Sivut

tiistai 5. tammikuuta 2016

Luettua elämää vuonna 2015

Vuosi kului, kirjan sivut kääntyilivät. Eivät kuitenkaan aivan siihen tahtiin kuin vuonna 2014, jolloin olin vielä puoli vuotta kotiäitinä, saati vuonna 2013, jolloin olin koko vuoden vanhempainvapaalla ja hoitovapaalla. Työ siis haittaa harrastusta, mutta harrastus on rakas, joten motivaatiota riittää edelleenkin sekä lukemiseen että bloggaamiseen.

Blogitekstejä syntyi 94, joista kirja-arvioita oli 69. Luin yhteensä 72 kirjaa, joista kotimaisia oli tuttuun tyyliin suurin osa eli 45, ulkomaisia 27. Naisten kirjoittamia kirjoja oli myös enemmistö eli 40, kun miesten osuus oli 32 kirjaa. Pitkästä aikaa innostuin dekkareista oikein kunnon ahmintamielellä (seitsemän dekkaria), ja osallistuin kirjabloggaajien dekkariviikkoonkin.

Pääsosin luin proosateoksia, joista peräti kahdeksan oli novellikokoelmia. Huomasin, että novellit ovat tällaiselle töissä käyvälle pienten lasten äidille aivan loistavaa luettavaa. Novellin kun voi lukea bussimatkalla, aamupuuron aikana, illalla umpiväsyneenä tai yöllä valvoessaan. Keskittymiseen riittää lyhytkin hetki, ja tarinoita voi sitten sulatella pitkin päivää. Runoteoksia luin tänä vuonna kuusi kappaletta ja ihmettelen aina vaan, miksen lue runoja enemmän. Ne ovat poikkeuksetta puhuttelevia ja arkea kohottavia.

Listaan tässä nyt vuoden parhaita lukuelämyksiä erilaisissa kategorioissa. Esittelen kirjat aakkosjärjestyksessä. Seassa on myös tämän vuoden kirjoja, mutta varsinaisesti panen ne paremmuusjärjestykseen 13.1. mennessä, jolloin olen mukana tämän vuoden Blogistanian parhaat kirjat -äänestyksessä.

Riemastuttavimmat kotimaiset kirjat:

Juha Hurme: Nyljetyt ajatukset (2014)
Riina Katajavuori: Wenla Männistö (2014)
Leena Krohn: Erehdys (2015)
Rosa Liksom: Väliaikainen (2014)
Laura Lindstedt: Oneiron (2015)
Pirkko Saisio: Signaali (2014)
Petri Tamminen: Meriromaani (2015)

Muut loistavat kotimaiset:

Hassan Blasim: Irakin purkkajeesus (2013)
Eeva Kilpi: Kuolinsiivous (2012)
Ulla-Lena Lundberg: Kuninkaan Anna ja Kökärin Anna (1982, 1984)
Asko Sahlberg: Tammilehto (2004)
Pekka Sauri: Parempaa kuin seksi (2014)
Raija Siekkinen: Kalliisti ostetut päivät (2003)
Joni Skiftesvik: Isäni, sankari (1987)
Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia (2014)
Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät (2014)


Parhaat käännöskirjat:


Margaret Atwood: Herran tarhurit (2010)
Edmund de Waal: Jänis, jolla on meripihkan väriset silmät (2013)
E. M. Forster: Italialainen avioliitto (1905)
John Steinbeck: Punainen poni (1938)
John Williams: Stoner (1965, 2015)


Parhaat lanut

Tove Jansson: Vaarallinen juhannus (1957)
Siri Kolu: Me Rosvolat (2010)
Kirsi Kunnas: Tiitiäisen kissa- ja koiraystävät (2014)
Iiro Küttner ja Ville Tietäväinen: Puiden tarinoita, Ritari (2014)
Terhi Rannela: Läpi yön (2014)


Parhaat dekkarit:

Jussi Adler-Olsen: Vanki (2012)
Arnaldur Indridason: Hyytävä kylmyys (2009)


Parhaat runot:

Kirsti Kuronen: Suksin (2014)
Pekka Kytömäki: Ei talvikunnossapitoa (2015)
Pablo Neruda: Andien mainingit (1975)


Parhaat tietokirjat (elämäkerrat):

Minna Maijala: Minna Canth, Herkkä, hellä, hehkuvainen (2014)
Alfonso Zapico: A Portrait Of A Dubliner (2013)


Osallistuin vuonna 2015 seitsemään(!) lukuhaasteeseen: Aloitin vuoden osallistumalla Runohaasteeseen. Sitten pohdin, mitä keinoja olisi saada pienet pojat lukemaan ja osallistuin pohdinnallani Pojat, lukemaan! -haasteeseen. Tein myös Kirjallisen retken Pohjoismaissa ja nautiskelin Maalaismaisemista. Luin Elämäkertoja ja Agatha Christietä (koonti tekeillä). Suurimpana haasteenani oli HelMetin Kirjan vuosi 2015 -lukuhaaste, ja olenpa jo hyvässä vauhdissa tämänvuotista HelMetin haastetta (Olen lukenut jo viisi kirjaa, jotka sopivat tämän vuoden listalle. Näin aluksihan pisteitä tulee helposti, koska listassa on 50 kohtaa, joihin voi lukemiaan kirjoja sovitella.)

Muutakin kirjallista elämää riitti: Kirjabloggaajien naistenviikkoon osallituin lukemalla naisten kirjoittamaa kirjallisuutta ja pohtimalla naisdekkaristien suosiota. Kirjabloggaajien klassikkohaasteeseen sain luettua J. R. R. Tolkienin Hobittin. Kesällä otin kirjabloggaajien riveissä kantaa kirjastojen puolesta esittelemällä lähikirjastoni ja syyskuussa luin pakolaisille lukutaitoa. Messuillakin kävin sekä Tampereella että Helsingissä.

Lukupiirit pyörivät ja sulostuttivat arkeani myös vuonna 2015. Kirjoista puhuminen ja lukuelämäysten jakaminen on ilo, josta tässä bloggaamisessakin on kyse.

Vuoden 2016 lukemiset ovat jo täydessä vauhdissa. Ennen Blogistanian äänestyksiä haluaisin esitellä vielä muutaman vuonna 2015 ilmestyneen kirjan, jotta voisin niitä äänestää.

Lukulupauksen, yhden ja ainoan, annan tässä ja nyt: aion keskittyä yhä enemmän oman kirjahyllyni sisältöön, sillä TBR100-listani eteni viime vuonna vain yhden kirjan verran.

Osukoon kaikkien tielle hyviä ja entistä parempia kirjoja vuonna 2016!

26 kommenttia:

  1. Voi hurja, miten paljon olet ehtinyt. Huh huh, ihan hengästyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hengästyttää minuakin. Nyt kun panin koko bloggausvuoden pakettiin, niin olihan tuota toimintaa. Mutta niin on varmastikin ollut myös sinulla, Omppu! :)

      Poista
  2. Hieno listaus Elina, olet ehtinyt olla mukana monessa :) Minunkin tavoitteeni tänä vuonna on saada (ihan aikuisten oikeasti) luettua oman hyllyn kirjoja jonkin verran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oman hyllyn lukeminen olisi aivan riittävää lukemistouhua koko vuodeksi. Tuntuu, että ovista ja ikkunoista pukkaa lisää kirjoja ja vanhatkin on lukematta... Bloggaamisen myötä onkin tullut kaikenlaista puuhaa. Kaikkihan lähti lukuharrastuksesta, mutta nyt tämä kirjoittaminenkin on niin kivaa. Ja kaikki haasteet. Onkohan tämä lähtenyt lapasesta. :)

      Poista
  3. Minullakin on tavoitteena lukea lähes yksinomaan hyllyssä odottavia kirjoja, sillä niitä on kymmeniä - riittävät pitkälle! Kirjavuotesi on ollut ihailtavan monipuolinen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monipuolista tämä todellakin on. Bloggaaminen on vain edestänyt erilaisten kirjojen lukemista. Haasteetkin tuovat eteen kaikenlaista uutta.

      Katsotaanpa, montako oman kirjan hyllyä ehditään lukea! :)

      Poista
  4. Olen huomannut, että moni yrittää tänä vuonna lukea enemmän oman hyllyn kirjoja – minäkin :) Tosin kirjastoakin saattaa tulla käytettyä vieläkin ahkerammin kuin viime vuonna, sillä varausmaksut poistuvat, jippii!

    Olet lukenut ilahduttavan paljon kotimaista, itselläni sen osuus jää aina vähemmälle.

    Kirjallista alkanutta vuotta 2016!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotimainen kirjallisuus tuntuu aina menevän käännöskirjallisuuden edelle, vaikka välilLä yrittäisin tsempata. No, nyt alkuvuosi on kulunut ulkomaisia kirjoja lukien.

      Hyvää kirjallista vuotta Sinullekin, Laura! :)

      Poista
  5. Oi kuinka paljon kaikkea :) Lukuiloa myös vuodelle 2016!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika monipuolinen harrastus tämä bloggaaminen. Lukeminen ei olekaan niin yksinäinen harrastus kuin luulisi.

      Lukuiloa myös Sinulle, Katriina! :)

      Poista
  6. Oih mikä vuosi ja vielä töihin palanneena :)! Paljon paljon lukuyllätyksiä uudelle vuodelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta - paljon ehdittiin!

      Lukuyllätyskiä myös Sinulle, Bleue! :)

      Poista
  7. Hieno kooste, olet kyllä ehtinyt monenlaista. :) Kotimaisen listaltasi Lundberg, Valtonen ja Sahlberg ovat nimiä joiden pariin minullakin olisi tarkoitus etsiytyä tänä vuonna. Luulen, että myös uusintaluen Hobitin tänä vuonna, vaikkei se sinulle muistini mukaan ollut mikään iso suosikki. ;) Lukuintoa ja -iloa ja kaikkea muuta hyvää alkaneelle vuodelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin olet kyllä ehtinyt sinäkin! Taisit olla mukana kaikissa näissä samoissa ja muutamassa muussakin haasteessa, mikäli oikein muistan! :)

      Lundberg, Valtonen ja Sahlberg - kaikki loistavia. Erityisesti tuo Sahlberg on tullut minulle läheiseksi. Tammilehto oli niin hieno, kuten myös Herodes (vielä hienompi).

      Hobitti oli minulle työvoitto. En taida olla fantasian lukija, ehkä nuorena olisin ollutkin. Mutta hei, lukuintoa, Sinullekin, MarikaOksa! :)

      Poista
  8. Elina, olet ehtinyt hämmästyttävän paljon! Samoja meillä oli viisi. Ilahduttaa etenkin, että olet lukenut Edmund de Waalin kirjan <3

    Mahtavaa lukuvuotta 2016<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö meillä osunut kuin viisi yhteistä kirjaa? Sinä taidat pysyä paremmin ajankohtaisessa kirjallisuudessa kiinni. Minä luen sitten tänä vuonna sinun viime vuoden kirjojasi. Edmund de Waal oli Saran löytö sinun sivuiltasi, Leena! <3

      Mahtavaa lukuvuotta Sinullekin, Leena! <3

      Poista
  9. Monen muun kommentoijan tapaan totean, että ehtiväinen olet ollut. Hyviä lukuhetkiä ja innostavia kirjatapahtumia toivotan tällekin vuodelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Innostusta myös Sinulle, Jonna! <3 Ja sitähän tuppaa täältä Blogistaniasta tulemaan, vaikka yrittäisi himmaillakin. Yhtäkkiä on taas niin hyviä kirjoja esittelyssä ja hienoja haasteita siellä ja täällä... :)

      Poista
  10. Kovasti olet ehtinyt lukea ja olla mukana haasteissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo haasteet... Ne vievät mennessään.

      Hyvää kirjavuotta, Villis! <3

      Poista
  11. Minäkin hämmästelen, mistä löydät aikaa lukemiseen! Listoistasi löytyy monta kiinnostavaa kirja, jotka haluasin lukea {jos ehtisin;)}

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika usein luenkin öisin, kun muu hälinä on vaiennnut tässä talossa. :)

      Kirjoja saa lukea kirja kerrallaan, ei tarvitse urakoida. ;)

      Poista
  12. Sinulla on ollut rikas lukuvuosi! Oneiron, Stoner ja Jänis jolla... olivat minunkin viime vuoteni huippukirjoja, Saision kirjasta pidin niin että äänestin sitä viime vuoden Blogistanian Finlandiassa. Puiden tarinoita -sarja on niin kaunis. Hurmeen kirja on lukulistallani, säästelen sitä hieman.

    Mukavaa pakkaspäivää, Elina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä viime vuosi olikin ihana lukuvuosi. Paljon hyviä kirjoja osui kohdalleni - aika moni täältä Blogistaniasta löydettyjä.

      Saision Signaali oli huippuhyvä. Se nauratti ja siinä oli myös haikeita tunnelmia. Hurmeen kirja kuuluu myös aarteisiini. Luulenpa, että pidät siitä.

      Mukavaa keskitalvea Sinullekin, Katja!

      Poista
  13. Nyt viimein ehdin kommentoidan tähän. Sinä olet kyllä tehonainen! <3 Oet lukenut vaikka ja mitä ja meillä tosiaan on monia yhteisiä suosikkeja. Pääsen ensi viikolla katsomaan Wenla Männistöä näyttämöllä täällä Hlinnassa, mahtavaa! Nappasin kirjan tänne mukaan, jotta saisin sen luetuksi viimein.

    Novellit ja runot ovat kultaa. Minulla on nyt pari runokirjaa kesken, jotta voin pitää niiden parissa taukoa Alastalon massiivisuudelta - hyvää vastapainoa!

    Pian nähdään! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikähänlainen tuo Wenla on näyttämöllä? Haluan kuulla kommenttisi!

      Runot tosiaan ovat mukavaa luettavaa proosan keskelle. Aloitin juuri melkoisen runourakan, mutta kerron siitä enemmän hiukan myöhemmin.

      Enpäs tuota tehokkuudesta mitään tiedä, mutta lukeminen on niin rakas harrastus, että sille kyllä löytyy aikaa.

      Poista

Kiitos kommentista!