maanantai 6. kesäkuuta 2016

Agatha Christie: Aikataulukon arvoitus

Agatha Christie: Aikataulukon arvoitus, äänikirja, 2010 (suomeksi 1938)
Alkuteos The ABC murders, 1935
Suomentaja: Aune Suomalainen, tark. Kiti Kattelus
Kustantaja: WSOY
Lukija: Lars Svedberg
Kesto: 8 t 24 min, 6 cd-levyä
Mistä sain kirjan: lainasin kirjastostaEläköön Dekkariviikko, jota vietetään näin kesän kunniaksi Oksan hyllyltä  -blogin emännöimänä! Sieltä kannattaa käydä kurkkaamassa kirjablogit, jotka ovat tänä vuonna mukana tapahtumassa. Viime vuonnahan Dekkariviikko oli osa Kirjan vuoden ohjelmaa, mutta nyt asialla ovat kirjabloggaajat omin voimin.

Dekkariviikko sopii näin kesän alkuun, sillä mikäpä olisikaan parempaa lomapuuhaa, kuin dekkarin ahmiminen. Valoisa kesäyö ja koukuttava dekkari ovat lyömätön yhdistelmä, jolla saa siirrettyä aivot mukavasti kesäasentoon.

Viikon kunniaksi katkaisen yli kuukauden kestäneen blogihiljaisuuteni klassikkodekkarilla, Agatha Christien Aikataulukon arvoituksella. Kirja on ilmestynyt vuonna 1935 nimellä The ABC murders, ja pitkin kirjan kuuntelemista ihmettelin, miksi suomennoksen nimeksi ei ole valittu nimeä ABC-murhat. Vaikka aikataulukko onkin kirjassa tärkeä motiivi, se ei ole niin keskeinen asia kuin murhien aakkosellinen järjestys. ABC toistuu myös tärkeänä johtolankana kirjan loppupuolella, joten se olisi mielestäni ehdottomasti ansainnut paikkansa kirjan kannessa.

Oli miten oli, Aikataulukon arvoitus on herkullista kuunneltavaa. Aloitin kirjan kesän viimeisillä työmatkoilla, ja kun ensimmäinen lomamatka suoritettiin melkoisella tahdilla (10 tuntia autossa kahden päivän aikana), sain kirjan kuunneltua muutamassa päivässä. Lars Svedbergin ääni vangitsi tiukasti juoneen mukaan, eikä kuuntelijan tarvinnut kuin nauttia.

Ja nautintoahan tämä on alusta loppuun: Christien juonenkuljetus, menneeseen brittiaikaan johdatteleva kieli, Poirot'n harmaat aivosolut, kapteeni Hastingsin ritarillinen olemus ja ovelaakin ovelampi murhaaja. Totta puhuen murhaaja oli ehkä turhankin ovela ollakseen aivan uskottava, mutta psykologinen pohdiskeluhan on Christien tavaramerkki, ja tietynlainen sielullinen nyrjähtely kuuluu asiaan. Lukunautinnon kruunaa Lars Svedbergin miehekäs ja eläytyvä ääni, jota on ilo kuunnella.

Juoni alkaa, kun Poirot saa kirjeen, jossa ennustetaan murha. Kirjeen allekirjoituksena ovat salaperäiset nimikirjaimet ABC. Kun murha sitten tapahtuu Andoverissa ja uhrina on rouva Ascher, Poirot toteaa: "Tämä on vasta alku." Seuraavaksi siirrytään Bexhilliin, Churstoniin ja... Niin, mihin kaikki päättyykään? "Jonain päivänä onni kääntyy", Poirot lupaa, vaikka hänellä ei tunnu olevan minkäänlaista kuvaa murhaajasta. Lopulta uskollinen Hastings tulee lausuneeksi yksinkertaisen totuuden, joka johdattaa tuon belgialaisen neron ajatukset kohti rikoksen ratkaisua.

Olen aiemminkin kuunnellut Poirot-tarinoita äänikirjoina: Herkuleen urotyöt  toimi erityisen hyvin työmatkojen äänitaustana, koska se oli 13 lyhyen rikosnovellin kokoelma. Murha Mesopotamiassa puolestaan hurmasi Pekka Autiovuoren äänensävyillä. Viime vuoden Dekkariviikolla innostuin myös lukemaan pari Poirot-seikkailua, kirjat Viisi pientä possua ja Hercule Poirot ja huvimajan arvoitus. Tuntui kuin olisin löytänyt nuoruudenrakkauteni uudelleen. Suhde toimii erinomaiseti näin lämmitettynäkin, ja oikeastaan Christien varma tyyli ja ironinen huumori vievät suorastaan jalat alta tällä toisella kierroksella.

Tällä viikolla aion blogata parista nykydekkaristakin, jotka olen ahminut viime viikkojen aikana, mutta tämän äänikirjasession jälkeen en ole aivan varma, onko niistä lopulta murhamamman päihittäjiksi. Kelpo dekkareita on maailma täynnä, mutta on vain yksi Agatha Christie.


Blogeissa Aikataulukon arvoitusta on luettu tai kuunneltu jonkin verran: Joken, Sallan, Jennin ja MarikaOksan blogeista voi lukea kirjasta lisää.

6 kommenttia:

 1. Voi että, nyt harmittaa etten ole ehtinyt lukea tai kuunnella yhtään Christietä tälle viikolle (enkä enää ehdikään). Tämä oli aika mainio, ja Svedberg on upea lukija. Minulla on kotona Christien dekkareista sitä uusinta pokkaripainosta monen osan verran lukemista odottamassa, ja Christietä pitää ehdottomasti lukea tässä kesän mittaan. :) Olet oikeassa, valoisan kesäyön kruunaa hyvä dekkari!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kun otit Dekkariviikosta kopin ja saamme jatkaa tätä ruumiinkulttuuria. Tuntui niin kivalta kirjoittaa vanhasta suosikistaan, sillä ei ole Christien voittanutta.

   Äänikirjoina nämä toimivat kuin häkä. Svedberg näyttelee välillä, eikä voi kuin ihailla hänen ironisuutta hehkuvia äänenpainojaan, kun Poirot pääsee vauhtiin.

   Poista
 2. Minun lemppareihin tämä ei valitettavasti kuulu, mutta mietin itsekin täksi viikoksi jotain Christietä, mutta se suunnitelma sitten jäi.. :/ Ehkä kesälomalla sitten:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tämä ykkös-Christie taida olla, mutta takuulla viihdyttävää. Nautin näistä iän myötä yhä enemmän. Jännä kuulla, pääseekö murhamamma listoillesi tänä kesänä!

   Poista
 3. Blogissani https://tarukirja.blogspot.fi/ on sinulle haaste.

  Aikataulukon arvoituksen nimeä olen minäkin ihmetellyt. ABC-murhat olisi ollut monestakin syystä paljon parempi nimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta, Margit! Käynpäs kurkkaamassa heti.

   Kummastelin nimeä aivan tosissani, ja ihmettelen, että kanteen on kuvattu veturi, vaikka juna ei ole tässä ollenkaan olennainen juttu.

   Poista

Kiitos kommentista!