maanantai 26. syyskuuta 2016

Jukka Itkonen: Tiira tiiraa tiiraa

Jukka Itkonen: Tiira tiiraa tiiraa, Runoja linnuista, 2016
Kuvittaja: Camilla Pentti
Kustantaja: Lasten keskus
Sivuja: 45
Mistä sain kirjan: lainasin kirjastostaTiira tiiraa tiiraa,
toinen tiiraa toista. 

Molempien nokat kuin
naulat naulakoista. (S. 32.)


Riemukasta lastenkirjallisuutta - sitä edustaa Jukka Itkosen uutuus Tiira tiiraa tiiraa. Kirjan nimi saa tirskumaan, ja sivuja käännellessä ilo vain kasvaa. Ainakin tällaisella amatööri-lintubongaajalla, joka ei ole nahoissaan pysyä, kun linnut alkavat keväisin metelöidä.

Tiira tiiraa tiiraa on ihan paras lintuopas, paitsi että se ei ole opas ollenkaan, vaan runokirja. Jokaiseen runoon Itkonen on kuitenkin vanginnut kyseiselle linnulle lajityypillisiä piirteitä niin, että lintujen persoonallisuudet pääsevät oikeuksiinsa:

Kipi, kipi rantasipi

.........yhä rantasipi jatkaa saa
loputonta tarinaa,
se kipi kipi kirjoittaa
märkään rantahiekkaan sukkelilla jaloillaan. (S. 29.)


En tiedä, kuinka paljon linnut elävät teidän mielissänne, mutta minua naurattaa, kun kerrotaan, että Sorsia pidetään tyhminä, kun ne kelluvat rannalla ryhminä (S. 30) tai Hiljaa ui sinnikäs silkkiuikku, nokassaan tuore kiiltävä muikku (s. 29).

Itkonen riimittelee mukavasti rallatellen, mutta myös rikkoo rytmiä. Saattaa olla, että iloisen riimittelyn rikkoo jokin säe keskellä runoa tai aivan lopuksi, mutta juuri noista rikoksista tuleekin lisää ilmettä runokirjaan. Elämä ei olekaan pelkkää liverrystä.

Kuopuksen lempilorukirja on jo pitkään ollut Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen kissa- ja koiraystävät, josta hän osaa lausua runoja ulkoa. Kesällä yritin tarjota hänelle Tiira tiiraa tiiraa -kokoelman runoja vähän kuin vaihteluna faunaan, mutta poju ei meinannut syttyä ollenkaan, vaikka ilma oli laulelua täynnä. Tiirojakin tiirailtiin ihan livenä.

Kunnes syksyllä hän yhtäkkiä ihastui kirjan runoihin niin, että alkoi keksiä omia riimityksiä. Rytmi tuli suoraan Itkoselta. Lajituntemuskin oli kesällä kasvanut: ukkosorsa ja akkasorsa, västäräkki, räkättirastas, joutsen, varis, naakka ja palokärki.


Camilla Pentin kuvitus on hauskaa ja oivaltavaa. Linnut näyttävät juuri siltä, kuin lajien pitääkin. Varpuset tosin ovat saaneet vähän väriä pintaan, mutta se heille edes fiktiossa suotakoon.

Ei tämä lintukirja pelkästään kevättä soi, vaan on tässä tarinansa lintulaudan vieraista, ja omat runonsa saavat kukko ja hanhikin. Surumielellä runoillaan pesästään pudonneelle linnunpojalle. Luonto on lähellä ja linnut osa sen ihmeitä.


Lopuksi vielä syystunnelmia, joiden myötä kai voi ryhtyä unelmoimaan jo ensi keväästä ja lintujen laulusta:

Syyssonaatti

Pääskyt 
ovat menneet.

Tiainen,
se jää.

Ja kaikkialla jälleen
vähän vahempää. (S.41.)Tiira tiiraa tiiraa -runokokoelma on luettu myös Sininen keskitie -blogissa. Aiemmin olen lukenut lapsille Itkosen Sirkusjuna saapuu -lastenkirjan, joka oli kelpo luettavaa sekin. Kuittaan kirjalla HelMetin vuoden 2016 lukuhaasteen kohdan 18. Lastenkirja.

10 kommenttia:

 1. Onpa ihanantuntuinen kirja! Jo nimi houkuttaa tarttumaan siihen, mainiosti keksitty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimi on riemastuttava ja runot hauskoja, mutta muutama surullinenkin siellä on seassa. Kuvitus kruunaa paketin.

   Poista
 2. Jes, mahtava kirja! En ole vielä lukenut sitä kokonaan, mutta olen ostanut sen jo kahdesti – ensin kaverin vauvalle ja sitten itselle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä lahjaidea aivan varmasti! Minä lainasin kirjastosta, mutta aion myös ostaa omaksi.

   Poista
 3. Bongaus on mukavaa! Olen huomannut, että luonto- ynnä muut lintubongarit ovat yleensä myös todella virkistävää seuraa, innostavia ja hyväntuulisia ihmisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bongaus on tosi mukavaa. Olen huomannut saman lintubongareista. Heitä tuntuu kiinnostavan kaikki ja jos heidän kanssaan pääsee kävelylle keväisin, niin ympäristö herää eloon aivan eri tavalla.

   Poista
 4. Tämä on taidolla tehty kirja. Lainasin tämän keväällä kirjastosta, mutta en ehtinyt kirjoittaa siitä blogiin, sillä kirja oli niin suosittu, että sillä oli lainani jälkeen jo varausjono. Runokirjat, joissa kerrotaan luonnosta leikinomaisesti ovat mahtavia, ja Itkonen on hyvä runoilija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itkosen runoja on nyt luettu lisää, mutta tämä Itkonen jäi sydämeni ykköseksi. <3

   Poista

Kiitos kommentista!