keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Taru Kumara-Moisio: Maan vetovoima

Taru Kumara-Moisio: Maan vetovoima, 2014
Kustantaja: Nordbooks
Kansi: Iines Partanen
Sivuja: 192
Mistä sain kirjan: kustantajalta
Läksyjä tehdessäni päätin, että ryhdyn isona onnelliseksi, että järjestän elämäni juuri niin kuin tahdon, enkä ikinä valita väsymystä tai nurise tyytymättömänä. Kirjoitin uskonnonvihkon sisäkanteen muistiin "ONNELLINEN!" ja alleviivasin sanan vielä kahteen kertaan paksulla tussilla. Mumma on kehottanut kirjoittamaan kaikki elämän tärkeät päätökset muistiin, etteivät ne ajan myötä unohtuisi. Minusta se oli hyvä neuvo. (S. 115.)

Taru Kumara-Moision Maan vetovoima on lempeästi ravisteleva kirja, joka saa aikaan pieniä muutoksia. Tai ainakin minun elämässäni se sai sellaisia aikaan - piponi nimittäin löystyi jokusen millin sitä lukiessani. Niinpä uskallan suositella kirjaa kaikille kotiäideille ja työssäkäyville äideille ja kaikille nykynaisille ikinä. Oikeastaan kirja sopii jokaiselle onnen tavoittelijalle.

Kirjan päähenkilö Noora on kasvatustieteiden maisteri, joka on ollut jo jonkin aikaa (liian kauan, jos minulta kysytään - ja tässä puhuu nyt kokemuksen syvä rintaääni) kotiäitinä. Hänellä on aviomies ja kaksi lasta sekä kaunis koti metsänreunassa - periaatteessa hänen elämänsä on aivan mallillaan. Mutta jokin hiertää tässä idyllissä. Ja hiertää niin herkullisesti, että lukijaa hirvittää ja naurattaa yhtä aikaa.

Tuskin on sattumaa, että Noora on juuri Noora, Henrik Ibsenin Nukkekodin (1879) Noran kaima. Naisen roolistahan tässäkin on kyse. Tämän nyky-Nooran nukkekoti on kuitenkin hänen itsensä luoma vankila, eikä suinkaan yhteiskunnan odotusten ja lakien luoma häkki. Kuinka tässä nyt näin on päässyt käymään? Eikö nukkekotia jo voisi purkaa?

Noora on niitä naisia - tai ehkä pitäisi sanoa: meitä nykynaisia - joilla riittää suoritettavaa. Pitää kasvattaa lapset, hoitaa parisuhdetta ja pelastaa maailma ympäristökatastrofilta. Kaunis ja kiiltävä koti kuuluu tietenkin tähän kauppaan. Mikä tässä yhtälössä mättää? Se yksinkertainen tosiasia, että kaikkeen ei ihminen - edes nainen - pysty. Lapset, aviomies, maailma tuntuvat karkaavan käsistä, eivätkä toimi yhtään kuten Noora haluaisi, vaikka hän totta vieköön yrittää ohjata kaikkea oikeaksi katsomaansa suuntaan. Kaiken lisäksi isoäitikin, rakas mumma, kuolee ja muuttuu taas mullaksi - "maaksi pitää sinun jälleen tuleman". Näiden tosiasioiden  ymmärtäminen suistaa Noora-paran lähes tolaltaan.

Esikoiskirjailija Taru Kumara-Moisio on ilman muuta taitava humoristi. Maan vetovoiman huumori on salakavalasti vaikuttavaa tragikomiikkaa. Noora on melkoinen 2000-luvun pirttihirmu. Tosin tietämättään - ja siitä syntyy hykerryttäviä tilanteita, joista voi löytää itsensä. 

Kun Nooran mumma kuolee, nousevat esiin Nooran lapsuusmuistot, joissa mumma edustaa turvaa ja selkeyttä, vahvaa matriarkkaa, jolla on ohje jos toinenkin, joilla selviytyä elämästä. Mumma latoo pohjalaismurteellaan vankkumatonta viisautta, jolle Noora on elämänsä perustanut. Ei sillä, etteivätkö Nooran omat vanhemmat olisi olleet ihan järjellisiä ihmisiä, mutta pikkuhiljaa alkaa vaikuttaa siltä, että aivan onnellisia he eivät ole olleet. Ja siinäpä onkin Nooran elämän tavoite: olla onnellinen! Mumma on kasvattanut Nooraa reippauteen ja sellaisella otteella Noora rakentaa omaa ja lähimmäistensä onnea.

Ainakin tämän pohjalaissukuisen, reippautta arvostaneen entisen kotiäidin on jotenkin helppo ymmärtää Nooran elämäntapaa: Nämä ajatukset on ehdottomasti kirjattava muistiin kokonaisvaltaisen otteen sarakkeeseen, jotta saan ne jäsennettyä. (S. 116.) Ehkä onnellisuus on kuitenkin jossain muualla kuin kokonaisvaltaisessa otteessa.


Kirjailija Taru Kumara-Moisio on opiskelukaverini, ja tunnen hänet parinkymmenen vuoden takaa. Maan vetovoimasta tuli blogini ensimmäinen arvostelukappale ja on jotenkin mukavaa ajatella, että tunnen kirjailijan ja saan kehua hänen kirjaansa. Kiitän kirjailijaa mainiosta lukuelämyksestä ja kustantajaa arvostelukappaleesta!

Kirja on luettu myös Oksan hyllyltä -blogissa.

12 kommenttia:

 1. Kuulostaa hyvältä! Minäkin aion nyt syksyllä lukea kirjan, hauska kuulla että siitä saa hyvin tarttumapintaan.

  T. Lumiomenan Katja toisella Google-tilillään

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen todellakin. Noora on kaikessa päättäväisyydessään sympatiat keräävä hahmo. Pystyin samaistumaan.

   Poista
 2. Kääk, kuulostaa juuri siltä mitä tarvitsen! :)
  T. Reilut 8 vuotta kotiäitinä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki kotiäidit eivät ole kuten Noora tai minä - joiltakin se sujuu rennosti. Mutta luulenpa, että tykkäisit tästä kovasti, Maija!

   Poista
 3. Kuulostaa kiinnostavalta, pitääpä laittaa korvan taa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa lukea. Nooran hahmo on aika samaistuttava. Pelottavankin samaistuttava.

   Poista
 4. Pipo kireällä ei ole kiva olla. :) Tämä oli mukava kirja, ja mumman viisaudet olivat todella mainioita. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä auttoi hölläämään pipoa... Mumma oli rautainen täti. :)

   Poista
 5. Laitanpa minäkin kirjan ja kirjailijan nimet muistiin, siksi mielenkiintoiselta tämä vaikuttaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen, Kaisa Reetta! Oivallinen huumori ja nykyarjen kuvaus tekevät tästä herkullista luettavaa.

   Poista
 6. Mielenkiintoista kuulla tästå etsimästäni teoksesta juuri sinulta. Hyvää parantumista edelleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anu! <3

   Tämä oli kyllä hyvä kirja ja ansaitsisi enemmänkin huomiota. Pidin huumorista.

   Poista

Kiitos kommentista!