lauantai 29. elokuuta 2020

Lukumaraton 29.8.2020 - hyppää mukaan!

Kuva Yöpöydän kirjat -blogi.Tästä se lähtee! Tämän kesän toinen kirjabloggaajien lukumaraton osuu nyt sellaiseen hetkeen, että päätin heittäytyä mukaan. Tähän julkaisuun päivitän maratonin etenemistä.

Maratonia emännöi Yöpöydän kirjat -blogi, josta löytyy lista mukana olevista blogeista. 

Kello 13.30 

Aloitan lukemalla Sofia Oksasen Puhdistusta. Olen sivulla 85 ja jatkan siitä. 

Kello 18.00

Puhdistus on juuri niin hieno, kun muistinkin sen olevan. Miten voikin kirja olla samalla kaunista proosaa ja kertoa niin kauheista asioista! Etenin sivulle 207.

Ehdin kylläkin nukkua pikku päikkärit ja ruokkia perheen tässä välissä. Nyt aion lähteä lenkkeilemään ja kuunnella samalla äänikirjana Ta-Nehisi Coatesin Vesitanssijaa, josta olen kuunnellut jo 66 %. Kirja on lukupiirin käsittelyssä 12.9, joten ihan hyvässä vauhdissa olen sen kanssa. 

Kello 22.15

Vesitanssija eteni 77%:iin lenkkini aikana. Kävelin puolitoista tuntia pitkin lähiseudun polkuja ja nautin suomalaisesta luonnosta, sillä onhan Suomen luonnon päivä. Lähimetsissä on peräti kolme luonnonsuojelualuette, joita kelpaa ihastella. Vesistönä tässä ihan vieressä on paikoin jyrkkärantainen Kaukajärvi ja hiukan edempänä lampi nimeltä Isolammi. Korkeuksiin kohoava Hikivuori on myös ihmeellinen paikka.

Kun palasin kotiin, perhe aloitteli elokuvailtaa. Katsoimme Harry Potter ja Azkabanin vanki -elokuvan ja saunoimme. Lukumaraton otti taas vähän taukoa. Onneksi elokuva sentään perustui kirjaan.

Kuopukselle taidan lukea seuraavaksi ääneen Harry Potter ja Feeniksin kilta -kirjaa ja aamulla jatkan omien kirjojen parissa. 

Hyvää yötä!


Kello 10.50

Huomenta!

Heräsin jo kello kuuden aikoihin, joten sain nyt luettua Puhdistuksen loppuun. Se oli yhtä vaikuttava kuin 12 vuotta sitten. 

Aliiden Truun elämä oli vähintään yhtä traaginen kuin Viron historia. Taas kerran mietin, kuinka erilainen voisi olla myös Suomen historia. Puhdistus kertoo karua tarinaa siitä, miltä tuntuu elää ilmiantojen ja väkivallan pelossa, rakastaa omaa maataan ja yrittää elää valloittajien ja totalitarismin varjossa. 

Millaisia valintoja ihminen voi tehdä? Voiko tekojaan koskaan sovittaa?

Vaikka vapaus koittaa, aina tulee seuraava vallanpitäjien joukko, uusi krominahkasaapas. Suurimpina kärsijöinä muutoksissa ja vallanvaihdoissa ovat aina naiset ja lapset, jotka on niin helppo alistaa väkivallalla. 

Nyt jatkan jollain nopealukuisella kirjalla. Katsotaan, mitä pinosta löytyy...


Kello 15.15

Lopetin maratonini jo kello 13.30, mutta taisin taas nukahtaa päikkäreille. Tämä maraton kului siis enemmänkin nautiskellen kuin suorittaen. 

Viimeisen parin tunnin aikana luin Katja Myllyviidan Peace! Selviytymisopas nuorten vanhemmille -kirjan loppuun. Aloitin sen viime viikolla, koska nyt on pakko todeta, että perheessä on kolme teini-ikäistä yhtä aikaa. Nuorin "kolmen koplasta" sai ensimmäisiä teini-ikäisyyden oireita sopivasti samoihin aikoihin koronapandemiaeristyksen aikana, joten yritän nyt etsiä jotain helpotusta tähän tunnemyrskyissä seilaamiseen. Myllyviidan kirjasta tarttui mukaan muutama oivallus, joita jo tuossa testailin aika hyvin tuloksin.

Onneksi perheessä on vielä kuopus, joka on turvallisesti vasta 7-vuotias ja elää nyt vähän vähemmän uhmakasta aikaa. Harry Potter -intoilu on hänen ansiotaan. Illalla sohvalle kokoontuivat elokuvailtaan myös isommat lapset, joille Harry Potter on läpeensä tuttu ja selvästi myös rakas hahmo.

Lukumaratonini päättyi Bell Hooksin Rakkaus muuttaa kaiken -esseekokoelmaa lukien. Hooksilla on mainio tapa ylistää rakkautta ja suhtautua siihen kovin ehdottomasti. Rakkaus on selvästi vaativa laji, ja sitä varten on oikeataan olemassa myös tuo aiemmin lukemani Myllyviidan teos.  


Kiitos maratonin emännälle lukumaratonin järjestämisestä! Oli ihana olla mukana tällaisella rennolla meiningillä. Sain pari keskeneräistä kirjaa luettua ja bloggaamiseenkin vähän taas intoa.


Nähdään pian!


Lukumaratonilla luetut kirjat: 

Sofi Oksanen: Puhdistus (290 sivua)
Ta-Nehisi Coates: Vesitanssija (äänikirjan kuuntelua 1,5 tuntia)
J. K. Rowling: Harry Potter ja Feeniksin kilta (10 sivua)
Katja Myllyviita: Peace! Selviytymisopas nuorten vanhemmille (45 sivua)
Bell Hooks: Rakkaus muuttaa kaiken (10 sivua)

4 kommenttia:

 1. Hyvinhän sinulla menee. Minulla on vielä kolme tuntia aikaa lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunhan toivun näistä päikkäreistäni, niin tulen tervehtimään!

   Poista
 2. Oksasen Puhdistus on minullakin syksyn lukulistalla. En ole lukenut sitä vielä ensimmäistäkään kertaa, kun olen hieman karsastanut sen aihetta. Mutta hiljalleen on kiinnostus herännyt tätäkin kirjaa kohtaan. :) Mukavaa lukumaratonin loppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puhdistus on loistava. Tytär luki sen nyt tutkielmaansa varten ja innostuin itsekin tarttumaan siihen uudestaan. Se oli yhtä vaikuttava kuin ensimmäisellä kerrallakin.

   Käynpä iltasella katsomassa, miten sinulla sujui tämä maraton.

   Poista

Kiitos kommentista!