Sivut

lauantai 20. heinäkuuta 2013

Yiyun Li: Kulkurit

Yiyun Li: Kulkurit, 2013
Alkuteos: The Vagrants, 2009
Suomentaja: Seppo Loponen
Kustantaja: Tammi
Kansi: Tuija Kuusela
Sivuja: 431
Mistä sain kirjan: äitienpäivälahja


Jotkut elämät ovat höyhenenkeveät, ja toiset kuolemat painoivat enemmän kuin Tai-vuori.

Yiyun Lin Kulkurit on pakahduttava kirja. Se on niin pakahduttava, että minun oli pakko laskea se käsistäni muutamaksi päiväksi ja antaa sen olla. Sydän oli liian täynnä Tai-vuoren lailla painavia asioita. Kun lopulta luin kirjan loppuun ja päästin sen käsistäni, minun oli pakko muistuttaa itseäni: nämä olivat keksittyjä henkilöitä. Ja sittenkin - kuinka paljon Kiinassa on vastaavia kohtaloita!

Kulkurit tulee iholle ja sydämeen. Jokainen kirjan henkilö on niin elävästi kuvailtu, että heidän askelissaan kulkee Kurajoen katuja ja tuntee heidän nälkänsä, toivonsa ja pettymyksensä omissa luissaan. Niin pieni ja merkityksetön on ihmisen elämä, ja niin suurta toivoa se on täynnä!

Kurajoki on keskikokoinen kiinalainen kaupunki. Sen asukkaat ovat aikojen kuluessa asettuneet pienelle maa-alalle vuoren ja joen väliin - he ovat siinä kuin kommunistisen puolueen ja vapauden aatteiden puristuksessa. Siinä he elävät arkeaan vuonna 1979. On opettaja Gu ja hänen vaimonsa, joiden Shan-tytär tuomitaan kuolemaan vastavallankumouksellisena. Petturin sureminen on heiltä kielletty, ja he joutuvat jopa maksamaan patruunan, jolla heidän ainoa lapsensa teloitetaan. On rampa Nini, joka näkee nälkää ja jonka köyhässä perheessä on tyttäriä aina pikkukuutoseen asti. On Huan kulkuripariskunta, jotka ikävöivät seitsemää tytärtään, jotka he ovat löytäneet hylättyinä tienvarsilta ja kasvattaneet ominaan. On tyhmä ja hyljeksitty kylähullu Bashi, joka sekaantuu joka asiaan. On Kai, joka lukee uutisia hallituksen propagandaosaston radiokanavalla ja kuuluu perheineen rikkaiseen puolue-eliittiin, mutta on ajatuksiltaan vastavallankumouksellinen. On pieni ja vilpitön Tong, joka päätyy viattomuuttaan puolueen esikuvalliseksi sankariksi.

Henkilöiden tiet ja kohtalot kietoutuvat yhteen. Yksi tapahtuma tai kohtaaminen johtaa toiseen, ja pieni sana voi mullistaa koko elämän. Sattumaa kaikki. Jokaisen henkilön elämään mahtuu pieniä iloja, mutta ennen kaikkea käsittämättömän suuria suruja. Kiinalaisen sananlaskun mukaiset elämän kolme pahinta vastoinkäymistä - vanhempien menetys lapsena, puolison menetys keski-iässä ja lapsen menetys vanhana - ovat liian tuttuja liian monelle. Kauniit hetket ovat hauraita: Ninin ja Bashin rakkaus on kuin pieni kukka muuten rujon ja raa'an elämän keskellä. 

Puolueen mahti on kaiken yllä. Shanin tuomitsemistilaisuus on kansanjuhla, jonne koululaiset ja työyksiköt marssitetaan katsomaan, kuinka käy puolueen vastustajan. Koulussa opetetaan kuuliaisuutta: "Eläköön mahtavin, kunniakkain ja ikuisesti erehtymätön Kiinan kommunistinen puolue", rehtori sanoi taas takoen nyrkillään. "Ymmärrättekö nämä sanat? Mitä tämä tarkoittaa? Se tarkoittaa, että puolueemme ei ole eikä tule koskaan olemaan väärässä; se tarkoittaa, että puolueen valppaalta katseelta mikään ei jää huomaamatta. -- Te olette ennen kaikkea puolueen lapsia ja vasta toiseksi vanhempienne lapsia.--"  .

Mutta kansassa elää myös toivo muutoksesta - ei voi olla oikein, että 28-vuotias nainen teloitetaan  mielipiteidensä takia. Kansa uskoo, että laki ei rahvasta rankaise. Aletaan valmistella mielenosoitusta. Opettaja Gulla on tästä omat epäilynsä: -- Luulevat olevansa vallankumouksellisia ja edistyksellisiä, luulevat tekevänsä maailmalle suurenkin palveluksen ottamalla oman elämänsä hallintaansa, mutta mitä muuta vallankumous on kuin yhden ihmislajin järjestälmällinen tapa  syödä toinen elävältä.--

Kulkurit on vaikuttava kirja. Se on tärkeä kirja, kauhea ja kaunis yhtä aikaa. Ihmiset ovat maailman vaarallisimpia eläimiä, opettaja Gu haluaa neuvoa tytärtään. Ja sittenkin - pojat tekevät pajupillejä keväisin, mies ja vaimo ovat saman kohtalon lapsia ja joku lukee kirjeeseen kätketyt kaipaavat sanat.


Kirja on luettu myös Opuscolossa, Kirjainten virrassa, Mari A:n kirjablogissa ja Marjatan kirjaelämyksissä.

8 kommenttia:

  1. Hieno arvio, Elina! Huomaan, että kirja teki sinuun vaikutuksen!

    Minäkin pidin tästä todella! Yksilöiden kautta kuvataan paljon suurempia asioita: ihmiskunnan ja kokonaisten sukupolvien elämää aikana, jolloin yksilöitä ei ollut olemassa. Hieno kirja!


    Kiitos linkityksestä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksilöistä tuli todella eläviä ja läheisiä iloineen ja suruineen. Kerronta oli taiturimaista, vaikka jotenkin hyvin tavallista - ei mitään kikkailua. Nautittavaa luettavaa.

      Olen huomannut, että meillä on melkolailla samanlainen maku. Olen saanut linkittää paljon myönteisiä arvioitasi omieni perään - tuntuu kuin joskus veisit sanat suustani.

      Poista
  2. Minunkin oli pakko pitää lukemisessa taukoja, etten olisi tyystin pakahtunut. Kuten sanot, ihmiset on kuvattu todella elävästi. Tämä taas tekee tapahtumista rankempia, kun tuntuu kuin kaikki tapahtuisi jollekin läheiselle.

    Vaikuttava kirja, toden totta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, vaikka ihmisiä oli paljon, heistä (lähes) kaikista jotenkin piti, vaikka ei kaikkia heidän tekojaan oikein ymmärtänytkään.

      Yksi tämän vuoden vaikuttavimmista kirjoista, ellei jopa tähän mennessä vaikuttavin.

      Poista
  3. Kulkurit oli minulla lainassa kirjastosta, mutta palautin sen lopulta lukemattomana. Virhe, selvästikin! Pitää siis lainata tämä uudelleen kun se tulee taas kirjastossa vastaan. Olen lukenut Yiyun Liltä osan edellisestä suomennetusta teoksesta, novellikokoelmasta Kultapoika, smaragdityttö, ja pidin kyllä lukemastani.

    Hieno arvio, kiitos tästä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lue ihmeessä tämä! Kulkurit on myös kirja, jonka jälkimaku sen kuin paranee. Vaikuttavat kuvat ja tunnelmat seuraavat vieläkin mukana. Pidin oikeastaan kaikesta tässä kirjassa. Henkilökuvaus ja tarinan kuljetus oli erityisen taitavaa. Kirja oli ehkä vuoden paras käänöskirja tähän mennessä, tai no, iki-ihana Irvingin Minä olen monta täytyy muistaa.

      Poista
  4. Tästä kirjasta en ollut kuullutkaan, mutta saat sen kuulostamaan kiinnostavalta. Pitääpä tutustua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lue ihmeessä tämä! Pienet elämät ja suuri järjestelmä. Koskettavia elämänkohtaloita. Tämä on taidokas romaani joka suhteessa.

      Poista

Kiitos kommentista!