Sivut

keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Messuhuumaa

Helsingin kirjamessut on lukemisen harrastajan paratiisi. Tänä vuonna messuilla oli suorastaan hauskaa. Hauskuudesta vastasivatkin yllättäen omat lapseni, jotka olivat niin intoa piukassa, että oma kirjamaniani melkein kalpeni näiden fanittajien rinnalla.

Jo menomatkalla näytti tältä...  Eli ekaluokkalainen uppoutui täydestä sydämestään kirjaan. Mistään maailmankirjallisuuden helmestä ei todellakaan ole kyse, mutta Kapteeni Kalsari -kirjojen kirjoittajalle, Dav Pilkeylle, ojentaisin heti sylillisen lukemaan innostamispalkintoja. (Ja olen myös äärettömän onnellinen, että poika lukee näitä jo itse, eikä minun tarvitse enää lukea näitä hänelle ääneen.)



Oma sydämeni alkoi sykkiä innosta Messukeskuksen kirjapinojen äärellä. Kokonainen halli täynnä kirjoja tekee ihmiselle jotenkin tavattoman onnellisen olon. Myös jälkikasvu kävi sujuvasti taloksi ensimmäisen metrilakumyyntipisteen kohdalla.

Ikävä kyllä saavuimme Messukeskukseen sen verran myöhään, että en ehtinyt näkemään Salla Simukkaa ja Jari Järvelää lavalla, vaikka olin niin suunnitellut. Ryntäsinkin sen sijaan tapaamaan kirjabloggaajia Boknäsin kotoisassa sohvanurkkauksessa. Ja olipas heitä mukava tavata! Puhe helskyi iloisesti ja toinen toistaan kuumemmat tärpit vaihdettiin saman tien.

Seuraavaksi olikin vuorossa Tarinalaakso-sessio. Tässä kohtaa on kiiteltävä messujärjestäjiä loistavasta lasten alueesta. Lapsiparkki näytti viihtyisältä ja isolta. Siellä oli tekemistä jos sun jonkinlaista. Mutta suurin kiitos tulee väljästä pöytä- ja tyynyosastosta, jossa mahtui hyvin kulkemaan lastenvaunuilla. Varsinaiset kirjailijahaastattelut oli sijoitettu pienehköön telttaan, jossa lapset loikoilivat tyynyillä ja kuuntelivat esityksiä.


Ja mitä lastenkirjailijoita meillä onkaan! Sami Toivonen ja Aino Havukainen saivat lapset seuraamaan esitystään silmät tapillaan. Aino Havukainen keräsi yleisöltä ideoita, jotka Sami Toivonen piirsi saman tien fläppitaululle. Viimeisimpänä ja vaikeimpana tehtävänä Toivonen toteutti kahdeksan ideaa samaan kuvaan. Ällistyttävää, vai mitä!

Ja vaikka en nähnyt Salla Simukkaa lavalla, bongasin hänet ja pari muuta kirjailijaa Tarinalaaksossa. Sain nämä ihanat, sympaattiset kirjailijat samaan kuvaan. Vasemmalla on Me rosvolat -kirjojen kirjailija Siri Kolu, keskellä on Supermarsu-kirjailija Paula Noronen ja oikealla Lumikki-trilogian kirjoittaja Salla Simukka.


Olin ikionnellinen, kun sain kiitellä Simukkaa henkilökohtaisesti hyvistä kirjoista ja siitä, kuinka hän on trilogiallaan innostanut nuoria lukemaan. Tamperelaisesta lukiolaisesta kertova jännistyskirjasarja on saanu paikalliset nuoret suorastaan ahmimaan kirjoja. Siri Kolua kiittelin omien lasteni lukuinnosta samoin kuin Paula Norosta.

Seuraavaksi Noronen ja Kolu esiintyivätkin Tarinalaakson teltassa. Heillä oli melkoinen meno päällä, kuten kuvasta näkyy. Yleisöä nauratti kovasti. Saatoin aistia lukuinnon kasvun, kun nämä kirjailijat ottivat yleisönsä.

Kävin myös nopsasti ostamassa naisten uusimmat teokset, jotta saimme kirjoihin omistuskirjoitukset. "En koskaan pese tätä kynää", huokasi kolmasluokkalainen, joka lainasi kynää Siri Kolulle.

Kaiken hälinän keskellä juniori vetäisi yli kahden tunnin päikkärit - mikä sekin oli mainio yllätys. Päikkäreiden aikana kiertelin divariosastoa ja tein löytöjä. Toki divariosastolla olisin voinut viettää muutaman tunteroisen enemmänkin, mutta ehkä oli ihan hyvä, että minulle ei jäänyt liikaa aikaa tyhjentää tiliäni.

Kaiken kaikkiaan kirjahankintani olivat tänä vuonna lähinnä lastenkirjoja. Pari kirjaa piilotin joulupukinkonttiin ja muutaman kirjan ostin ystäville lahjaksi. Mieskin sijoitti kirjallisuuteen ja käytti lapset Sanoma Median osastolla valitsemassa kolmen euron Aku Ankan taskarit!

Lopulta lapset jäivät vielä kuuntelemaan Timo Parvelaa, kun minä säntäsin seuraamaan Terhi Rannelan haastattelua Louhi-lavalle. Rannela esitteli siellä uusinta kirjaansa Läpi yön, joka kertoo masennuksesta kärsivän nuoren tarinan.

Rannelan haastattelijoina oli Kallion ilmaisutaidon lukion nuoria, jotka selviytyivät toimestaan hienosti. Sydämellinen Rannela oli toki mitä vilpittömin haastateltava. Hän kertoi, että hän on käyttänyt kirjassa paljon omia muistojaan ja päiväkirjamerkintöjään. Kun ilmaisutaidon lukion oppilas esitti otteen kirjasta, koko yleisö oli hyvin vaikuttunut. Esitys oli koskettava ja aito, ja luulen, että kirjasta on apua monelle masentuneelle.


Ja lopuksi: Kun palasin omilta kierroksiltani, minua odotti Tarinalaaksossa tällainen näky. Kaiken messuhälinän keskellä lapset osasivat keskittyä olennaiseen - lukemiseen... Tästähän tässä on lopulta kyse.



Kiitos Helsingin kirjamessuille bloggaripassista!

Ensi vuonna uudestaan!

torstai 23. lokakuuta 2014

Kirjamessukuumetta





Jos ihmisen intohimona on kirjallisuus, on Helsingin kirjamessuille pakko päästä. Tänä vuonna rohkaistuin anomaan messujärjestäjältä itselleni bloggaripassin - olenhan jo kaksi vuotta harrastanut kirjabloggaamista. Ja messuille on nyt elävän mieli.

Kuinka ollakaan, kuluva lokakuu on ollut blogissani hiljaista aikaa, vaikka luettua elämää onkin riittänyt. Käteeni on osunut mainioita, hyviä kirjoja, jotka odottavat pinossa bloggausvuoroaan. Messuilta lähden hakemaan lisää blogattavaa ja tietenkin intoilemaan lukuharrastuksesta. Ajatelkaa - koko Messukeskus täynnä lukutoukkia! Tai kuten Kirjasfäärin Taika määrittelee: kirjamanian uhreja.

Koska kirjamaanikko-äidistä kärsii koko perhe, meillä lähtee koko kuusihenkinen revohka messuilemaan. Ja koska nuorimmainen on vasta puolitoistavuotias, en haaveilekaan kovin perusteellisesta kirjailijahaastatteluihin tai kirjakeskuteluihin syventymisestä. Tärkeintä on päästä mukaan. Messuesitteen olen toki lukenut lähes riekaleiksi ja unelmoinut: olisipa hienoa päästä joskus messuille useaksi päiväksi! Onneksi moni lukemisen harrastaja pääseekin, joten kannattaa seurata kirjablogeja nyt messujen aikaan erityisen tarkasti. Innostuneita raportteja on varmasti luvassa!

Oma messupäiväni on lauantai 25.10., jolloin yritän päästä seuraamaan edes puolella korvalla näitä keskusteluja:

Kello 12.00 Mika Waltari -lava
Rikoksen houkutus nuorten maailmassa
Keskustelijoina nuorisokulttuuriin perehtyneet Jari Järvelä, Ari Paulow, Timo Sandberg ja Salla
Simukka.

Jari Järvelän Tyttö ja pommi sekä Salla Simukan Lumikki-trilogia ovat olleet tämän syksyn kirjailojani, joten haluaisin kuulla kirjailijoita myös lavalla.


Kello 13.00 Kullervo-lava
E-kirjan lukijat Suomessa - paneelikeskustelu

Tässä on aihe, josta olen innostunut, koska olen onnellinen Kobon omistaja.


Kello 16.30 Eino Leino -lava
Joni Skiftesvik: Valkoinen Toyota vei vaimoni

Skiftesvikin uutuus on lukulistallani kärkipäässä.


Entäs kirjamaanikon perhe? Lapset haaveilevat ennen kaikkea metrilakuista, jotka olen tietysti heille luvannut. Lahjontamotivointini ulottuu myös kirjoihin: Messuilla on lastenkirjallisuuden esittelyyn keskittyvä Tarinalaakso, jonka ohjelmasta lapset valitsivat itse muutamankin heitä kiinnostavan tapahtuman. Heille on luvattu tuorein Tatu ja Patu sekä Me Rosvolat. Aino Havukaiselta ja Sami Toivoselta sekä Siri Kolulta toivomme nimmareita kirjoihin. Uusin Ella-kirja sekä Maukka ja Väykkä olisivat myös toivelistalla, joten Timo Parvelaakin haluaisimme moikata. Tässäpä lasten valitsemat tärpit lauantain messupäivään. (Aikataulu on pahasti juniorin iltapäiväunien aikaan, mutta yritetään kuitenkin):

Tarinalaakson tapahtumia

Kello 13.00 Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatu ja Patu, syömään! (Sami Toivonen piirtää lasten toivomia aiheita.)

Kello 13.30 Siri Kolu: Me Rosvolat ja ryöväriliitto 

Kello 15.00 Timo Parvela: Maukan ja Väykän naamakirja


Messuilevan miehen tehtäväksi jää etsiä hänen itsensä valitsema lukupiirikirja, eli Antti Heikkisen kirjoittama Juice-elämäkerta Risainen elämä.

Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, palaamme kotiin entistäkin maanisempina lukijoina.

Kiitos Helsingin kirjamessuille pääsylipusta ja passista!

Messuilla tavataan!