sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Messuilemaan - Helsingin kirjamessut 22. - 25.10.2015

Ensi viikoloppuna sitä on tarjolla taas - kirjahulinaa! On uusia kirjoja, on vanhoja kirjoja, on mielenkiintoisia kirjailijahaastatteluja ja kirjakeskusteluja. Kyseessähän ovat tietysti vuoden suurin kirjatapahtuma, Helsingin kirjamessut. Messut alkavat jo torstaina 22.10. ja jatkuvat sunnuntaihin 25.10. asti. (Messuohjelma löytyy täältä.)

Tänä vuonna messujen teemamaana on Venäjä, ja jos minulla olisi yksityiselämää, olisin varmaankin messuilla neljä päivää ja istuisin kuuntelemassa kaikki aiheeseen liittyvät keskustelut ja haastattelut ja olisin koko vuoden lukenut toinen toistaan ajankohtaisempia venäläiskirjoja. Haluaisin ehdottomasti käydä kuulemassa ainakin nämä venäläisaiheiset kirjakeskustelut:

To 22.10. 

Klo 10.30 Sibelius
Keskustelu Fjodor Dostojevskista

Klo 13.00 Aleksis Kivi
12 tuolia: uusia dialogeja venäläisestä kirjallisuudesta (Sofi Oksanen)

Klo 14.00 Aino
Kirjailija ja sananvapaus Venäjällä

Pe 23.10.

Klo 12.00 Kullervo
Venäjänkielinen nykykirjallisuus Suomessa

Klo 16.00 Aleksis Kivi
Sananvapaus, propaganda, trollit ja hybridisodankäynti. Tarvitsemmeko uuden oppiaineen, propagandan tunnistamisen?

La 24.10.

Klo 12.30 Takauma
Suomen kirjailijaliitto esittää: Venäläisen runouden viehätys

Klo 14.00 Aino
Kirjailijan ja kirjallisuuden asema Venäjällä

Toinen messujen ykköstapaus on Sofi Oksanen, jolta on ilmestynyt uusi kirja, Norma. Kirja on ehdottomasti luettava, ja ehkä hankinkin sen juuri messuilta itselleni - ja jospa saisin siihen vielä kirjailijan signeerauksenkin. Oksanen on paitsi kansainvälisesti tunnetuimpia kirjailijoitamme myös rohkea sananvapauden käyttäjä, joka arvostelee suoraan Putinin Venäjän politiikkaa ja on tinkimätön tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolestapuhuja. (Oksasella on myös kokemusta Venäjän harjoittamasta sananvapauden rajoittamisyrityksistä, joista voi lukea vaikkapa Kauppalehden haastattelussa.) Oksanen esiintyy messuilla päivittäin sekä keskustelijana että esittelemässä uutta kirjaansa. (Blogissani on arviointi Kun kyyhkyset katosivat -kirjasta.)

Mutta palataan tosielämään, jossa minulla ei ole yksityiselämää, vaan perhe-elämä. Tänä vuonna, kuten muutamana aikaisempanakin vuonna (2013 ja 2014), meiltä lähtee koko perhe messuilemaan. Mukana ovat siis paitsi kirjahullu-kirjabloggaaja-äiti, myös kirjamyönteinen (muttei niin -hullu) isä, kymmenvuotiaat kirjoja ahmivat kaksostyöt, kahdeksanvuotias sarjakuvien suurkuluttaja -poika sekä kaksivuotias kuvakirjapeto-poika. Messupäivämme on lauantai, ja käytännössä messuilutahdin määrää kuopus, joka vaatii vahtimista ja väsyy tietysti iltapäivällä. Messujen ykköstoiveeni ei ole kovin kirjallinen, vaikkakin hyvin proosallinen: toivon, että Tarinalaaksossa, eli messujen lastenosastolla, olisi tilaa juosta.

Kokoan tähän lauantaipäivän tärpit, joissa on otettu huomioon koko perheen mielenkiinnon kohteita. Ja nyt on mukana hiukan fantasiaakin, sillä suunnittelemme miehen kanssa starttaavamme auton jo kello 8.00 täältä Tampereelta kohti Helsinkiä. Aamupala aiotaan tarjoilla autossa. Syy aikaiseen lähtöön on tässä: Jari Litmanen! Mies luki jo Litmanen 10 -muistelmateoksen, johon hän yrittää saada omistuskirjoituksen. Meidän isommat lapset harrastavat kaikki kesäisin jalkapalloa Ilveksen kaupunginosajoukkueissa, joten Litmanen kiinnostaa kaikkia.


La 24.10.

Klo 10.30 Aleksis Kivi
Jari Litmanen: Litmanen 10 

Klo 11.00 Kullervo
Parnasson kirjallisuuskeskustelu. Mitä kirjallisuudelle kuuluu meillä ja muualla?

Klo 11.30 Tarinalaakson teltta
Jerry Mikkelinen ja Jussi Ollila: Maltti ja Valtti melkein autiolla saarella (Toiminnallinen kirjaesittely lienee perheen kuopuksen mieleen.)

Klo 12.00 Tarinalaakson teltta
Siri Kolu: Me Rosvolat -lukuhetki (Kaksostyttöjen ykkössuosikki.)

Klo 12.30 Takauma
Suomen kirjailijaliitto esittää: Venäläisen runouden viehätys (Millainen on suomentaja Marja-Leena Mikkolan suhde venäläiseen kirjallisuuteen? Keskustelussa sivutaan ainakin Anna Ahmatovaa, jonka elämäkerran luin kaksi vuotta sitten, ja Marina Tsvetajevaa, josta kertoo Riikka Pelon upea romaani, Jokapäiväinen elämämme.)

Klo 13.00 Aino
Suuri Ukraina-keskustelu

Klo 14.00 Aino
Kirjailijan ja kirjallisuuden asema Venäjällä

Klo 15.00 Takauma
Suomen Kirjailijaliitto esittä: Miten kirjani ovat syntyneet? Jari Järvelä kertoo tuotannostaan.


Jos hyvn käy ja messukunto kestää, haluaisin käydä messuilla myös sunnuntaina. On jotekin hassua, että tämän vuoden ykköskirjojeni kirjoittajat esiintyvät yhtä aikaa, nimittäin haluaisin käydä kuuntelemassa sekä Petri Tammista että Leena Krohnia. Toivottavsti pääsen kuulemaan edes jompaakumpaa:


Su 25.10.

Klo 11.00 Mika Waltari
Petri Tamminen: Meriromaani  TAI

Klo 11.00 Katri Vala
Leena Krohn: Erehdys

Klo 11.30 Kirjakahvila
Aku Ankan kieli. Aku Ankka -lehden päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomentaja Ville Keynäs kertovat.

Klo 13.00 Tarinalaakson teltta ja peuhualue
Suuri synttäritapahtuma koululaisille: Peppi Pitkäsossun, Muumien ja Ellan synttärit


Tämän vuoden kirjatapauksia minulle ovat myös Laura Lindstedtin Oneiron, jonka jo luin sekä Leena Landerin Kuka vartijoita vartioi, jota juuri luen sekä Heidi Köngaksen Hertta, jonka aion lukea. Siispä heitä kirjailijoita olisin myös mielelläni kuullut, mutta he esiintyvät kaikki jo perjantaina:

Pe 23.10.

Klo 12.30 Mika Waltari
Laura Lindstedt

Klo 12.30 Aleksis Kivi
Heidi Köngäs

Klo 14.00 Aleksis Kivi
Leena Lander


Messujen ohjelma on yhtä kirjallisuuden juhlaa ja lukuharrastajan vuoden kohokohta. Kokemuksesta tiedän, että kirjahankintoja tulee tehtyä yli varojen, mutta sittenpähän riittää taas luettavaa seuraavia messuja odotellessa.

Kiitän messujärjestäjää Blogger-passistani ja lupaan ottaa tilaisuudesta kaiken mahdollisen irti.

Messuilla tavataan!

26 kommenttia:

 1. Olen varannut itselleni hotellihuoneen koko viikonlopuksi - saan keskittyä messuihin ihan tosissaan! Jännää lähteä ensikertalaisena ja vieläpä Blogger-passin kanssa :) Nähdään siellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa tiedossa koko viikonloppu! Näemme varmaan siellä, ja jos ei nähdä, niin maanantaina lukupiirissä sitten! <3

   Poista
 2. Minun ykkösvalintani messuohjelmasta on torstain Dostojevski-keskustelu, jota aion päästä seuraamaan. Lauantaina olen messuilla ainakin aamupäivällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jään odottamaan raporttiasi Dostojevski-keskustelusta, Margit! Voisikohan messuhalliin muuttaa telttamajoitukseen messujen ajaksi? Kaikkea mielenkiintoista on niin paljon, mutta perheellisen työläisen aikaa on niin vähän...

   Poista
 3. Mielenkiintoisia ohjelmapoimintoja, ehkäpä suuntaan kuuntelemaan jotain niistä jos oma aikataulu antaa myöten. Minäkin olen tulossa messuilemaan lauantaina, ehkä törmäämme paikan päällä. :) Blogissani on muuten sinulle tunnustushaaste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tunnustuksesta! <3 Olen aivan otettu! Yritän vastailla, kunhan nämä loma-ja messukiireet helpottavat. Bloggausaikaa on sitäkin melko vähän tässä syksyn vaiheessa.

   Toivottavasti tapaamme jossain välissä!

   Poista
 4. Täältäpä löytyikin hyviä vastavinkkejä! Ja ihana tuo juoksumahdollisuustoive :D!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän tärkeä on tuo messujen peuhualue. :D Ehkä siitä jossain vaiheessa kulkee ohi haikealla mielellä, että kunpa vielä olisi joku omakin siellä juoksemassa. Nyt muistan sen armottoman säätämisen, jota joutuu miehen kanssa koko ajan miettimään, että kumpi ja milloin ja mihin ehtii, ennen kuin jälkikasvulle iskee nälkä tai väsy tai muu härdelli päälle... Mutta sinne siis lauantaina taas.

   Poista
 5. Kyllä harmittaa, kun paljon menee ohi, kun en voi olla pois töistä. Erityisesti nyt kismittää tuo perjantain trollihommeli, mutta sitä en kyllä mitenkään pääse seuraamaan. Torstaina yritän, jos pääsisin kuulemaan Ulitskajaa. Noin muutoin päämessupäiväni on tänäkin vuonna sunnuntai. Toivottavasti törmätään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljonhan tästä loistavasta ohjelmasta menee ohi. Ehkä sitten eläkkeellä voi istua paikalla aamusta iltaan.

   En ole Ulitskajaa vielä lukenut, mutta arvioiden perusteella olen jo fani, joten hänetkin näkisin mielelläni. Venäjä on aiheena mielettömän kiinnostava.

   Toivottavasti meidänkin perheen messukunto kestää myös sunnuntaisen piipahduksen paikalla. Katsotaan.

   Poista
 6. Sama messupäivä meillä ja muutamia samoja tärppejäkin (ainakin Marja-Leena Mikkola). Ehkä nähdään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa hauska tavata Mikkolaa kuuntelemassa. Ihailen hänen Ahmatova-suomennoksiaan, joten olisin aivan täpinöissäni, jos pääsisin paikalle.

   Poista
 7. Toivottavasti messuista tulee teille mukava kokemus ja jokainen perheenjäsenenne löytää itselleen kiinnostavia juttuja! (Enkä yhtään epäile, ettette löytäisi.) Me juuri päätimme, että tänä vuonna minä messuilen yksin ilman mieltä ja lapsia. Saapi sitten paremmin keskittyä luentojen kuuntelemiseen. Kuopus ei ihan vielä taitaisi arvostaa edes noita lapsille suunnattuja ohjelmia... Sinulle on muuten tunnustus blogissani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tunnustuksesta! <3 Vastaan heti, kunhan tämä kiireinen lokakuu helpottaa.

   Aikamoisella innolla messuille ollaan tulossa. Kaksostytöt odottavat jo tekevänsä kirjalöytöjä ja minäkin olen vähän innoissani Litmasesta. Ehkä jopa enemmän kuin varsinaiset harrastajat...

   Messuista on tullut syysperinne, jota oikeastaan kaikki jo odottavat. Meillä on kiva hotellikin, jossa pääsee uimaan. ;)

   Poista
 8. Messusuunnitelmasi kuulostavat hyviltä! Minuakin kiinnostaa lauantaina tuo keskustelu kirjallisuuden ja kirjailijoiden asemasta Venäjällä, sunnuntaina Aku Ankan kieli ja Meriromaani (on muuten mulla nyt lainassa kirjastosta! ;-)) Sunnuntain ohjelman koitin jättää väljemmäksi, koska perjataina ja lauantaina on niin paljon kaikkea nähtävää ja kuultavaa. Toivottavasti nähdään! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, toivottavati tosiaan nähdään! <3 Panen paikan päällä viestiä kännykkään, jos ei muuten tavata.

   Meriromaani, ah! Toivon niin, että se kolahtaisi sinuunkin. Siinäpä sitten valitaan, mennäänkö Tammista vai Krohnia kuuntelemaan...Messukuume täällä vain nousee.

   Poista
 9. Kivoja messuohjelmavinkkejä! Toivottavasti ehditään nähdä. Tarinalaakson synttäreille yritämme mekin sunnuntaina koko perheen voimin. Muutenhan olen messuilla työ- ja vapaa-ajan asioissa jokaisena päivänä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti törmätään jossain! Ehkäpä siellä synttäreillä - tosin tämän pikkuväen messumeiningeistä ei niin tiedä.

   Huomasinkin ohjelmasta, että olet haastattelemassa Saraa. Voi, kunpa pääsisin teitä kuulemaan!

   Poista
 10. Vastaukset
  1. Toivottavasti nähdään! <3 Ihania messupäiviä sinulle, rakas ystävä!

   Poista
 11. Mua nuorena kiinnostaa eniten Louhi-lavan ohjelma, jonka on suunnitellut Kallion lukion opiskelijoista koostuva KirjaKallio. :-) Harmi, että pääsen messuille vaan viikonloppuna!

  Minäkin huomasin, että kaikista mielenkiintoisimmat ohjelmanumerot ovat päällekkäin. :-(

  Mutta tosiaan jännää, minäkin olen osallistumassa messuille ekaa kertaa kera bloggaajapassin! :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin viime vuonna kuuntelemassa KirjaKallion haastattelemana Terhi Rannelaa, ja nuorethan olivat tosi hyviä. Rannelan teoksesta oli tehty myös pieni dramatisointi ja se toimi äärettömän hyvin.

   Kirjamessut voisivat oikeastaan kestää parikin viikonloppua tai vaikka kokonaisen kuukauden, jotta ehtisi kaikkea mielenkiintoista kuuntelemaan ja näkemään. Ehkäpä kuitenkin törmäämme messuilla!

   Poista
 12. Toivottelen mukavia messuja! Itse vähän vierastan kirjamessujen hulinaa, mutta ehkäpä siihenkin tottuisi kun opettelisi...

  Tarjonta on kyllä mainio! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarjonnasta on suorastaan runsaudenpulaa. Messuesitettä selaillessa toivoisi voivansa hajaantua moneen osaan.

   Kyllähän sinne turhaa kirjakohinaakin mahtuu sekaan, mutta esimerkiksi Venäjä-aiheiset keskustelut lupaavat paljon.

   Poista
 13. Minulla oli mukana kirjavastainen teini, joka lopulta osteli eniten. :) Jospa myös joskus lukee ostoksiaan.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!