Sivut

tiistai 1. lokakuuta 2013

Syyskuun kirjahulinat



Syyskuun blogielämä oli vilkasta, suorastaan vauhdikasta - jos lukuharrastus koskaan voi sellaista olla.

Syyskuun kirjasato


Bloggasin syyskuussa 12 kirjaa, joista puolet oli aikuisten- ja puolet lastenkirjoja. Kuukauden parasta kirjaa on vaikea valita, sillä kaksi kirjaa nousee ylitse muiden. Tämän vuoden esikoiskirja, Pauliina Rauhalan Taivaslaulu, saa ehkä niukasti ykkössijan, sillä teos kosketti minua syvästi ja oli kieleltään aivan erityisen kaunis. Kauas ei kuitenkaan jäänyt vanha rakkauteni Hannu Väisänen kirjallaan Toiset kengät, jolla Väisänen voitti Finlandia-palkinnon vuonna 2007. Kolmantena kotimaisena luin Eve Hietamiehen Yösyötön, joka oli varsin mukavaa luettavaa ja dokumentoi perusteellisesti 2000-luvun vauvanhoidon tietotaidon.

Helsingin Sanomien 2000-luvun paras kotimainen kirja -äänestyksessä Hannu Väisäsen Toiset kengät sijoittui 34:nneksi ja Eve Hietamiehen Yösyöttö 52:nneksi

Ulkomaisista kirjoista Sergei Dovlatovin Meikäläiset oli takuuvarma lukunautinto. Se oli hykerryttävän hauska ja samalla haikea muistelo venäläisen kirjailijan värikkäästä suvusta. Brittikirjailija Chris Cleaven Little Been tarina sen sijaan jäi pettymykseksi. Syyskuun ainut dekkari, Kristina Ohlssonin Nukketalo, oli puolestaan taidokas ja hyytävä esikoiskirja. Se oli taattua ruotsalaista dekkarilaatua, ja aion ehdottomasti lukea Ohlssonilta sarjan uudemmatkin kirjat.

Kaikki syyskuussa luetut lastenkirjat olivat oikein hyviä. Heli Laaksosen ja Elina Warstan Aapine oli ennen kaikkea riemukas aapinen. Lounaismurteella kirjoitetut runot ja Warstan loistava kuvitus naurattivat ääneen. Erityisesti eskarilainen ja äiti nauttivat teoksesta suuresti. Aapista voi suositella aivan kaikille.

Nopolan sisarusten uusimman Risto Räppääjän ja Timo Parvelan uusimman Ellan luin lasten kanssa oikeastaan jo elokuussa, mutta ehdin vasta nyt blogta ne. Yritin vähän vertailla näitä kotimaisen lastenkirjallisuuden hittejä. Kirjojen laatu on taattua, ja ne uppoavat meidän taloudessamme aivan kaikille lapsille. Uusi kotimainen lastenkirjatuttavuus meille oli Netta Walldénin Ruben ja ratikkaralli, joka ihastutti niin paljon, että haluamme lukea Rubenin seikkailuja lisääkin.

Klassikko-osastolta luimme iki-ihanat Lea Pennasen Piilomaan pikku aasi ja Eduard Uspenskin Krokotiili Gena ja hänen ystävänsä. Aika monta lastenkirjaa ehdimmekin lukea, koska Harry Pottereihin on otettu pieni tauko.

Kirjallisia tapahtumia


Syyskuussa kirjabloggaajat tempaisivat kaksi kertaa: Ensin ostettiin täysihintainen kirja, koska haluttiin muistuttaa siitä, että kirja on hyvä ostos. Tempauksella haluttiin tukea sekä kirjailijoiden että kustantajien työtä. Ostin itselleni Pauliina Rauhalan Taivaslaulun, jonka melkein heti luinkin.

Sitten kerättiin rahaa Suomen Pakolaisavun lukutaitokampanjaan. Haastoin lukijani lahjoittamaan euron jokaisesta lukemastani kirjasta ja sain luettua kampanjaviikon aikana viisi kirjaa. Osallistuin kampanjaan siis haastamalla, lukemalla ja lahjoittamalla. Keräystuotto ylitti 500 euron tavoitteen ja oli 1 415 euroa. Kiitos kaikille osallistujille!

Syyskuussa sain laadittua omasta kirjahyllystäni TBR100-listan, eli To Be Read 100 -listan, joka lähes jokaisella kirjabloggaajalla on etusivullaan. Laadin Jaanan innoittamana myös lukusuunnitelman TBR-listalleni, eli Projekti 12:n, muitta en päässyt siinä edes alkuun. Toivottavasti lokakuussa projektini etenee. Sen sijaan pitkäaikainen suunnitelmani blogini Facebook-sivujen laatimisesta toteutui. Käykääpä kurkkaamassa!

Oikeastaan Projekti 12 jäi blogini 1-vuotissyntymäpäivien varjoon. Innostuin järjestämäään synttärien kunniaksi arpajaiset. Kiitän tässä vielä onnitteluista ja kannustuksesta! Ja onnittelut arvonnassa voittaneille! Palkinnot lähtevät postiin tällä viikolla.

Lokakuu onkin sitten blogissani teemakuukausi. Aion nimittäin lukea vain kotimaisia klassikoita tässä kuussa, ja olen jo aloittanut Joel Lehtosen upean Putkinotkon. Saa nähdä, säilyykö innostus.

 

Hyvää syksyä kaikille!

4 kommenttia:

  1. Kivat syksyiset kuvat ja kivat kirjat luettuna =) Ikävää, että little Bee oli pettymys...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Little Bee kyllä harmittaa, sillä olisin niin halunnut pitää kirjasta - olihan siinä tärkeitä teemoja. Oli sillä kuitenkin vaikutusta, eli hyvä, että sain luettua.

      Kiitos kuvakehuista - oman pihan syksyä.

      Poista
  2. Minullakin Projekti 12 alkoi hieman nolosti. Syyskuun projektikirjani (Illan tullen ja Kaikki mitä rakastin) olivat mukanani New Yorkissa asti, mutten ehtinyt lukea kumpaakaan, ja loppukuu menikin kotimaisten parissa. Yritän ottaa itseäni nyt niskasta, ja lukea tässä kuussa kahden kuukauden projektikirjat. Tsemppiä sinullekin, kyllä tästä kirjasumasta vielä noustaan! :D

    Klassikkokuukautesi kuulostaa tosi hyvältä. Aiotko lukea F.E Sillanpäätä? Minä luin elokuussa sen Elokuun, ja - tämä on merkillistä - vaikken pitänyt kirjasta, jäin kaipaamaan lisää. Ihmeellinen Taata. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teemakuukauden takia Projektin syyskuun kirjat jäävät vielä odottamaan, mutta yritän marraskuussa kiriä.

      Sillanpäätä en suunnitellut listalle, mutta Elokuu kiinnostaa. Nuorena nukkunut, Ihmiset suviyössä ja Hurskas kurjuus on luettuna ja olen aivan varma, että pitäisit niistä. Mafalala-blogista opin, että Nuorena nukkunut oli tehnyt vaikutuksen myös José Saramagoon. Ihmeellisiä ovat kirjojen tiet!

      Poista

Kiitos kommentista!