sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Lukuvinkkejä kesälomalleJoka kesä haaveilen lukevani kaikki kirjahyllyni lukemattomat kirjat, kaikki vuoroaan odottavat klassikot ja vinon pinon kiinnostavia uutuuksia. Yleensä käy niin, että saan luettua vain muutaman kirjan, mutta sitä suurempi on onni, jos kirjat ovat juuri sopivia kesän tunnelmaan.

Tässä muutamia täydellisiä kesäkirjoja vuosien varrelta ja vinkkejä lukemisen arvoisista uutuuskirjoista:

Tove Jansson: Kesäkirja

Löysin Kesäkirjan vasta Tove Janssonin juhlavuonna 2014. Luin sen kesällä mökillä ja se teki lähtemättömän vaikutuksen aitoudellaan ja modernilla kerronnallaan.


Anni Kytömäki: Kultarinta

Kultarinta osui samaan kesään kuin Janssonin Kesäkirja. Koska Kultarinnan yhtenä päähenkilönä on luonto, se sopi luettavaksi metsän keskelle.


Olli Jalonen: Miehiä ja ihmisiä

Luin Jalosen kirjan kevättelvella ja koko ajan mietin, että tämä olisi pitänyt säästää kesään. Kirja kertoo 17-vuotiaan pojan kesästä vuonna 1972, ja se sopii verkkaisen kerrontatahtinsa ansiosta mainiosti kesälomakirjaksi.


Ulla-Lena Lundberg: Kuninkaan Anna

Kuninkaan Annasta tuli viime kesän ykköskirjani. Siirryin sen myötä Ahvenanmaan saaristoon, ja siirtyminen kävi aika näppärästi omalla mökillä, veden äärellä, vaikka oma mökkimaisema onkin vain järvimaisema. Suomen historia kertautuu huomaamatta Annan elämäntarinassa.


Johna Williams: Stoner

Stoner on kirja, joka vavahduttaa sielua. Kirja on eleetön ja samalla niin vahva, että maailma ei ole entisellään sen jälkeen.


Petri Tamminen: Meriromaani

Meriromaani on pieni suuri kirja, ehdottomasti yksi elämäni kirkkaimpia lukukokemuksia ja - oikeastaan täydellinen.


Terhi Rannela: Frau

Rannelan Frau on historian ystävien helmi. Kerrontatyyli on sen verran vaikuttava, että kirja tulee ahmittua melkoista tahtia.


Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungista

Jos kaipaa esteettistä ja hallittua lausetta sekä rauhallista tunnelmaa, Jukka Viikilän romaani on juuri oikea valinta. Se on kaunis kirja.


Hannu Väisänen: Elohopea

Väisäsen Antero-saagan ystävät eivät varmasti pety Elohopeaan. Nyt Antero muuttaa Pariisiin, joka ei olekaan pelkkä romantiikkaa tihkuva taiteilijakaupunki. Silti sitäkin ehkä löytyy.


Jari Järvelä: Tyttö-trilogia

Luen juuri Järvelän dekkaritrilogian kolmatta osaa, Tyttö ja seinä. Tyttö ja pommi vei jalat alta ja Tyttö ja rottakin tuli ahmaistua melko tahtia. Jos haluaa valvoa kesäöitään, kannattaa tarttua näihin kotimaisiin jännäreihin.


Tänä vuonna luin alkukesän rikoskirjallisuutta ja listasin suosikkidekkareitani, mutta nyt alan olla melko valmis liikahtamaan sielullisesti. Omalla tämän kesän listallani on kaksi kesäkirjaa ylitse muiden: Tommi Kinnusen Lopotti ja Minna Rytisalon Lempi, joka ilmestyy syksyllä. Näihin aion tarttua, kunhan eräs lukupiirikirja tulee selätettyä.  Odotukset ovat korkealla, varsinkin kun blogeissa molempia uutuuskirjoja on kehuttu paljon.

Mitä sinun kesälomasi kirjapinosta löytyy?

Kaunista kesää ja hyviä lomakirjoja!

18 kommenttia:

 1. Minunkin kesätoiveisiini kuuluu uutuuksia, sillä keväällä niiden lukeminen jäi niin vähäiseksi. Elena Ferranten Loistava ystäväni on minulla juuri kesken, ja sitä suosittelen lämpimästi. Kiihkeää napolilaistunnelmaa!

  Kunhan ensi viikolla pääsen kirjastoon, aion tutkia uutuushyllyjä ja pikalainatarjontaa oikein antaumuksella ja luotan siihen, että jotain kiinnostavaa löytyy. :) Sinun listaltasi Väisäsen ja Lundbergin kirjat kiinnostavat minua erityisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ferrante on lukulistallani, ehdottomasti. Se on vuoden tapauksia blogeista päätellen.

   Vippihyllyjä kävin minäkin koluamassa, ja Ferrante olisi ollut siellä. Muistin kuitenkin, että oli reissu edessä, joten palaan hyllyille vasta loppukesästä. Kerrohan, mitä löytöjä teit sieltä?

   Poista
 2. Järvelän trilogia kiinnostaisi kovasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Eka osa oli mielestäni huippu, eivätkä jatko-osatkaan huonoja ole.

   Poista
 3. Oi Tove Janssoni Kesäkirja. Olen sen kerran lukenut, mutta nyt tekisi kesän kunniaksi mieleni lukea se uudestaan. :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkirja kuuluu monen bloggaajan kesään uudestaan ja uudestaan. Ei olisi hullumpi traditio.

   Poista
 4. Onpas hyvä kesäkirjavalikoima. Suurimman osan olen lukenut ja hyväksi havainnut, pari vinkkiä otan tästä talteen.
  Minun kesäkirjavalikoimani elää tilanteen mukaan, mutta ihan parasta kesässä on se, kun on aikaa lukea. Valoisat kesäyöt, hyvä kirja, pieni tuulenvire avoimesta ikkunasta: kerta kaikkiaan ihanaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kesällä lukuolosuhteet ovat täydelliset. Mullakin on ollut ikkuna auki mökillä ja peipposet laulavat ja sivut kääntyilevät. Ihanaa!

   Suurin osa näistä taitaa olla bloggaajille tuttuja. "Pari" suosikkia tästä kuitenkin jäi, mutta pitää muistaa ne ensi kesänä... :D

   Poista
 5. Miehiä ja ihmisiä sekä Elohopea ovat omalla lukulistallani. En tosin tiedä, että milloin ne luen, mutta kumpikin kirja kiinnostaa kovasti.

  Minnan romaani on hieno, pidät siitä varmasti.

  Mukavaa lukukesää!

  T. Lumiomenan Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En malta odottaa tuota Minnan kirjaa. Jompikumpi, Lopotti tai Lempi lähtee seuraavaksi lukuun.

   Luulenpa, että Elohopea puree sinuunkin eikä Miehiä ja ihmisiä voi olla ihastuttamatta.

   Poista
 6. Ihania vinkkejä! Tuon Meriromaanin voisinkin etsiä lomallani divarista <3! TJ 2!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meriromaani on lomakirjojen aatelia. Se on liikuttava ja ihana ja merellinen.

   Hyvää lomaa! <3

   Poista
 7. Houkuttelevan näköinen kesäkirja"pino" sinulla. Lopotti on ehdottomasti yksi tämän vuoden kirjasuosikeistani. Pidin siitä kovasti. Fraun ja Akvarelleja Engelin kaupungista haluaisin ehdottomasti lukea. Täytyy toivoa, että jollain kirjastoreissulla tärppää! Mukavia lukuhetkiä sinulle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä kirjoja on niin paljon! Lopottia odotan kovasti!

   Mökkipaikkakunnan kirjastosta sattaa muuten saada noita uutuuksia paremmin kuin kaupungeista. Juuri tänään katselin Pyhäjärven kirjaston hyllystä tuota Viikilän uutuutta.

   Poista
 8. Onpa todella mainio lista. Minulla on Kesäkirja ja Kultarinta olleet pitkään listalla, ja nyt Kesäkirja on päässyt lukuun. Viikilän Akvarelleista pidin paljon. Sinun kirjoistasi Meriromaani lisäsi nyt houkutustaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkirja tekee niin hyvää. Ehkä aidompaa kirjaa ei olekaan. Toivottavasti ehdit lukea Kultarinnan nyt kesällä.

   Poista
 9. Ehdottomasti Stoner ja Frau! Miten minusta tuntuu, että Stoner on tuleva klassikko...

  Yritin Kultarintaa, mutta taidna olla niin elämyshakuinen, että pitkät luonota kuvailevat jaksot pudottivat minut matkasta. En jaksa sellaista. Rakastan luontoa, mutta haluan kokea sen livesti. Eri asia on tietty joku niin erikoinen kuin joku Alaska, johon muutama hyvä kirja on vietykin. Se on suomalaiselle jo jännittävää.

  En ole lukenut Kesäkirjaakaan, mutta kaikki muut sitä kehuvat.

  Järvelä olisi kyllä pitänyt lukea alusta asti tuo sarja...

  Kiitos tästä Elina♥

  VastaaPoista
 10. Oi, Stoner <3 Viilennystä kuumiin kesäöihin tuo Hautalan Kuiskaava tyttö ja Jääkaksoset!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!