torstai 25. kesäkuuta 2015

Sanna Pelliccioni: Onni-pojan seikkailut


Sanna Pelliccioni: Onni-pojan seikkailut, 2015 (sisältää kirjat Onni-pojan puuhakas päivä, 2007; Onni-pojan mahtava matka, 2008; Onni-pojan kierrätyskirja, 2008)
Kuvittaja: Sanna Pelliccioni
Kustantaja: Minerva
Kansi: Sanna Pelliccioni
Sivuja: 81
Mistä sain kirjan: oma ostos
Saanen esitellä tämän kevään riemastuttavimman tuttavuuden: tässä on Onni! Onni on päähenkilö Sanna Pelliccionin Onni-poika -kirjoissa. Tänä vuonna ilmestynyt Onni-pojan seikkailut sisältää Onnista kertovien kirjojen kolme ensimmäistä osaa.

Meidän perheen kaksivuotias kuopus on saanut Onnista ihastuttavan kaverin. Onni-pojan seikkailut luetaan päivittäin vähintään kerran kannesta kanteen. Oikeastaan poju lukee sitä ulkoa itsekseenkin.

Kirjan ensimmäisessä osassa, Onni-pojan puuhakas päivä, seurataan hetki hetkeltä alle yksivuotiaan pojan päivää. Sanasto on tuttua: on isä ja äiti, pukeminen, syöminen, leikkiminen, kylpeminen, itkeminen ja nukkuminen. Näistä muodostuu tuttu ja turvallinen päivä. Virkkeet ovat lyhyitä ja selkeitä: Onnista on mukavaa katsella kirjoja. Onni-poika leikkii.

Toisessa osassa Onni-poika pääsee matkalle. Hän on kirjassa noin kaksivuotias taapero. Onnin kasvaessa tekstiä tulee lisää, sanasto monipuolistuu ja virkemuodot vaihtelevat: Kaikki odottavat lentokonetta. Miksi se ei jo tule? Onni ei jaksa odottaa.

Lopulta kolmannessa osassa eli Onni-pojan kierrätyskirjassa ollaan jo mukana ekologisen elämän touhuissa ja tekstissä kerrotaan kirpputorista ja rakennetaan pahvilaatikosta laiva: Kyllä Onni tietää: likaiset astiat kuuluvat tiskipöydälle, banaaninkuori biojätelaatikkoon ja viilipurkki sekajätelaatikkoon.  Onni on tässä osassa noin kolmevuotias.


Kirjasarjan idea on siis kasvaa lapsen mukana, ja niin se todella tekeekin. Onnin elämänpiiri laajenee ja sanasto karttuu mukavasti joka osan myötä.

Kirjan kuvitus hivelee silmää ja ihastuttaa kaksivuotiasta. Kuvat ovat värikkäitä, mutta värit eivät hypi silmille. Kuvissa kaikki hymyilevät (paitsi kun itkettää, niin itkettää), eli tunnelma on iloinen ja arki on turvallista. Tikkukirjaimilla kirjoitettu teksti sopii kuvien piirrosjälkeen saumattomasti. Lisäksi kuvissa on pieniä yksityiskohtia, joista saa mukavasti lisää jutunjuurta lapsen kanssa: verhoista voi laskea leppäkerttuja, lattialta voi nimetä leluja, unesta voi kerrata tarinan tapahtumat.


Kirjan tyyli on mukavan retro. Tapahtumat ovat realistisia, tavallisen nykyperheen arkea 2000-luvulle päivitettynä. Mieleen tulevat 1970-luvulta Gunilla Wolfen Sanna- ja Teemu-kirjat ja 1990-luvulta Kristiina Louhen iki-ihanat Tomppa-kirjat.

Minulta tämä Onni-sarja on mennyt jostain syystä ohi, vaikka olisin voinut seurata sarjan kehittymistä edellisen pojan (synt. 2007) kanssa alusta alkaen. Nyt löysin ilokseni Onni-pojan seikkailusarjan kuopukselle. Kirjoja on lainattu kirjastosta lisää, ja luulenpa, että tonttu kääräisee kuopuksen pakettiin seuraavan Onni-pojan elämästä kertovan kirjan.Onni-pojan seikkailut on luettu myös blogissa Sininen keskitie ja Onni-pojan kierrätyskirja on luettu blogissa Järjellä ja tunteella ja Kirjavinkit.

6 kommenttia:

 1. Oi Onni-poika! Meillä näitä luettiin pian ilmestymisensä jälkeen suurella ihastuksella, ja uusi kirja kirjastossa oli aina riemu! Toisinaan itse silittelen näitä kirjastossa edelleen... Tykkään tosi paljon näiden tyylistä, juuri siitä kaikesta jonka kirjoituksessasi niin hienosti kiteytät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmettelen, miten tämä Onni on meidät niin ohittanut... Nyt on ollut iloa siitäkin edestä! Isommat lapsetkin lukevat kirjaa mielellään pikkuveikalle.

   Onpahan taas yksi osoitus laadukkaasta, kotimaisesta lastenkirjatarjonnasta!

   Poista
 2. Nämä on kyllä niin hyviä :))! Katja: Syksyllä tulee uusi siliteltävä kirjastoon ;))!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan huippuja! Jään odottamaan syksyn uutuutta. Ilmeisesti näitä vanhojakin yhdistellään vielä kokoelmiksi, ainakin toivon niin.

   Poista
 3. Onni-pojat ovat kyllä hurmaavia kirjoja. Ne ovat mukavia, kevyitä, elämänläheisiä, arkisia, vaikkakin myös kasvattavia, valistavia ja opettavaisia. Ja olet oikeassa, syksyllä ilmestyy uuden Onnin lisäksi myös yhteisnide, jossa on yhdistetty kolme vanaa Onni-kirjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onni-poika on tosiaan pakattu mainioon pakettiin: kirjojen koko ja muoto ovat käteen sopivia.

   Onni-pojan kootut tarinat hankitaan tähän perheeseen pukinkonttiin aivan varmasti. Mitenhän sitä malttaa odottaa aattoon asti. Kiitos tiedosta, Kia!

   Poista

Kiitos kommentista!