Sivut

torstai 23. toukokuuta 2013

Viisi 2000-luvun parasta suomalaista romaania - Helsingin Sanomien äänestys

Helsingin Sanomat järjestää äänestyksen 2000-luvun parhaasta kotimaisesta kirjasta. Jokainen voi äänestää viittä kirjaa ja äänestysaikaa on 29.5.2013 asti. Äänestyksen tulokset julkistetaan lehdessä pitkin kesää niin, että elokuussa esitellään äänestyksen voittaja. Tässä oma listani, jonka järjestystä mietin jonkin aikaa.


1. Sofi Oksanen: Puhdistus

Puhdistus on vavahduttava lukukokemus ja aiheeltaan 2000-luvun tärkein suomalainen kaunokirja.

2. Hannu Väisänen: Taivaanvartijat

Taivaanvartijat on taivaallinen lukukokemus. Se on aistien ilotulitusta, hauska ja syvällinen yhtä aikaa.

3. Ulla-Lena Lundberg: Jää

Jää on kauniisti kirjoitettu, ehyt ja koskettava kokonaisuus. Teos tavoittaa jotain olennaista elämästä, sen pienistä ja suurista hetkistä.

4. Aki Ollikainen: Nälkävuosi

Nälkävuosi on hallittu ja eleetön, mutta kaunis taideteos. Aiheeltaan se on tärkeä muistutus Suomen 1800-luvun historian synkistä vuosista.

5. Olli Jalonen: 14 solmua Greenwichiin

14 solmua Greenwichiin on lukunautinto. Se on matkakertomus ja rakkaustarina ja paljon muuta.

Viiden parhaan kirjan listallani roikkuivat myös Monica Fagerholmin Amerikkalainen tyttö ja Säihkenäyttämö, joista en oikein osannut päättää, kumman valitsisin. Leena Landerin Käsky ja Liekin lapset tuottivat saman ongelman. Heidi Köngäksen Doro Dorakin keikkui kymmenen parhaan listalla, mutta jäi nippa nappa tästä viiden parhaan listasta. Anja Snellmanin Parvekejumalat kuuluu myös kymmenen parhaan joukkoon, mutta ei yllä aivan kärkiviisikkooni.

Kaiken kaikkiaan vastikään lukemani kirjat ovat parhaiten muistissani: listani viidestä valitusta olen lukenut kolme viimeisen puolen vuoden aikana. Toisaalta monta merkittävää kirjailijaa on tutustumatta.

Oman listansa on julkaissut myös Jaana. Luulenpa, että näitä listoja putkahtelee blogeihin lisääkin. Odottelen mielenkiinnolla!

14 kommenttia:

  1. Mä en tajua, miten mä olin niin hajamielinen, että unohdin Jään, jota olen koko kevään hehkuttanut. Ei siinä mitään, on Liksomkin, joka viidennen paikan sai, hyvä, ja tuntuu nyt toisella lukukerralla jopa paremmalta kuin ensimmäisellä.

    Väisäseltä luin omaelämäkerrallisen sarjan kaksi ekaa osaa, mutta en oikein kunnolla päässyt niihin sisälle ja Väisäsen lukeminen on saanut jäädä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äh, minulta jäi tuo Liksom tuosta kymmenen kärjestä pois. Siihen se mahtuu kirkkaasti. Mutta ei millään voi muistaa kaikkia hienoja romaaneja.

      Taivaanvartijat oli vielä lennokkaampi ja parempi (jos mahdollista) kuin Vanikan palat ja Toiset kengät. Kuperat ja koverat odottaa tuossa hyllyssä lukemista, se jäi minultakin väliin. Kannattaa antaa Väisäselle vielä mahdollisuus.

      Poista
  2. Jää ja Puhdistus olivat minun listalla, mutta Teemestarin kirja on minusta paras ja Laura Saven Paljain jaloin ja tietysti yksi dekkari Jyrki Heinon Kellari.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teemestarin kirjaa en ole lukenutkaan vielä. Enkä ole kuullutkaan Jyrki Heinosta. Hyvä, että tulee erilaisia kirjoja listoille - ja dekkareita myös.

      Poista
  3. Monta hienoa minulla vielä lukematta kuten Nälkävuosi, Jää ja Dora, Dora. Harmi kun kaikkia ei ehdi lukea ennen äänestysjan päättymistä. Omaakin listaa olen jo kyhäillyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, minä haaveilen Jääskeläisen ja Haahtelan lukemisesta... Jään odottamaan listaasi.

      Poista
  4. Sinulla on hienoja kirjoja. Ollikaisen, Jalosen ja Lundbergin kirjat tekivät minuunkin suuren vaikutuksen. Fagerholmia pitäisi lukea. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fagerholmia kannattaa ehdottomasti lukea. Hänen kirjoissaan on jotain salaperäistä, enkä oikein osaa selittää, mistä tunnelma syntyy.

      Viime vuosi oli erityisen hyvä kirjavuosi. Mutta niin oli myös vuosi 2008. Oksasen Puhdistus ja Jalosen 14 solmua Greenwichiin olivat silloin Finlandia-ehdokkaina.

      Poista
  5. Nälkävuosi oli minunkin listallani, siinäpä vasta Teos!

    Tuo Olli Jalosen kirja alkaa kovasti kiinnostaa aina, kun se blogeissa huomaan – josko lopulta olisi aika hankkia se luettavaksi, niin tietäisin, mistä puhutaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lue ihmeessä Jalosen kirja. Se sattui olemaan Finlandia-ehdokkaana vuonna 2008, jolloin Oksanen voitti. Jonain toisena vuonna se olisi ehkä voittanut. Hieno kirja, koskettava, vaikka myös satiirinen. Jalosen Poikakirja on myös loistava teos.

      Nälkävuosi on vaikuttava. Tuntui fyysisenä lukukokemuksena.

      Poista
  6. Minunkin listallani ovat sekä Puhdistus että Jää. Ja minäkin mietin Fagerholmin Säihkenäyttämöä, mutta kuitenkin se jäi listan ulkopuolelle, kuten myös yksi Väisäsen teos (Vanikan palat).

    Luin juuri Jalosen Karatollan ja tykkäsin siitä. Aikeissa on lukea myös mainitsemasi 14 solmua Greenwichiin, kuten myös Ollikaisen Nälkävuosi (aloitin sen jo kerran, mutta ajankohta oli sille aivan väärä, yritän kuitenkin paremmalla onnella myöhemmin).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karatollaa pyöritin jo kirjastossa käsissäni. Mutta vähän pelottaa tarttua siihen, sillä pelkään aiheen perusteella, ettei se yllä 14 solmua Greenwichiin tai Poikakirjan tasolle. Pitää ensin tasoitella hengitystä niiden jäljiltä...

      Fagerholm on ihmeellinen kertoja. Hän punoo kirjoihinsa aivan erityisen tunnelman. Uusinta en ole kylläkään lukenut.

      Nälkävuosi vaatii oman aikansa. Se on niin vaikuttava.

      Poista
  7. Olen lukenut Karatollan Jaloselta, mutta minulla on tuntuma, että tuota 14 solmua on kehuttu enemmän, tai ehkä siitä on blogattu enemmän. Minullakin odottaa Nälkävuosi. Ai että, kyllä on vaikeaa laittaa kirjoja järjestykseen etenkin kun tietää, että monta helmeä on lukematta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta. Blogeja lukiessa on koko ajan kauhea into päällä, että tuon ja tuon ja tuon haluaisin lukea. Kirjalista on pitkä. Pitäisi varmaan laatia vähän jo suunntielmaakin, mutta kun koko ajan pukkaa uutta mielenkiintoista. Blogiharrastus on tuonut aivan uutta paloa lukemiseen.

      Poista

Kiitos kommentista!