Sivut

perjantai 11. joulukuuta 2015

Kääri pojalle kirja pakettiin - joululahjavinkkejä kaikenikäisille pojille

Toisiko joulupukki kirjapaketin pojalle? 




Kuvausapulainen ja rekvisiitta
Kyllä kiitos!

Kaikki pojat ansaitsisivat joululahjaksi kirjan. Samalla heille lahjoitettaisiin rauhallisia hetkiä, mielikuvituksellisia seikkailuja tai innostavaa tietoa. Kirjan myötä toivotaan tietysti myös lukutaidon kehittymistä, joten kirja on hyvin hyödyllinen lahja.

Kokosin pinoon muutaman eri-ikäisille pojille maistuvan opuksen. Näissä valinnoissa puhuu nyt kokemus.


0-4-vuotiaat pojat

Sanna Pelliccioni: Jännittäviä aikoja, Onni-poika (Minerva, 2015)

Tänä vuonna on ilmestynyt jo kaksi Onni-poika-sarjan kokoelmateosta. Mahtavaa!

Jännittäviä aikoja, Onni-poika sisältää kirjat Onni-poika menee päiväkotiin, Onni-pojasta tulee isoveli ja Onni-poika ja hirveä hirviö. Viime keväänä esittelin kirjan Onni-pojan seikkailut, joka valloitti kaksivuotiaan miehenalun sydämen aivan täysin.

Tänä syksynä ostin Hulluilta päiviltä uusimman kokoelman pojulle joululahjaksi, mutta pikkumies kaiveli keltaisia kasseja niin innokkaasti, että löysi tämän liian aikaisin. Kirjan kannesta voi erottaa hampaanjäljet ja maitotahroja. Sitä on ahmittu. Toivoisin, että saisin tähän liitettyä myös ääninäytteen ilon kiljahduksesta, jolla omistaja tevehtii Onni-kirjojaan.


3-8-vuotiaat pojat


Mauri Kunnas: Joulupukki ja noitarumpu (2010, 1. painos 1995)

Vähän isommille leikki-ikäisille sopisi joululahjaksi mikä tahansa Mauri Kunnaksen kirjoista tai Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu -kirjoista. Olen aiemmin esitellyt Mauri Kunnaksen Vampyyrivaarin tarinoita -kirjan (1991), joka sekin on luettu meillä kymmeniä kertoja läpi. Joulupukki ja noitarumpu on yksi Kunnaksen monista joulukirjoista, ja ehkä kuitenkin se tunnetuin klassikko, koska siitä on tehty myös suosittu animaatio.

Tatuja ja Patuja olen esitellyt kaksikin kappaletta: Tatu ja Patu pihalla (2012) ja Tatun ja Patun kummat keksinnöt (2013), jotka molemmat on saatu joulupukilta. Satun myös tietämään, että pukki on jo käärinyt meidän pojille pakettiin uusimmankin Tatun ja Patun eli Tatu ja Patun ihmeellisen joulun. Kirjan tulevat takuulla lukemaan myös 10-vuotiaat kaksostytöt.


6-10-vuotiaat pojat


Iiro Küttner ja Ville Tietäväinen: Puiden tarinoita, Merenkulkija (2015)

Iiro Küttnerin ja Ville Tietäväisen Puiden tarinoita -kirjasarja on laadukasta luettavaa ja katseltavaa. Sarjassa ilmestyneet sadut eivät sovi kuitenkaan aivan pienille kuulijoille. Niissä on jotain äärettömän kiehtovaa taikaa, aitoa sadun henkeä, mutta niissä on myös surua ja pohdittavia asioita.

Oma suosikkini on sarjan ensimmäinen osa Puuseppä, mutta yhtä maaginen on myös sarjan toinen osa, Ritari. Äänestin Puuseppää ja Ritaria viime vuoden Blogistanian Kuopus -äänestyksessä vuoden parhaiksi lastenkirjoiksi.

Sarjan uusin osa, Merenkulkija, on luettu meillä jo pariinkin otteeeseen. Ensin luin sen lapsille ääneen ja sitten kahdeksanvuotias poika luki sen vielä itsekseenkin. (Arviokin on kirjasta tekeillä.)




J. K. Rowling ja Jim Kay: Harry Potter ja viisasten kivi (2015)

Harry Potter -saagan ensimmäinen osa on ilmestynyt hienosti kuvitettuna laitoksena. Kuvittajana on Jim Kay, jonka kynänjälki on valloittanut meidän miesväen kokonaan.

Meillä on aikaisemminkin luettu Harry Pottereita ääneen, mutta kun toin tämän uuden version kirjastosta kotiin, kahdeksanvuotias poika alkoi lukea sitä välittömästi itsekseen. Se on luettu hänelle ensimmäisen kerran viisivuotiaana, ja hän on myös katsellut elokuvan jo muutaman kerran ja kuunnellut tarinan äänikirjanakin. Silti tämä kuvitettu laitos on nyt suuri hitti, jota hän lukee isänsä kanssa vuorotellen. Isä lukee tekstiä välillä ääneen ja välillä poika lukee sitä itsekseen. Ainut miinus on, että opus painaa aika paljon, mutta toisaalta upea kuvitus pääsee tällaisessa koossa kunnolla oikeuksiinsa. Tässä on lahjakirja vailla vertaa!



9-13-vuotiaat pojat


Jeff Kinney: Neropatin päiväkirja, Kohtalo kolhii (2015)

Neropatin päiväkirjat eivät esittelyjä kaipaa, sillä niin suosittuja ne ovat ympäri maailmaa. Luetutin sarjan uusimman osan seitsemäsluokkalaisilla, eikä sen lukemiseen kauan mennyt (minullakaan). Kirjasta pitivät sekä tytöt että pojat, mutta pojat olivat siitä suorastaan innostuneita - varsinkin ne heistä, jotka olivat lukeneet sarjan aikaisempia osia.

Neropatti-kirjojen huumori on ironista ja nokkelaa. Neropatti, eli Greg Heffley, on hyvin samaistuttava antisankari, jolla on kaikenlaisia arjen pulmia sekä kotona että koulussa. Teksti ja kuvat toimivat loistavasti yhdessä ja lähes joka aukemalla on jokin hupaisa vitsi, joka naurattaa. Omalle kahdeksanvuotiaalle pojalleni sarja ei vielä iske, mutta kymmenvuotiaille tyttärille nämä kyllä maistuvat.



5-100-vuotiaat pojat

Litmanen 10 (2015)

Suomen kaikkien aikojen menestyneimmän jalkapalloilijan omaelämäkerta on jokaisen urheiluharrastajan tai jalkapallofanin unelmalahja. Luin kirjan lukupiirikirjana ja voin suositella sitä oikeastaan aivan kaikille. (Arviokin on tästä tekeillä.)

Litmasen ura on häikäisevä. Menestyksen taustalta paljastuu armottoman kova harjoittelu ja palava into lajiin. Jos joku odottaa skandaalinkäryisiä paljastuksia, niin niitä kirjassa ei ole. Litmasen kerronta on reilua ja urheiluhenkistä ja sopii siksikin kenelle tahansa pojalle luettavaksi. Jalkapallo on kaiken keskiössä, ja Litmasen sinnikkyys ja optimistinen luonne kerrassaan sopivia esikuvaksi. Jos ei vielä ole Litmas-fani, niin tämän kirjan luettuaan takuulla on.


Poikien lukuharrastuksen vähenemisestä on viime aikoina puhuttu paljon. Heidän lukutaitonsa on heikompaa kuin samanikäisten tyttöjen, ja se heijastuu myös heidän koulumenestykseensä. Olen aiemminkin esitellyt pojille sopivaa luettavaa ja pohtinut blogissani, miten voisi houkutella 7-vuotiasta poikaa lukemaan. Kirjoituksella olin mukana Eniten minua kiinnostaa -blogin haasteessa Pojat, lukemaan, johon osallistui kymmenkunta blogia, joiden tekstejä kannattaa käydä kurkkimassa jouluostoksia varten.

Toivon joululahjaksi lukuintoa kaikille pojille!

23 kommenttia:

  1. Mahtavia vinkkejä pojille (ja tytöille :) )! Jes!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat kyllä hyviä kirjoja kaikki! Toivottavasti mahdollisimman moni poika saa kirjan joululahjaksi!

      Poista
  2. Jee!
    Minä olen juuri miettimässä kirjalahjuksia sisaren- ja veljenpojilleni, jotka eivät -nykytrendien mukaisesti- ole sitten yhtään kiinnostuneet lukemisesta... Mutta jääräpäisesti mä vaan heille niitä kirjoja ostelen. Jääräpäisyys kannattaa: viimeksi kesällä sain viestin, jossa yksi heistä ilmoitteli tarttuneensa joululahjakirjaansa eräänä sadepäivänä ja kertoi oikeasti lukeneensa sen! Toivo ei ole menetetty :D

    Hieno postaus! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, että jaksat panostaa sukulaislasten lukemiseen, Kaisa Reetta! ❤ Kyllä sieltä aina jokin kirja osuu kohdalleenkin.

      Harmittavasti en ole lukenut kovin paljon pojille sopivia nuortenkirjoja. Neropatit ovat turhan helppoja yli 13-vuotiaille. Nörtti-kirjat ovat kyllä uponneet ja Simukan Lumikki-trilogia samoin. Lisää sellaisia kirjoja tarvitaan.

      Poista
  3. Kiva kooste!
    Käväise blogissani. Saat älyttömät joululahjat -haasteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos haasteesta! Kaikenlaisia lahjatoiveita päässäni pyöriikin...

      Poista
  4. Hieno idea listata hyviä joululahjakirjoja! Opekollegani vinkkasi, että hänen 12-13-vuotiaat oppilaansa (sekä tytöt että pojat) olivat innostuneet valtavasti Hanna Kökön kirjoittamasta kirjasta Kätkö. Kuulemma nekin pojat, jotka eivät lue koskaan mitään, ovat kyselleet jatko-osan perään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, Kia! Kätkö pitääkin hankkia luettavaksi. Se voisi sopia seiskoillekin.

      Poista
  5. Litmanen taitaa voittaa tämän kirjakilpailun, on hän sen verran ihailtu poikapiireissä. Tuo Harry Potterin kansikuva on ihan parasta, upea, hieno, wautsi wau.
    Onni-kirjat ovat niin symppiksiä, että en ihmettele yhtään, että niitä pitää myös maistella :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Litmanen kyllä ansaitsee lukijoita, sillä hän on mitä sopivin idoli kenelle vaan!

      Harry Potterin kuvitettu painos on loistava! Sitä katselee ja lukee ilokseen. Jatkoa odotetaan jo!

      On hassua, että löysin Onni-kirjat vasta nyt, vaikka niitä on ilmestynyt tasatahtia edellisen pojan kasvun myötä. No, kuopus kerää kaikki ihanat asiat...

      Poista
  6. Tämä on hyvä juttu. Itse en suosittele Pottereita liian nuorille, ykkösosa ehkä sopii vielä sangen nuorille noin 9-10-vuotiaalle (ei minusta kuusivuotiaalle), mutta loppuosat minusta vaativat hieman enemmän "kypsyyttä". Tämä on kuitenkin vain oma mielipiteeni ja vanhemmat tietävät omat lapsensa, ja tärkeää on puhua kirjojen herättämistä ajatuksista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä Potterien lukeminen aloitettiin, kun esikoiset olivat ekaluokkalaisia. Sitä ennenkin oli jo paineita, koska kaverit, joilla oli isoja sisaruksia, olivat innostuneita. Potterit tekivät tyttäristäni lukijoita, sillä ei mennyt kauaa, kun he lukivat koko sarjan itse. J. K. Rowlingille iso kiitos!

      Poika oli tuolloin 5 vuotta ja kuunteli tarkasti, vaikka yritin estelläkin. Tarina on vain niin kiehtova, että innostusta ei voi estää. Pelottaviakin kohtia on, mutta niiden lisäksi ystävyyttä, hyvyyttä ja kiinnostavia velhomaailman yksityiskohtia.

      Poista
    2. Eräs oppilaani oli lukenut Pottereita jo eskari-ikäisenä (siis itse!). Hän on oikein vilkas ja eläväinen poika sekä mahdottoman taitava lukemaan. On varmasti paljon lapsesta kiinni, milloin Pottereita kannattaa aloittaa. Onhan niissä kuitenkin paljon myös pelottaviakin elementtejä, eli ehkä keskivertoaloitusikä voisi olla 8-9 vuotta. Vanhemmat kuitenkin varmasti tuntevat lapsensa ja osaavat ehkä sitten miettiä, milloin olisi sopiva ikä.

      Poista
    3. Kyllä niissä onkin pelottavia piirteitä ja kirja kirjalta niitä on enemmän (itse olen vasta sarjan puolivälissä). Meillä seitsemänvuotiaille tyttärille syttyi mieletön lukuinto, ja vaikka yritin pimittää sarjan kahta viimeistä osaa, he lukivat ne hirmuisen kinuamisen jälkeen eka luokan keväällä. Tyttärien lukutaito on erinomainen ja saan kiittää Pottereita siitä.

      Minäkään en suosittelisi sarjaa herkille lapsille tai yksin luettavaksi ennen kuin 8-vuotiaana, mutta vanhemmat tuntevat lapsensa parhaiten.

      Poista
  7. Ihan mahtava vinkkilista Elina! Onni-pojat ovat aivan ihania. Ja Tatu ja Patu -uutuus on jo meilläkin, sattui sopivasti merkkipäivä tähän joulun alle. Ja kirjapaketti tulee kyllä pojallekin myös aattona :)

    Jos saan ehdottaa pientä lisäystä, niin lisäisin listaasi vielä ainakin Sven Nordqvistin mainion Joulupuuron, joka havaintojeni mukaan toimii ainakin kolmevuotiaasta pitkälle kouluikään :)

    Mukavaa joulun odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pengoin hyllystä kaikki joulukirjat ja tuon Joulupuuronkin löysin. Se on meilläkin luettu niin, että kansi keikkuu hädin tuskin kiinni kirjassa. Mainio kirja!

      Tatua ja Patua odotan minäkin! Tiedän, että kirjan lukevat kaikki perheenjäsenet. Meillä löytyy muuten Tatu ja Patu -sitaatteja tilanteeseen kuin tilanteeseen. Kesällä istuttiin Korkeasaaren lautassa ja todettiin, että "vesimelonit vesille vaan ja melomaan". Kirjat ovat täynnä loistavia oivalluksia...

      Poista
  8. Kiva postaus, Elina!
    Neropatti-kirjat ovat olleet mieluisia pojanpojalle, samoin Timi Möhlärit. Hän täyttää nyt joulun alla 13, ja ostin lahajaksi Nadja Sumasen Rambon, Finlandia Junior -voittajan. Luin sen itse ja totesin, että sopii. Pienemmälle pojalle, 8-vuotiaalle, ostin Veera Salmen kirjan Mauri ja vähä-älypuhelin, joka oli myös ehdokkaiden joukossa. Se vaikuttaa hauskalta ja on kivasti kuvitettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neropatti on nerokas kirjasarja! Timi Möhlärikin on tuttu tapaus.

      Rambo kuulostaa hyvältä jo etukäteen, ja haluaisin sen oppilaillekin luettavaksi. Veera Salmen Mauri ja vähä-älypuhelin olisikin omalle kasivuotiaalleni mahtava lahja. Kiitos vinkistä, Marjatta! ❤

      Poista
  9. Hieno vinkkilista, jolta poimin ainakin Puiden tarinoita -sarjan. Oman 10-vuotiaan pojan pakettiin sujahtaa ainakin Jenna ja Noora Kunnaksen Kaheli sakki ja kauhujen kaappi sekä Timo Parvelan Kepler62-sarjan avauskirja. Epätoivoisena äitinä siis toivon, että joko pieruhuumori tai tietokonepeliteema innostaisi lukemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä, Anu! Kepler-sarjaa voisin kokeilla meidän tytöille, koska sehän jäisi sitten myös nuoremman pojan luettavaksi. Kaheli sakkikin ehkä uppoaisi meidän perheessäkin.

      Pieruhuumori tai mikä vaan kelpaa, kunhan sillä kerätään lukutaitoa. Meidän kahdeksanvuotiaan pojan kirjoissa pitää olla kuvia ja hauska juoni. Hiukan yllättäen hän luki kuitenkn Konsta-sarjan aivan itsekseen, vaikka ne kirjat eivät aivan hurjan hauskoja ole. Ehkä hänen lukutaitonsa kehittyy. :)

      Poista
    2. Konsta on kyllä kiva! Me luimme sitä ääneen ekaluokkalaisen kanssa, mutta isompikin kuunteli sujuvasti mukana.

      Poista

Kiitos kommentista!