiä, novelleja ja matkakertomus.

Klassikoiden sekaan pääsi pujahtamaan yksi nykyirlantilainen lastenkirja, Roddy Doylen Hihittäjähoito, ja C. S. Lewisin klassikkofantasiasarjan, Narnian, ensimmäinen osa. C. S. Lewis oli kotoisin vihreältä saarelta, Belfastista, joten hänkin istuu väljästi irlantilaisteemaan.

Loppukuun kevennykseksi ja innostukseksi osui blogien lastenkirjaviikko, jolloin Sinisen keskitien Bleue haastoi bloggaajat kirjoittamaan lastenkirjallisuudesta erilaisin otsikoin. Tempaukseen osallistui 50 blogia, joissa ilmestyi 86 aiheeseen liittyvää kirjoitusta. Voisi sanoa, että viikko oli menestys. Luettua elämää -blogini osallistui tapahtumaan viidellä kirjoituksella. Erityistä iloa sain otsikosta Luetuimmat lastenkirjamme, johon kuvasin yksivuotiaan poikani lukemista. Katselukirjat ovat jokapäiväisessä kovassa kulutuksessa. Hauskaa oli muistella myös lapsuuteni rakkainta kirjaa, John Vernon Lordin hulvatonta Rullaluistin karkuteillä -runosatua. Kiitokset Bleuelle loistavasta ideasta ja lastenkirjallisuuden puolesta puhumisesta!


Luetut aikuisten kirjat:

Bram Stoker: Draculan vieras ja muita kauhukertomuksia
J. M. Synge: Aransaaret
George Bernard Shaw: Pygmalion
Samuel Beckett: Huomenna hän tulee
William Butler Yeats: Runoja

Luetut lastenkirjat:

Roddy Doyle: Hihittäjähoito
Aino ja Ville Tietäväinen: Vain pahaa unta
C. S. Lewis: Taikurin sisarenpoika
Ville Hytönen ja Matti Pikkujämsä: Hipinäaasi apinahiisi
John Vernon Lord: Rullaluistin karkuteillä


Muita kirjallisia kohokohtia

Vihtorin kirjaston kirjamessut, Suomen pienimmät kirjamessut, olivat yhtä juhlaa. Osallistuin tilaisuuteen lauantaina 22.3. Olin kuuntelemassa Johanna Sinisalon haastattelua ja Tulenkantaja-palkintoehdokkaiden paneelikeskustelua. Lopulta palkinnon saivat Aino ja Ville Tietäväinen teoksellaan Vain pahaa unta.

Kuukausittainen blogitapaaminen kahvila Valossa sulostutti alkukuuta. Loppukuusta koolla oli lukupiiri, jossa oli luettavana irlantilaisklassikko, James Joycen Dublinilaisia (joka tuossa odottaa bloggaamista). Kirjaystäviä on aina ilo tavata!

Posti toi tullessaan Venäjää valloittamaan -lukuhaasteesta pienen muiston. Kiitos Jaanalle paketista! Sen sisältö on inspiroiva, sillä venäläisen kirjallisuuden kipinä ei himmene ja olen jo lukemassa irlantilaiskirjojen ohella erästä kaunista Anna Ahmatova -teosta.


Aurinkoista huhtikuuta!

12 kommenttia:

  1. Onpas mukava maaliskuu sinulla takana. Lastenkirjaviikko oli inspiroivan ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli ihana lukukuu! Lastenkirjaviikko lämmitti mieltä ja innosti bloggaamaan.

      Poista
  2. Kiinnostava katsaus. Jotenkin niin sinua nuo Irlanti-jutut. Oma katsaukseni hautuu edelleen, taitaa jo kohta muuttua ylikypsäksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olihan tämäkin katsaus vähän myöhässä, mutta nyt on bloggausaika aivan kortilla... Ei haittaa, jos kirjoittelee vähän myöhässä

      Olen aivan hurahtanut Irlantiin ja odotan kesän matkaa innoissani. Irlanti on kiinnostava, kiehtova maa.

      Poista
  3. Mukava kuulla, että paketin sisältö oli mieluisa :)

    Aikamoinen Irlanti-pläjäys sinulla on ollut. Beckettin "Huomenna hän tulee" on kyllä upea. Minulle Roddy Doyle on tuttu elokuvista The Commitments ja The Snapper, jotka molemmat perustuvat Doylen samannimiseen kirjaan. Suosittelen Irlanti-kuumeeseen, jos saat jostain käsiisi. Lisäksi olen lukenut häneltä kirjan "Nainen, joka törmäili oviin", myös suositeltavaa irlantilaisen, ei aina niin hehkeän, arjen kuvausta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli mieluisa paketti - aloin jo raapustella muistikirjaan merkkejä. Kiitos!

      Yksi Doylen aikuistenkirja on hyllyssäni, mutta enpä tiennyt The Commitmentsin perustuvan hänen kirjaansa. Pidän silmäni auki Doylen varalta. Hänen lastenkirjansa ovat erikoisia ja mainoita hupailuja.

      Beckett oli loistava. Suorastaan hotkaisin näytelmän ja olin siitä aivan innoissani. Sen absurdius kutkutti kovasti mieltäni.

      Poista
  4. Hihittäjähoito jäi hyvänä vinkkinä mieleen. Itse asiassa jo kurkin sitä lähikirjastossa, mutta jätin sen sitten hyllyyn ja otin vierestä muuta (oivallinen nuortenfantasialöytö, johon en varmaan olisi törmännyt ilman Hihittäjähoitoa:)). Lainaan varmasti jossain vaiheessa myös Hihittäjän, se vaikutti mainiolta selailun perusteella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mainiota - yksi kirja johtaa toisen luo... Hihittäjähoito on kyllä nopsalukuinen, mainio tapaus. Jään odottamaan fantasiakirja-arviotasi!

      Poista
  5. Sinulla on ollut hieno lukukuukausi, mutta niinhän sinun lukukuusi tuppaavat olemaan – täynnä hienoja löytöjä, laatuja ja klassikkoja! Ihailen myös kykyäsi pitäytyä kuukauden teemassa, kokonaisuutta on hauska seurata.

    Sinun arviosi ansiosta varasin viimeinkin Vain pahaa unta -kirjan, josta olin varovasti kiinnostunut jo aiemmin – ja tuossa se nyt odottelee lukemistaan, tokaluokkalainenkin siitä jo kiinnostui :).

    Rullaluistin karkuteillä on minulle tuntematon kirja, mutta oli ihana lukea, kuinka "uudelleenlöysit" sen. Ihan kateeksi käy, kun Lastenkirjainstituutti kaikkine aarteineeen on sinulla ihan naapurissa!

    Aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kauniista sanoista, Maria! Teemakuukaudet sopivat minulle hyvin, koska muu elämä on pirstaleista ja lukuaikaa vähän. Teeman myötä pysyy mieli paremmin keskittyneenä edes johonkin.

      Hyvä, että kiinnostuit Vain pahaa unta -kirjasta. Meillä on ollut sen pohjalta hyviä unikeskusteluja ja pohdintoja peloista. Se on unohtumaton, vaikuttava kirja! Toivottavasti teillä myös!

      Lastenkirjainstituutti on pieni, mutta tärkeä laitos, jossa tehdään suunnattoman arvokasta työtä. Joskus vielä järjestämme sinne blogitapaamisen!

      Poista
  6. Maaliskuusi oli hieno! :)
    Toivottelen mukavaa, lukuisaa huhtikuuta ja jään odottelemaan mielenkiinnolla uusia postauksiasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maaliskuusta tuli oikein mainio, huhtikuussa näyttää olevan hyviä kirjoja pinossa, mutta vain vähän lukuaikaa. Mutta kirja kerrallaan...

      Poista

Kiitos kommentista!