maanantai 27. tammikuuta 2014

Blogistanian parhaat kirjat 2013 -ehdokkaani

Luettua elämää äänestää: 

Blogistanian Finlandia, Globalia, Kuopus ja Tieto 2013


Luin viime vuonna yhteensä 30 vuoden 2013 uutuuskirjaa, joista suomalaisia aikuisten kirjoja oli 10 ja ulkomaisia kuusi, lastenkirjoja oli 12 ja lisäksi tietokirjoja oli kaksi. Voin siis äänestää kaikissa Blogistanian 2013 -kategorioissa.

Jokaisen kategorian ehdokaslistaan sai nimetä kolme kirjaa. Listan ensimmäinen kirja saa äänestyksessä 3 pistettä, toinen 2 pistettä ja kolmas 1 pisteen.

Jään kiinnostuneena odottamaan äänestystuloksia, jotka ilmestyvät huomenna 28.1.2014 näissä blogeissa:

Blogistanian Finlandia: Sallan lukupäiväkirja

Blogistanian Globalia: Kirjasfääri

Blogistanian Kuopus: Les! Lue!

Blogistanian Tieto: Luetut, lukemattomat





1. Hannu Väisänen: Taivaanvartijat  (3 p.)

Taivaanvartijat oli taivaallinen lukukokemus. Se lumosi minut aistillisuudellaan ja hauskuudellaan. Väisänen nauttii kerronnasta, ja hän on syvällisen ironian, myös itseironian, taituri.

2. Leena Krohn: Hotel Sapiens (2 p.)

Hotel Sapiens oli kutkuttavan älykäs mestariteos. Ironiaa ei puutu tästäkään teoksesta. Se pohtii ihmisyyttä ja jättää jälkeensä toivon. Hieno, kansainvälisen tason kotimainen kirja.

3. Pauliina Rauhala: Taivaslaulu (1 p.)

Taivaslaulun vaikuttavuus on sen kauniissa kielessä ja tabuja rikkovassa sisällössä. Listalleni se pääsi äitien, ja ennen kaikkea masentuneiden äitien, äänenkannattajana. Jos jokin viime vuoden kirjoista voi muuttaa maailmaa, tässä tapauksessa parantaa naisen asemaa vanhoillislestadiolaisessa yhteisössä tai auttaa masentunutta ihmistä tai hänen läheisiään, se on tämä kirja.  

















1. John Irving: Minä olen monta (3 p.)

Minä olen monta oli minulle lukemisen juhlaa alusta loppuun. En voi vastustaa Irvingin tyyliä ja taitoa.  Minä olen monta on vahvasti yhteiskunnallinen, leikkisä, koskettava ja mukavan irstaskin. Irving yhdistää poskettomaan tyyliinsä Shakespearen draamat, ihmisten monet roolit ja sukupuolisuuden sellaiseksi sekamelskaksi, että en voinut kuin nautiskella. Kirjailija ottaa kantaa homoaviolittojen puolesta, ja toivon, että tämäkin kirja lisää maailmaan suvaitsevaisuutta.

2. Yiyun Li: Kulkurit (2 p.)

Kulkurit oli silmät avaava ja riipaiseva kirja Kiinasta. Yiyun Li kutoo herkkiä  ihmiskohtaloita niin taidokkaasti, että lukijan sydäntä puristaa. Ihmisten haparoivat elämänliekit, jotka totalitarismi sammuttaa, jättävät sieluun pysyvän jäljen.  

3. Anna Poznanski: Vii5i (1 p.)

Vii5i oli minulle vuoden paras dekkari. Se on hallittu kokonaisuus, jossa huikea jännitys rakennetaan geokätköilyn varaan. Se on innostuneesti kirjoitettu ja innostuneesti käännetty - ilo lukea!

















1. Laura Lähteenmäki: Iskelmiä (3 p.)

Iskelmiä kertoo siitä, miten kova halu nuorella tytöllä on tulla rakastetuksi. Se on aito ja kunnioittavasti kerrottu kasvutarina, joka jokaisen äidin ja tyttären pitäisi lukea.

2. Jussi Siirilä: Barrikadikesä (2 p.)

Barrikadikesä oli vuoden löytöjäni. Nauroin ääneen, sillä niin vetävästi ja hauskasti Siirilä kertoo Maya-sankarin elämästä. Silti kirja käsitteli myös vakavia teemoja. Loistava kokonaisuus! Tällaisia kirjoja tarvitaan herättämään tavallisten varhaisnuorten lukuinto.

3. Hannu Mäkelä: Ääni, joka etsi Laulua (1 p.)

Ääni, joka etsi Laulua nousee kolmoseksi kauniin kerrontansa ansiosta. Yksinäisyydestä voi kurkottaa kohti ystävyyttä ja yhteyttä. Kirja rohkaisee seikkailuun.







1. Tuula Karjalainen: Tove Jansson, Tee työtä ja rakasta (3 p.)

Tuula Karjalaisen Tove Jansson -elämäkerta on selkeä ja taidokas kokonaisuus. Se on havainnollinen ja innostuneesti kirjoitettu tietokirja, jota piti ahmia kuin romaania.

2. Katja Jalkanen ja Hanna Pudas: Rivien välissä, Kirjablogikirja (2 p.)

Katja Jalkasen ja Hanna Pudaksen Rivien välissä -kirjablogikirja kävi suoraan kirjabloggaajan sydämeen. Se antoi intohimoisille lukijoille äänen.




Valinnat olivat siinä, mutta edelleen tekee mieli hehkuttaa kotimaista kirjavuotta: Jari Tervon Esikoinen, Asko Sahlbergin Herodes, Kjell Westön Kangastus 38 (bloggaus tulossa), Inka Nousiaisen Kirkkaat päivä ja ilta sekä Vilja-Tuulia Huotarisen runokokoelma Seitsemän enoa olivat hyvin lähellä Finlandian kärkikolmikkoa. Riikka Pelon Jokapäivänen elämämme on tuossa vasta aloitettuna. Monta muutakin hyvää jäi lukulistalle, ja huomenna julkaistava äänestyslista varmasti kasvattaa lukulistaa entisestään.

Lastenkirjoista Heli Laaksosen ja Elina Warstan Aapine putosi aivan viime hetkellä neljänneksi, vaikka sekin on upea teos. Enkä voi moittia takuuvarmoja viihdyttäjiä, Tatua ja Patua, Heinähattua ja Vilttiossua, Ellaa tai Risto Räppääjääkään. Kyllä on ollut lasten kanssakin kirjallinen juhlavuosi!

Tänä vuonna aion jättää uutuuksien metsästämisen vähälle ja keskittyä irkkukirjallisuuteen, Tove Janssoniin ja nobelisteihin. Toivottavasti kuitenkin pääsen äänestämään joka kategoriassa ensi vuonnakin.

Hyviä kirjoja talvipäiviinne!


16 kommenttia:

  1. Irving <3 Minultakin lähti pisteitä miehen teokselle. Irving ei kyllä petä. Muutenkin kiinnostavat listat sinulle :)

    VastaaPoista
  2. Irvingin uusin oli minulle monen vuoden odotuksen jälkeen juuri nappivalinta. Kirjassa oli kaikki irvingmäinen kohdallaan.

    Käynpä heti kurkkimassa sinun listasi. :)

    VastaaPoista
  3. Voi kiitos Rivien välissä -pisteistä! Muuten olen lukenut Taivaslaulun, Kulkurit ja nyt olen lukemassa Tove Janssonin novellikokoelmien rinnalla Karjalaisen tietokirjaa. Hyvältä vaikuttaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi kirjasta! Hotkaisin sen melkein yhdeltä istumalta, niin innoissani siitä olin!

      Jansson-elämäkerta on myös selkeä ja nopsalukuinen. Taivaslaulu päihitti lopulta monta muuta erinomaista kirjaa nimenomaan yhteiskunnallisuutensa takia.

      Poista
  4. Taivaslaulu on kyllä niin hyvä! Uusin Irving piti minutkin otteessaan, mutta oli minulle silti selkeä pettymys. Mietin kyllä ensin, että antaisin äänen nimenomaan kirjailijan vuoksi, mutta päästin Knausgårdin ohi. :)

    (Ja kiitos blogikirjapisteistä! <3 )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi kirjasta! Luin sitä innoissani. :)

      Irving kävi suoraan ilmaisutaidon opettajan sydämeen, tiedät varmaan miksi. Taivaslaulusta on blogeissa kirjoitettu erittäin vaikuttavia arvioita - kirja on tärkeä.

      Poista
  5. Irving oli hyvin lähellä päästä minunkin listalleni, mutta joutui sitten väistymään muiden tieltä. Kulkurit oli hurjan hieno, ahdistavuudestaan huolimatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Irving puhutteli monestakin syystä. Ja muistinkin, että luit Kulkurit, joka oli ihmeellisen täydellinen ja koskettava kirja. Saan edelleen henkilöt mieleeni hyvin elävinä.

      Poista
  6. Upeat listat, samoja meillä oli Taivaslaulu ja Tove Jansson <3, mutta moni ehdokkaistasi on lukulistallani, esim. Taivaanvartijat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taivaslaulu ja Jansson kuuluvat listalle ehdottomasti! Voi, lue ihmeessä Taivaanvartijat! Se oli lennokas ja syvällinen yhtä aikaa, poikkeuksellisen hienoa kerrontaa.

      Poista
  7. Olen iloinen, kun Taivaanvartijat pääsi listallesi. Minähän olen sen lukenut ja siitä tykännyt, mutta postaus on vieläkin tulemisen tilassa. Taivaslaulu on edelleen luettavien listalla, sillä sitä on tosi vaikea saada käsiinsä (en raaski sitä ostaa).

    Irvingin uutuudesta olen samaa mieltä kuin Katja, mutta oon silti hyvillä mielin, että joku muu on siitä pitänyt kovasti ja se on saanut ääniä. Karjalaisen Tove-kirjaan tutustun lukupiirini kanssa myöhemmin keväällä. Odotan innoissani kirjan lukemista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taivaanvartijat on vuoden kirjatapauksia minulle! Humahdin sen voimalliseen kasvutarinaan. Irving oli yhteiskunnallisuudessaan ja roolileikeissään silmiä avaava. Janssonista pidät varmasti!, samoin kuin Taivaslaulusta.

      Poista
  8. Hotel Sapiens sai minun parhaat pisteeni. Niin hieno kirja, että! Minulta jäi tällä kertaa Globalia väliin, kun tajusin, etten ole lukenut juuri lainkaan tuoretta käännöskirjallisuutta. Tuon Irvingin kyllä ja uuden Munron, mutta sitten jotenkin... ääh. Olen vähän hidas uutuuksien kanssa. Vanhoissakin on aina niin paljon hyvää luettavaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hotel Sapiens ansaitsee täyden hehkutuksen! Se on hieno kirja ensimmäisestä viimeiseen virkkeeseen.

      Päätin, etten edes yritä haalia uutuuksia tänä vuonna. Luen, jos käteen osuu, mutta olen niin samaa mieltä siitä, että vanhoissakin on luettavaa yllin kyllin. Pelkästään tämän vuoden äänestyslistoista poimin jo vaikka mitä hyvää luettavaa. Hienoja listoja!

      Poista
  9. Ihana Barrikadikesä! Hotel Sapiens täytyy selvästi lukea, ihastuin Tainaroniin mutta en ole ehinyt vielä muiden pariin.

    Lisäksi en tiennyt että tuo Vii5i liittyy geokätköilyyn, se on siis luettava, jipii!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Barrikadikesä on loistava! Ihanaa, että sille on löytynyt lukijoita - toivottavasti löytyy lisääkin! Hotel Sapiens on hurjan hyvä ja Vii5i vei mennessään.

      Kävin kommentoimassa Iso vihko -arviotasi. Kirja on yksi elämäni kirjoista.

      Poista

Kiitos kommentista!