Fred Vargas: Kuriton mies nurin, 3. painos, 2016 (suomeksi 2006)
Alkuteos: L'Homme à l'envers, 1999
Suomentaja: Marja Luoma
Kustantaja: Gummerus
Kansi: Istock
Sivuja: 368
Mistä sain kirjan: oma ostos
Naistenviikon naisdekkaristi on ansaitusti ranskalainen Fred Vargas, josta olen kirjoittanut tänä vuonna Dekkariviikollakin. Hän on tämänhetkisiä dekkaristisuosikkejani, ja olen aikaisemmin arvioinut hänen kirjansa Sinisten ympyröiden mies. Se oli ensimmäinen osa hänen tunnetuimman sankarinsa, komisario Jean-Baptiste Adamsbergin tutkimuksia. Kuriton mies nurin on Adamsbergista kertovan dekkarisarjan toinen osa.
Nyt tapahtumien keskipisteenä ei olekaan Pariisi vaan Ranskan Alpit lähellä Italian rajaa. Italiasta on vaeltanut seudulle susia, jotka käyvät lampaiden kimppuun ja pian niiden hyokkäyksen kohteeksi joutuu ensimmäinen ihminen. Vanhat tarinat heräävät eloon, ja aletaan puhua ihmissudesta. Se jatkaa kulkuaan kylästä kylään ja tappaa lampaita ja ihmisiä vaelluksensa varrelta.
Komisario Adamsberg aavistaa tapahtumien kulun, ja kun Pariisi käy hänelle liian kuumaksi paikaksi erään toisen tapauksen vuoksi, hänellä on hyvä syy lähteä vuoristoon tutkimaan valtavan raatelijasuden tekosia. Varsinkin kun hän on tunnistavinaan Camillen, kadotetun rakkautensa, televisiosta jonkun komean seikkailijan kainalosta.
Camille on tosiaan Adamsbergin Camille, joka tempautuu mukaan erikoiseen kostoryhmään, joka lähtee jahtaamaan vuoristokylästä kadonnutta erakkoa. Erakko katoaa samaan aikaan kuin ihmisiä alkaa kuolla ja hän saa tietysti ihmissuden maineen. Pian Adamsberg siis kohtaa Camillensa ja jännite heidän välillään on valmis.
En voi kehua kirjan juonta mitenkään nopeatempoiseksi, pikemminkin päinvastoin. Tapahtumat kehittyvät verkalleen, ja Adamsbergin tarjoama loppuratkaisu tulee melkolailla "puskista" ja kuulostaa vähintäänkin utopistiselta. Silti viihdyin tämänkin osan äärellä mainiosti. Syynä on karismaattinen Adamsberg, joka on koko ajan hiukan jalat irti maasta, tuulten vietävissä ja kuitenkin vahvasti vaistonsa varassa.
Camille tulee tässä osassa lukijalle tutuksi, ja hänen arvoituksellisuutensa karisee. Hän on itsenäinen oman tiensä kulkija hänkin. Ehkäpä Adamsberg ja Camille ovatkin lopulta liian samanlaisia, jotta heidän romanssinsa tulisi koskaan täydelliseksi. Eikä Adamsberg välttämättä ole toiminnan miehiä: Tietenkin hän rakasti Camillea sydämensä pohjasta, noista tuntemattomista syvyyksistä asti joita me kaikki raahaamme mukanamme kuin salaperäistä, tuntematonta merenpohjaa. Tietenkin. Entä sitten? Missään ei ole kirjoitettu, että meidän on toteutettava joka ikinen ajatuksemme. Adamsbergin kohdalla ajatus ei välttämättä johtanut toimintaan. Ajatuksen ja toiminnan välinen unenomainen tila nappasi verkkoonsa koko joukon päähänpistoja. (S. 298.)
Kaiken leppoisan toiminnallisuuden ohessa Vargas tarjoilee ranskalaisen maaseudun ihmiset lukijan silmien eteen. Millaisia persoonia ovatkaan aidot maalaiset: adoptoitu musta poika, jonka kasvattiäiti on opettanut hänelle enemmän ja vähemmän aitoja afrikkalaisia taruja sekä lammaspaimen, joka lähtee puolustamaan lampaitaan viinipullo kainalossa. Tämä erikoinen nomadijoukko seikkailee niin vilpittömästi, että eihän heille voi olla hymyilemättä.
Kaiken keskellä Adamsberg viljelee elämäntotuuksiaan, joiden äärelle lukija jää ihmettelmään suu auki, niin viisaita ne ovat: On toivotonta olla ihminen, koska ihminen kiintyy siihen mikä on pahinta (s. 11.) Tämän kirjan erikoisuutena mainittakoon Jean Sibelius -niminen susi, joka ei onneksi ole syyllinen. Lämmitti sydäntä.
Viime vuoden Naistenviikolla kirjoitin naisdekkaristeista enemmänkin, mutta nyt tyydyn esittelemään viimeisimmän lukemani naisen kirjoittaman dekkarin. Kuriton mies nurin on luettu ainakin blogeissa Kirjan pauloissa ja Tarukirja. Myös MarikaOksa kehui Frad Vargasia eilettäin blogissaan.
Viimeksi luin "Hyisiä aikoja" ja kyllä Vargas on vahvakynäinen tieteen ammattilainen, jolla runsaatkin elementit pysyvät nätisti hyppysissä. Tyyli ja dialogi purevat eikä Adamsberg, tuo vastavirtainen ja karismaattinen kuten totesit, komisario jätä kylmaksi vaan vetää ainakin tältä tytöltä sukat makkaralle:)
VastaaPoistaMinulle käy tuon Adamsbergin kanssa samalla tavalla. :)
PoistaPidän myös Vargasin tavasta kutoa myyttejä ja uskomuksia rikoksiin. Mukavan salaperäistä ja taitavaa.
Vargas keikkuu suosikkidekkaristieni kärkikahinoissa! Kunhan pääset osaan, jossa savonlinnalainen vampyyri...
VastaaPoistaOo, maltan tuskin odottaa. :D
PoistaNämä ovat dekkareita, joita luen säästellen, sellainen nautinto ne ovat.
Vargasista on luomansa Adamsbergin takia tullut yksi minunkin dekkarisuosikeistani. Lukemisessani olen samassa vaiheessa eli olen nautiskellut vasta näistä kahdesta ensimmäisestä Adamsberg-kirjasta, mutta jatkoa seuraa, sen uskallan luvata.
VastaaPoistaKiitos, kun linkitit.
Tunnustan, että olen aloittanut myöhemmillä Adamsbergeillä ja nämä kaksi ekaa olen lukenut vasta blogiaikana. Muitakin on vielä lukematta, mutta totta puhuen nämä vain paranevat lisäosien myötä. Hyviä ovat, ehdottomasti!
PoistaTunnustan, että olen aloittanut myöhemmillä Adamsbergeillä ja nämä kaksi ekaa olen lukenut vasta blogiaikana. Muitakin on vielä lukematta, mutta totta puhuen nämä vain paranevat lisäosien myötä. Hyviä ovat, ehdottomasti!
PoistaOlen saanut tuon mieheekkeeni myös lukemaan Vargasia. Luvussa tällä hetkellä itse asiassa se sinun antamasi pokkari <3
VastaaPoistaKivaa, että olet innostunut Vargasista. :) Minulla odottelee Hyisiä aikoja lukupinossa, ja varmaan ensi viikolla hemmottelen itseäni sillä. Olen lukenut suomennetut Vargasit jo ennen blogiaikaani, joten pikku tauon jälkeen voisi melkein aloittaa vaikka uuden kierroksen sarjan alusta. :)
VastaaPoista