Sivut

sunnuntai 14. kesäkuuta 2020

Niklas Natt och Dag: 1793

















Niklas Natt och Dag: 1793, 2018
Alkuteos: 1793, 2018
Suomentaja: Kari Koski
Kustantaja: Johnny Kniga
Kansi: Maria Mitrunen
Sivuja: 402
Mistä sain kirjan: omasta hyllystä


Niklas Natt och Dagin 1793 kertoo tietysti vuodesta 1793. Tapahtumapaikkana on Tukholma, jossa toivutaan kuninkaan kuolemasta ja todistetaan vallanhimoisten aikalaisten vehkeilyjä. Suurimpana huvina kaupunkilaisille tarjoillaan teloituksia, joissa pyöveli on kerta kerralta enemmän humalassa ja yleisö lyö vetoa, kuinka monennella kirveen iskulla hän saa tuomitun hengen viimein lähtemään. 

Puitteet ovat siis alkujaan jo kovin raadolliset, ja jotain kai kertoo sekin, että synkkään aikakauteen ainoan valonpilkahduksen tuo lainoppineen Cecil Wingen alati kalpeneva hahmo. Keuhkotaudin runtelema ruumis tarjoaa jonkinlaiset raamit terävälle hengelle, joka käy ratkaisemaan järkyttävää rikosta. Kumppanina tällä kalpeanevalla lainoppineella on kaupungin raakki, siveyspoliisi Mickel Cardell, jossa virtaa kuumaa verta kalpean kumppaninkin puolesta, vaikka hänen toinen kätensä on jäänyt meritaistelussa merenpohjaan. 

Tapahtumat saavat alkunsa, kun Cardell kutsutaan onkimaan Fatburenin saastan keskeltä ruumis, joka osoittautuu harvinaisen raa'asti murhatuksi tapaukseksi. Ruumiin kohtalo alkaa vaivata häntä ja niinpä hän huomaa kohta olevansa Wingen juoksupoikana ja joutuvansa hillitsemään kovin kiivasta luonnettaan. 

Tapahtumiin sekoittuu monenlaisia juonenkäänteitä. Erään Anna Stiinan kautta joudutaan todistamaan myös kehruuhuoneen, naisten rangaistuslaitoksen, toimintaa. Siellä vangit joutuvat pakkotyöhön, kehräämään rukkien ääressä, epäinhimillisiä tuntimääriä kehnolla ruualla mielivaltaisten vartijoiden armoilla. Jos tavallinen rahvaan elämä oli jo puitteiltaan raakaa, niin kehruuhuoneen rangaistuvankien elämä oli täysin epäinhimillistä. 

Niklas Natt och Dag on tutkimustyönsä tehnyt. Ajankuva on kammottavaa, mutta varmasti lähellä totuutta. Meno kapakoissa ja Tukholman kaduilla on julmaa, eikä ihmiselämällä ole paljon arvoa. Selviytymistaistelut ovat kovia. 

1793 on vetävästi kirjoitettu ja sen juonenkäänteissä pysyy mukavasti perässä. Winge-Cardell-työpari toimii hyvin perinteisenä dekkarien aisaparina, jossa pomo hoitaa aivotyön ja apuri niin sanotun likaisen  työn, eli toiminnan osuuden: Wingen ajatus on kirkas, vaikka yskänpuuskat sitä häiritsevätkin, ja Cardell joutuu kirjaimellisesti uimaan saastassa. Kummastakaan tyypistä ei voi olla pitämättä, vaikka mitään herranenkeleitä heistä ei ole kumpikaan. 

Dekkarin juoni liikkuu sopivasti sekä korruptoituneen ylimystön valtapeleissä että rahvaan keskuudessa. 1793 on herkkupala Tukholma-faneille, historian ystäville ja dekkarien lukijoille. Kari Koski on suomentanut sen sujuvalle suomen kielelle ja sivut kääntyilevät vaivatta. 

Omaan makuuni dekkari oli turhan raaka, mutta toisaalta nautin siitä, että sain siirtyä (turvallisesti) 1700-luvun loppun Tukholman vilinään. Kesädekkariksi tämä on mitä mainioin valinta, ja Niklas Natt och Dagin uusikin dekkari, 1794, on jo ilmestynyt suomeksi. 



Osallistun kirjalla Dekkariviikkoon kirjabloggaajien kanssa. Viikkoa emännöi Luetut.net -blogi, ja mukana on parisenkymmentä kirjablogia, joista kannattaa käydä kuikuilemassa kesädekkareita. 1793 on luettu ainakin blogeissa Kirsin kirjanurkka, Kulttuuri kukoistaa sekä Ja kaikkea muuta







6 kommenttia:

  1. Tuuhea teos; Niklas Natt och Dag on pohjatyönstä tehnyt, osaa asiansa ja pitää tämän runsaudensarven rehevällä kieliasulla tiukasti hyppysissään.
    Ilmaan jäi väreilemään kysymys: oliko ennen aina paremmin....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei todellakaan ollut ennen paremmin. Kyllä tämä dekkarina ja ajankuvana oli pätevä tapaus.

      Poista
  2. Mahtava historiallinen teos, tosin erittäin raaka. Sarja jatkuu jopa vielä väkivaltaisemmissa tunnelmissa. Jos haluat lukea leppoisemmista tuon ajan dekkareista, niin suosittelen Jyrki Heinon mainiota sarjaa, joka sijoittuu historialliseen Turkuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, Mai! Jyrki Heinon kirjoja en ole lukenutkaan. En ole myöskään ihan varma, haluanko lukea tähän jatkoa sillä sen verran raaka tämä dekkari oli.

      Poista
  3. Tämä löytyy enkuksikin ja olen kirjaa taannoin hypistellytkin. Vaikuttaa kiehtovalta tapaukselta. Lukemista olen empinyt, koska jostain olin saanut päähäni, että kirja on sekava tmv. Ei kuitenkaan taida olla. Aikakausi kiinnostaa: kirjan siivin on tosiaan mukava matkustaa turvallisesti kauemmaksikin ajassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikamatkailun kannalta tämä on mainio, eikä juoni ole ollenkaan sekava. Kyllä tässä pysyy mukana, vaikka kertojanäkökulma välillä vaihtuu ja seurataan eri henkilöiden kohtaloita. Suosittelen.

      Poista

Kiitos kommentista!