Kuvittaja: Seppo Polameri
Kustantaja: Otava, 1967
Kansi: Seppo Polameri
Sivuja: 255
Mistä sain kirjan: ostin kirjaston poistomyynnistä kahdella eurolla
- No kun te aina puhutte niistä sieluista, että ne lintuja muka.
- Luuletko sinä että kaikki linnut ovat hyviä? Voi voi, kun minä yöllä kuuntelen, ne huutavat kun ne tekevät tuloa, ne huutavat.
- Ruustinna ei ala taas, tästä tulee riena, tästä tulee uneton yö, se on sillä tavalla että ruustinnan ei pidä kiihdyttää itseään yötä vasten. - - (S. 66.)
Kesän lukuherkkunani, kirsikkana kakun päällä, hehkuu Marja-Liisa Vartion teos Hänen olivat linnut, (1967). Odotin kirjalta verkkaista kerrontaa ja vähäeleistä, toteavaa tyyliä, kuten hänen esikoisteoksessaan, Se on sitten kevät (1957). Pidin esikoisteoksesta paljon, mutta en syttynyt liekkeihin. Nyt taisin roihahtaa. Hänen olivat linnut on säkenöivää, modernia proosaa ja nerokasta kerrontaa - se on klassikkomaineensa ansainnut.
Marja-Liisa Vartiota pidetään yhtenä keskeisimpänä suomalaisen modernistina, mutta jostain syystä ohitin hänen teoksensa opiskeluaikoinani. Ehkä en olisi teosten hienoutta parikymppisenä ymmärtänytkään, ja mikäs tässä, kun voi keski-ikäisenä nauttia kotimaisista mestariteoksista.
Siinä missä Se on sitten kevät oli hidastempoinen, Hänen olivat linnut suorastaan räiskyi. Enkä tarkoita, että kirjan tapahtumat olisivat erityisen vauhdikkaita, mutta hyvä tavaton, miten vaikuttavia ne ovat. Teoksen lopussa on kohtaus, jota en saa mielestäni, vaikka yrittäisin. Kohtaus ei ole kaunis, vaan pikemminkin irvokas, mutta se on liikuttava ja hurja. Ehkä se on hulluuden huipentuma, mutta juuri sellaisena mitä loogisin ja tärkein, ehkä jopa suurinta inhimillisyyttä, jota voi toiselle ihmiselle lahjoittaa.
Kirjassa on kaksi päähenkilöä, rovastin leski Adele ja hänen palvelustyttönsä Alma. He ovat asuneet vuosia yhdessä saman katon alla. Kumpikaan ei enää ole tyttönen, vaan tapoihinsa ja toisiinsa pinttyneitä persoonia. Elämänpiiri on kaventunut, suorastaan jymähtänyt, täyttettyjen lintujen keskelle. Samoja tarinoita toistellaan yhä uudestaan: - Sinä seisoit kuin palokärki minun edessäni ja minä ajattelin: miten kaunis nainen. Pane merkille: jos sinulla ei olisi ollut päässäsi punaista huivia, tuskin olisin ottanut sinua kattoni alle, ainakin olisin ensin miettinyt vähän, mutta kun sinä olit kuin palokärki. Sinun tukkasi oli pikumusta ja kiilsi kuin aurinko paistoi siihen ja sinun huivisi oli täsmälleen palokärjen punaisen punainen. Jaa-a. Ruustinna naurahti. (S. 41.)
Näitä tarinoita taloonsa ja menneisyyteensä jumittuneet naiset kertovat toisilleen yhä uudestaan ja uudestaan. - Sekin huivi on leikattu matonkuteiksi. Kun kävin kotona, katselin sen Siirin kutomia lattiamattoja. Siinä on minun elämäni, lattialla, tuossa on, ajattelin, kävelevät minun elämääni pitkin. Sydämeeni koski. (S. 41.)
Onkohan niin, että epäoikeudenmukaisuudet määrittävät elämämme rajat? Kirjan linnut, västäräkki ja töyhtöhyyppä, olisivat ehkä ansainneet jotain muuta. Harvan elämä kai kuitenkaan sujuu yhtä ylväästi kuin joutsenen lento.
Hänen olivat linnut on luettu ainakin näissä kirjablogeissa: Nuoren opettajattaren kirjablogi, Opus eka ja Pisara. Kuittaan kirjalla HelMetin vuoden 2016 lukuhaasteen kohdan 24. Kirjasammon päivän täkynä vuonna 2016 ollut kirja. Kirja oli päivän täkynä 17.6. Kirjahan on myös kirjailijan viimeiseksi jäänyt kirja, eli sopisi myös haasteen kohtaan 33.
Luin Vartiota juuri silloin parikymppisenä kirjallisuudenopiskelijana ja vaikutuin jo silloin sen verran, että hankin hänen tuotantoaan myös omaan hyllyyn. Mielessä on koko ajan ajatus, että pitäisi testata miten Vartio puree nyt näin keski-ikäisenä, tämä kirjoituksesi pistänee nyt vauhtia tähän suunnitelmaani :)
VastaaPoistaEhkäpä minunkin olisi kuitenkin kannattanut tarttua näihin jo silloin. Makealta ne todella maistuvat nytkin.
PoistaSuosittelen tarttumaan. Tässä kirjassa oli hienoa henkilökuvausta ja taiturimaista tarinankerrontaa.
Olen lukenut Hänen olivat linnut vuosia sitten, mutta muistan vieläkin sen tekemän vaikutuksen. Hienoa, että otit tämän klassikon esille.
VastaaPoistaLuulen, että tuo lopun tapahtuma (jota en halua paljastaa) ei häviä koskaan mielestäni. Naisten välinen side on vahva, kummallinen ja hyväksyvä yhtä aikaa.
PoistaKlassikoista pitäisi blogata enemmän, mutta niinhän sinä teetkin. :)
Uskon, että olet oikeassa tuossa liian aikaisin tai oikea-ikäisessä lukemisessa. Minäkin aloitin tätä joskus nuorena. Niin innostavasti kirjoitat, että selvästi uusi yritys olisi paikallaan.
VastaaPoistaEhkä tämä vaatii ikää, jotta näkee ihmisten pienuudessa myös jotain suurta. Tragikoominenhan tämä on, surullinen ja naurettava yhtä aikaa. Taitavasti punottua dialogia.
PoistaEn tiedä, vaikuttako pelkkä ikä siihen, miten kirjan kokee. Minusta kirja oli paikoitellen tylsä, koska siinä ei hirveästi tapahtunut mitään, mutta naisten väliset keskustelut ja heistä piirtyvä kuva oli mielenkiintoinen. Minuun kirja ei kolahtanut samalla tavalla kuin Elinaan, mutta hyvä, että makuja on monenlaisia, ja minusta kirja kannattaa lukea, mutta ei kannata odottaa hurjia juonenkäänteitä ja järisyttäviä tapahtumia.
VastaaPoistaIkä varmaan tekee sen, että juoni merkitsee kirja kirjalta vähemmän. Ihmiskuvaus, elämä riittää. Tylsyys voi olla kirjassa hyvä piirre. Lupaava.
PoistaOlen lukenut hiukan alkua ja meinaa tökkiä, kun mietin lähteekö tämä käyntiin vai ei. Nyt kun tiedän, ettei tässä isoja tapahdu, pitää yrittää eri asenteella...
VastaaPoistaKyllä se käyntiinkin lähtee, mutta peruutusvaihteelle. Niin paljon siinä muistellaan menneitä.
PoistaOnpa jännä kuulla, muuttaako uusi asenne lukukokemusta.
Kuinka hieno arvio, Elina, heti kiinnostuin tästä! Voi kunpa vuorokaudessa vain olisi tuplamäärät tunteja, käyttäisin niistä muutaman - tai vähän enemmänkin -lukemiseen...
VastaaPoistaKiitos ihanasta arviosta! <3