Henrik Ibsen: Nukkekoti, 5. painos, 1981
Alkuteos: Et Dukkehjem, 1879
Suomentaja: Eino Palola
Kustantaja: WSOY
Kansi: Kari Kotka
Sivuja: 91
Mistä sain kirjan: omasta hyllystä
Henrik Ibsenin (1828 - 1906) Nukkekoti ei juuri esittelyä kaipaa. Kyseessä on maailmankirjallisuuden klassikko, joka on vaikuttanut pohjoismaiseen sukupuolten väliseen tasa-arvoon ehkä enemmän kuin mikään virallinen poliittinen puhe.
Olen joskus muinoin tenttinyt kirjan kirjallisuuden opintoihin, mutta en muistanut kaikkia näytelmän juonenkäänteitä. Intouduin lukemaan sen uudestaan luettuani ensin Taru Kumara-Moision kirjan Maan vetovoima, jossa päähenkilö Noora joutuu miettimään omaa jaksamistaan ja rooliaan. Törmäsin Nukkekotiin melko pian uudestaankin, kun luin Minna Maijalan hienon Minna Canth -elämäkerran, Herkkä, hellä, hehkuvainen, jossa tietysti sivuttiin myös Ibseniin vaikutusta suomalaisiin 1800-luvun lopun realisteihin. Eikä se merkitys ole vähäinen.
Nukkekodin alkutunnelma on petollisen onnellinen ja kepeä. Pankinjohtaja Torvald Helmerillä on suloinen Noransa, joka sirkuttaa ja hymyilee, on naisellisen viaton ja suloinen. Helmer ohjailee ja suojelee lempeästi Noransa, sillä hän tuntee vastuunsa hupakosta vaimostaan, oravaisestaan. Hänen leivosellaan kun ei ole oikeasta elämästä mitään käsitystä.
Kulissien takana tilanne on toisenlainen. Noralla on synkkä salaisuus, joka uhkaa paljastua. Helmerillä on nimittäin alainen, Krogstad, joka tietää Noran salaisuuden. Helmer aikoo erottaa Krogstadin virastaan ja tämä alkaa kiristää Noraa.
Noran epätoivo ja kiristäjän julmuus luovat näytelmään kantavan jännitteen, joka laukeaa tunnetuin seurauksin. Jos nyt joku ei ole näytelmää vielä lukenut, jätän tämän tarkemmat juonipaljastukset tekemättä.
Näytelmä osoittaa, että naisille varattu paikka kodin sulottarena ei riitä onnellisen suhteen perustaksi. Ote näytelmän lopusta paljastaa, kuinka radikaalisti Ibsen ajatteli omana aikanaan - hänhän näkee naisen ihmisenä:
Helmer: Tämä on kuohuttavaa. Voitko sillä lailla pettää pyhimmät velvollisuutesi?
Nora: Mitä sinä pidät pyhimpinä velvollisuuksinani?
Helmer: Täytyykö minun sanoa se sinulle! Eivätkö ne ole velvollisuutesi miestäsi ja lapsiasi kohtaan?
Nora: Minulla on toisia yhtä pyhiä velvollisuuksia?
Helmer: Ei ole. Mitä ne voisivat olla?
Nora: Velvollisuudet itseäni kohtaan. (S. 86.)
Nykylukijan on vaikea ymmärtää Noran ja Torvaldin avioliittoa tai Noran dramaattista ratkaisua. Ne tuntuvat teennäisiltä asetelmilta. Nykyisin tasa-arvoinen yhteiskunta on itsestäänselvyys, naiset käyvät töissä ja ansaitsevat omat rahansa, eikä heidän tarvitse tyytyä koketeeraukseen. Nukkekoti heijastelee kuitenkin aikaansa, ja siinä on taitavasti rakennettu jännite sekä elävää henkilökuvausta. Paitsi että se on sanomaltaan järisyttävä, se on myös hyvä näytelmä.
Ibsen kuvaa Nukkekodissa yläluokan elämää, ja voi tietysti kuvitella, kuinka kaukana nukkekotinsa ahtaisiin seiniin havahtuvan Noran elämä oli työläisperheiden tai köyhän maalaisväestön naisten elämästä. Oliko heillä 1800-luvulla minkaanlaista yhteiskunnallista asemaa? Suomessa Minna Canth kuvasi työläisnaisen ankeaa arkea näytelmässään Työmiehen vaimo, joka vaikutti lähes välittömästi lainsäädänstöön, jolla naisten asemaa parannettiin. Näytelmässä, kuten monissa Canthin novelleissakin, näkyy vahvasti Ibsenin ajattelun vaikutus. Pohjoismainen tasa-arvo saa olla paljosta kiitollinen näille näytelmäkirjailijoille, siis taiteelle, joka edisti yhteiskunnallisia parannuksia.
Nukkekodista ovat kirjoittaneen ainakin Jokke, Hanna ja Morre.
Kuittaan Ibsenin klassikolla pisteet kahteenkin haasteeseen. Yksi piste Kirjallinen retki Pohjoismaissa-lukuhaasteeseen - ensimmäinen norjalainen kirja. Toinen piste kuittaantuu Kirjan vuoden lukuhaasteeseen kohta 18. Yli sata vuotta vanha kirja.
Aika uskomattomia tyyppejä ovat kyllä olleet! Ibsenin, Canthin ja kumppaneiden merkitystä ei voi korostaa liikaa!
VastaaPoistaKyllä vaan. Innostun jotenkin aina näistä 1800-luvun lopun asioista, joiden vaikutuksesta nautimme nykyisin. Ne osoittavat, että maailma on myös kulkenut parempaan suuntaan.
PoistaKiitos Elina, taas sivistyin tältä osin. En ole lukenut Ibseniä. Noin vanhat jäävät näin vanhalta helposti lukematta :-) Klassikoita tuli nuorena luettua paljon ja sittemmin sitä helposti kulkee ajan virtaa eteenpäin kun uutta tulee semmoisella voimalla.
VastaaPoistaUutta kirjallisuutta tosiaan tulee aikamoisella vyöryllä. Minulle tulee välillä olo, että haluan siirtyä lukemaan vain vanhaa kirjallisuutta, eli niitä, jotka aika on jo valinnut.
PoistaIbsenillä on paljon muutakin hyvää. Peer Gynt teki minuun aikanaan vaikutuksen, kuten on tehnyt moneen muuhunkin...
Kirjoilla voidaan muuttaa maailmaa!
VastaaPoistaKynä on vahvempi kuin aseet!
PoistaPitäisi lukea uudelleen. Luin lukiossa. En muista edes, onko tuo minulla kirjana eli taitaa olla lukulaitteessa. Pidän tuosta ulkoasusta. Minulla on jokunen kirja tuossa asussa.
VastaaPoistaLuulisin, että kirja löytyy esimerkiksi Projekti Lönnrotista ilmaiseksi ladattavassa muodossa.
PoistaMuistaisin lukeneeni tämän sarjan kirjoja muitakin, eli WSOY:n Koulun peruskirjasto -sarjaa. Tämä kirja on löytynyt jostain alelaarista aikoinaan.
Tämä pitäisi todellakin lukea uudestaan, en muista minäkään juonenkäänteistä juuri mitään.
VastaaPoistaKiitos hienosta tekstistä, Elina!
Voisinkin ottaa sen Lönnrotista iltalukemiseksi...
Toivottavasti kirja löytyy Lonrotista! En tarkistanut vielä. Joka tapauksessa kirja ansaitsee uusinnan. Jännite on luotu hyvin ja naisen kapeat raamit tulevat hyvin selväksi.
PoistaJärkyttvää, että en muista, olenko varmasti tämän lukenut vai nähnyt jonkun näytelmän. Olen feninisti ja mm. lukenut kaikki de Beauvoirin kirjat, joten tämä olisi ihan must. Kirjasi painos on vuodelta 1981. Siitähän voisi alkaa odottaa jo uutta painosta. Lin Humisevan harjunkin uudelleen, kun sain siitä uuden painoksen, sillä vanhat klassikoni luen vain käsineet kädessä sohvalla ryhdikkäänä ja se on vähän kovaa selälle;) Osa vanhoista kirjoistani, jotka siis omassa hyllyssän, ovat jo yli 100 vuotiaita.
VastaaPoistaLuulen kyllä, että olet tämän lukenut, Leena! En minäkään muistanut tarkkoja juonenkäänteitä enää, mutta tunnelma oli jäänyt mieleen.
PoistaKlassikot kestävät hyvin aikaa, joten kyllä tämän voi lukea uudestaankin. Oman painokseni jälkeen on ilmestynyt ainakin yksi uusi painos, joten kyllä sen varmasti jostain löydät, eikä tarvitse omia aarteita käsitellä. 😊 Ihanaa, että arvostat vanhoja painoksia noin paljon. ❤
Minäkin luin tämän muutama päivä sitten Pohjoismaat-haasteeseen, kun huomasin, etten ollut lukenut Norjasta vielä mitään. Nukkekoti löytyi hyllystäni, joten luin sen - viimein. Millaista dialogin säksätystä: luin vauhdilla, ei voinut pysähtyä (tai oli pakko, kun piti nukkuakin ;)). Miksen ollut lukenut Ibseniä aiemmin! Huikea näytelmä.
VastaaPoista