Tänään kirjablogeissa äänestetään Blogistanian parhaista kirjoista. Äänestys on perinne, joka on jatkunut jo vuodesta 2011.
Blogistanian Finlandian tulokset voi huomenna tarkistaa kello 10.00 blogista Tuntematon lukija, Tieto löytyy blogista Hannan kirjokansi, Kuopus löytyy blogista Yöpöydän kirjat ja Globalia puolestaan blogista Kirjamies.
Tässä ovat Luettua elämää -blogin pisteet:
Blogistanian Finlandia:
1. Peter Sandström: Äiti marraskuu 3 p
Peter Sandtrömin Äiti marraskuun lukeminen ilahduttaa mieltä. Tavalliset ihmiset, absurdit tapahtumat, kipeät tosiasiat - näistä on elämä tehty. Sandström rakentaa veijaritarinoita, joissa on haikea pohjavire. Hänen lauseensa ei ole ihmeellisen ihana, vaan tavallinen ja tuttu ja siksi niin tosi, vaikka kertoja välillä valehteleekin.
2. Leena Krohn: Kadotus 2 p
Leena Krohn osaa aina ravistella lukijan mieltä ja asetella todellisuuden palikoita uuteen järjestykseen. Krohnin lukeminen ei koskaan ole tylsää. Kadotus jatkaa kirjailijan tasaisen laadukasta ja hienoa tuotantoa.
3. Tuukka Pietarinen: Yksin ja toisin 1 p
Tuukka Pietarisen Yksin ja toisin on puhuttelevaa ja hämmästelevää runoutta. Sanoihin saa vangittua paljon, paljon enemmän kuin pelkän olemassaolon tai yhden elämän. Tästä runoudessa on parhaimmillaan kyse.
Blogistanian Tieto:
1. Maggie Nelson: Argonautit 3 p
Maggie Nelsonin Argonautit on herättelevää luettavaa tavallisesta elämästä, jossa normit on pakko murtaa. Nelson yhdistää tietoa ja tutkimusta oman elämänsä kanssa saumattomaksi dialogiksi. Syntyy oivalluksia, joiden valossa lukija joutuu tarkastelemaan omaakin elämäänsä uudenlaisesta vinkkelistä.
2. Mia Kankimäki: Naiset, joita ajattelen öisin 2 p
Mia Kankimäen Naiset, joita ajattelen öisin on virkistävää ja inspiroivaa luettavaa. On hienoa päästä seuraamaan naisolettettujen tutkimusmatkailijoiden matkoja maailman eri kolkkiin ja etsiä Kankimäen rinnalla renessanssin naistaiteilijoiden teoksia. Naiset joita ajattelen öisin avaa uudenlaista tietokirjallisuuden väylää suomalaiseen kirjallisuuteen. Se tekee kirjoittajan ja kirjoittamisprosessin näkyväksi, ja tekee tietokirjallisuudesta henkilökohtaisen lukukokemuksen.
3. Kari Hotakainen: Tuntematon Kimi Räikkönen 1 p
Enpä muista, milloin olisin lukenut tietokirjaa yhtä nopeaan tahtiin kuin tätä Kari Hotakaisen Tuntematonta Kimi Räikköstä luin. Tunnustettakoon, että en seuraa Formula 1 -urheilua enkä tiedä siitä oikeastaan mitään, mutta nyt tiedän siitä aika paljon enemmän kuin ennen, kuten tietysti tiedän Kimi Räikkösestäkin. Hotakaisen teksti uudistaa tietokirjoittamista kaunokirjalliseen suuntaan, ja ennen kaikkea se on sujuvaa luettavaa.
Blogistanian Globalia:
1. Lucia Berlin: Siivoojan käsikirja 2, Tanssia ruusuilla ja muita kertomuksia 3 p
Lucia Berlin on sanataiteen velho ja taituri. On aivan sama, kuinka paljon Berlinin luoma kertojahahmo muistaa väärin tai minkä hän on jopa unohtanut - kaikkein tärkeintä ei olekaan totuus vaan tarina, joka kerrotaan liioitellen, ironisesti tai niin koskettavasti, ettei lukija jää ihmettelemään elämän monia sävyjä. Berlin on kiistattomasti novellitaiteen mestari.
2. Elizabeth Strout: Nimeni on Lucy Barton 2 p
Elizabeth Stroutin Nimeni on Lucy Barton on sellaista kaunokirjallisuutta, joka saa lukijan huokailemaan onnellisena: että maailma on täynnä tarinoita ja taitavia kirjailijoita, jotka osaavat asiansa. Lucy Bartonin elämäntarina on riipaisevaan tyyliin kirjoitettu, ja se peittää melkein enemmän kuin paljastaa.
3. Johannes Anyuru: He hukkuvat äitiensä kyyneliin 1 p
Johannes Anyuru luo dystopian tämän päivän Ruotsiin. He hukkuvat äitiendsä kyyneliin kertoo siitä, kuinka vaarallista on suhtautua äärioikeistolaiseen politiikkaan suvaitsevaisesti tai kuinka vaarallista on ryhtyä jakamaan ihmisiä heidän syntyperänsä perusteella erilaisiin ryhmiin. Tämänhän pitäisi olla historiasta tuttua asiaa, mutta Anyurun sanoma on tarpeen joka päivä nyky-Euroopassa.
Anyuru kertoo tarinansa varmoin kaunokirjallisin ottein.
Blogistanian Kuopus
1. Sarah Crossan: Yksi 3 p
Sarah Crossanin Yksi tuntuu alkuasetelmaltaan epäuskottavalta, sillä siinä kuvataan siamilaisia kaksosia ja heidän nuoruuttaan. Säeromaanin muotoinen tarina vie kuitenkin täysin mennessään. Kaikki on tässä romaanissa kohdallaan.
2. Päivi Haanpää ja Marika Riikonen (toim.): Tusina 2 p
Tusinasta löytyy novelli jokaisen nuoren makuun. Päivi Haanpää ja Marika Riikonen ovat tehneet tarpeellista työtä kootessaan 12 eri kirjailijan tarinat samoihin kansiin. Tulos on kutkuttelevan monipuolista luettavaa.
3. Riina Mattila: Järistyksiä 1 p
Riina Mattilan Järistyksiä on aiheeltaan tärkeä kirja. Jos nuori ei sovi normeihin, hänen on raivattava oma tiensä elämiseen. Eikä se ole aina helppoa.
Ensimmäistä kertaa sain äänestää Blogistanian äänestyksissä jokaisessa kategoriassa. Eräänlainen lukemisen juhlavosi siis sekin!
Stroutin ja Crossanin kirjat saivat myös minulta pisteitä. Todella positiivisia yllätyksiä molemmat! Lucia Berlinin novelleihin pitäisi kyllä viimein muistaa tutustua... ne saattaisivat olla makuuni, vaikken noin muuten yleensä novelleista oikein innostu.
VastaaPoistaCrossan sulatti sydämeni, vaikka alkuasetelma oli mielestäni epäuskottava. Strout on silkkaa kerronnallista taituruutta.
PoistaMinulla on novelleja ihan listojeni kärjessä. Viime vuosina ne ovat olleet ihan parasta luettavaa.
Ei, miten mä saatoin unohtaa Kadotuksen omalta listaltani?! Kääk! Anyuru sai myös minulta pisteitä Globaliaan. Mitä nyt muiden listoja olen ehtinyt vilkuilla, tuntuu, että äänet ovat hajautuneet aika laajalle - paljon hyviä kirjoja julkaistu viime vuonna siis.
VastaaPoistaKadotit Kadotuksen - voi ei! Kirja ansaitsisi pisteitä! Toivon, että Krohn jatkaa vielä monta vuotta ja saisin joka vuosi nostaa hänen kirjsnsa listoilleni.
PoistaAnyuru oli huippu, hirmuisen vaikuttava.
Stroutin ja Crossanin kirjat löytyvät minunkin listaltani.
VastaaPoistaNiitä ei voinut jättää listoilta pois! Erinomaisia!
PoistaKiitos osallistumisesta Tieto-äänestykseen!
VastaaPoistaKiitos emännöinnistä! ❤
PoistaGlobalian äänet kerätty. Kiitos!
VastaaPoistaKiitos isännöinnistä!
PoistaKuopuksen äänet laskettu, kiitos äänestämisestä!
VastaaPoistaKiitos emännöinnistä!
PoistaPistin toivoni sinuun, ja niinpä listastasi löydän Äiti marraskuun! Itse joudun häpeämään antamaani yhtä pistettä.
VastaaPoistaHyvä, että Äiti marraskuu saa pisteitä! Se on niin hyvä...
PoistaMinä en jaksanut tänä vuonna osallistua tähän skabaan, mutta mielenkiinnolla seuraan. Kankimäki olisi sijoittunut minullakin. Lisäksi listasi perusteella laitan lukulistalle lisää Berliniä, Äiti Marraskuun ja Argonautit onkin siellä kirjanston pitkällä varauslistalla :)
VastaaPoistaVähän piti tsempata, että ehdin mukaan. Paljon viime vuoden kirjoja on bloggaamatta, mutta yritin ehtiä parhaat. Kuopuksesta jäi yksi suosikki pois...
PoistaEnsi vuonna sitten. Aloitamme valmistautumisen jo kesällä. ;)
Sandström minullakin, Krohnia ja Pietarista pyörittelin myös, mutta karsiutuivat lopulta... Niin kävi Stroutillekin, mutta Lucia jäi!
VastaaPoistaPaljon oli viime viime vuonna loistavia kirjoja! Eläköön Lucia!
PoistaHyviä valintoja. Meillä näkyy olevan kaksi yhteistä valintaa, Kimi Räikkönen ja Nimeni on Lucy Barton.
VastaaPoistaKimi Räikkösen vauhti vei mennessään. Lucy Bartonin elämäntarina puolestaan lumosi kerrontatyylillään.
PoistaFinlandian äänet laskettu. Kiitos osallistumisesta! :)
VastaaPoistaKiitos emännöinnistä!
PoistaMahtavaa, että Kadotus on listallasi! Se on yksi viime vuoden parhaista kirjoista. Ja säeromaani Yksi! Miten mieleenpainuva kirja. <3 Lucia Berliniltä pidin enemmän ensimmäisestä novelliteoksesta, vaikka mainiota luettavaa toinenkin toki oli mutta ensimmäinen oli niin tajunnanräjäyttävä. :-) Aika monta noista kirjoista on itselläni vielä lukematta ja odottelee kirjaston kilometrien pitkillä varauslistoilla, kuten Kankimäki ja Nelson. Anyurulta olen koittanut lukea pari teosta, molemmat jääneet kesken. Täytyy kokeilla joskus paremmalla ajalla uudelleen vielä tuota äänestämääsi teosta.
VastaaPoistaAloitin Anyurun kahteen kertaan. Alku oli aivan kauhean vaikuttava. Kirjassa mennään päin pahimpia pelkoja.
PoistaKadotus naurattaa vieläkin. Siinä on mainio rakenne. Yksi oli niin hyvä ja sen lukeminen oli helppoa, vaikka aihe oli surullinenkin. Nelsonia ja Kankimäkeä kannattaa odotella.
Argh, unohdin Crossanin! Luin sen vinkkausta varten ja totesin että jää vinkkauslistalle. En ole siitä blogannut mutta äkkiäkös olisin postauksen väsännyt jos olisin muistanut sen. Toisaalta, sitten olisikin ollut ongelma että minkä kirjan olisin pudottanut pois Kuopus-listaltani.
VastaaPoistaNäinpä näin, ei voi kaikkia muistaa! Goodreads toimi tässä loppusuoralla hyvänä muistuttajana. Minunkin piti ruveta parhaita kirjoja postailemaan oikein urakalla viime viikolla, jotta sain äänestää niitä...
Poista