tiistai 18. huhtikuuta 2017

Lukuvinkkejä 9-vuotiaalle pojalle


Lukuviikon juhliminen on yhtä lukemista. Toiveissa on tietysti, että kaikenikäiset lukisivat ja lukukipinä syttyisi lapsille, joiden lukemisharrastus on viime vuosina hälyttävästi hiipunut. (Tästä aiheesta kirjoittaa Luetaanko tämä? -blogin Kia.)

Olen kahden viime vuoden Lukuviikoilla kirjoittanut poikani lukemisesta, koska poikien lukeminen on vähentynyt vielä enemmän kuin tyttöjen lukeminen. Omasta kokemuksesta myös tiedän, että pojan lukeminen vaatii vanhemmilta enemmän motivointia kuin tyttöjen lukeminen. Kun poika oli 7-vuotias, keräsin vinkkejä siitä, kuinka 7-vuotiaan pojan voisi houkutella lukemaan ja viime vuonna keräsin lukuvinkkejä 8-vuotiaalle pojalle.


Onko mikään muuttunut? Lukeeko poika yhtään enemmän tai erilaisempia kirjoja kuin pienempänä?

Voin suoraan myöntää, että meillä toimii edelleen lahjontaperiaate, eli poika saa lukemistaan kirjoista peliaikaa. Nyt on kuitenkin edistytty niin, että luettuja kirjoja pitää olla kaksi, ennen kuin on tienannut puolen tunnin peliaikansa. Tämä on pojan itsensä ehdottama uusi sääntö, jonka inspiraationa on siskojen lukuinto: tytöt saavat puoli tuntia peliaikaa kolmesta luetusta kirjasta.

Edelleen poika lukee Aku Ankkoja päivittäin - aina vähintäänkin välipalalla tai iltapalalla ja nukkumaan mennessään. Aku Ankka -kansioita on keittiössä ja pojan kirjahyllyssä tyrkyllä juuri näitä hetkiä varten. Lisäksi hän saa aina kauppareissulla Aku Ankan taskukirjan, jos hän sellaista hoksaa haluta. Saatan jättää karkit ostamatta, mutta en koskaan jätä ostamatta pyydettyä kirjaa.

Toinen suuri lukutaidon kehittäjä ovat Jeff Kinneyn Neropatin päiväkirjat. Meille on kertynyt niitä jonkinlainen pino omaksi asti, ja niitä luetaan yhä uudestaan ja uudestaan (myös pojan siskot lukevat näitä). Pojalla on kirjoissa suosikkikohtansa, joita hän käy esittelemässä minulle ja nauraa hekottaa niin, etten meinaa ymmärtää vitsistä mitään.


Meidän 9-vuotiaalla pojallamme on edelleen samat lukumieltymykset, kuin hänellä oli kaksi vuotta sitten: kirjan pitää olla hauska ja siinä pitää olla kuvia, muuten ei nappaa. Andy Stantonin Herra Gummit edustavat tätä osastoa parhaimillaan, ja ne luetaan sitä mukaa kuin niitä suomennetaan.


Jotakin merkittävää edistymistä pojan lukutaidossa tapahtui joululomalla. Olin lainannut hänelle hänen omasta pyynnöstään David Walliamsin Gangsterimummin, jota oli suositeltu kirjaston kirjavinkkauksessa. Hän luki kirjan lähes yhdeltä istumalta, koska se oli niin hauska, mutta sitten hän olikin sen lopusta aivan järkyttynyt. Näin hänen kasvoistaan, että nyt oli kirja koskettanut syvältä.

Gangsterimummin jälkeen hän luki koulun 3. luokan lukudiplomikirjoista viimeisen, joka oli Roald Dahlin Iso Kiltti Jätti - kaikista paksuin kirja tämän vuoden lukudiplomikirjoista, ja siksi viimeiseksi jäänyt. Sen juoni oli elokuvasta jo tuttu, eikä kirjan lukemiseen mennyt kuin pari päivää. Lukuinto jatkui joululahjakirjan, J. K. Rowlingin Harry Potter ja salaisuuksien kammio -kirjan, lukemisella. Jim Kayn loistava kuvitus siivitti lukemista, ja varmastikin ylipäätään mahdollisti sen. (Tästä kuvitetusta Harry Potter -sarjasta hankin varmaan jokikisen omaksi, sillä meillä on kasvamassa vielä yksi poika, jolle aion nämä säästää.)


Kevään aikana poika on lukenut satunnaisesti vähän sitä ja tätä, mutta ehdottomasti eniten Neropatteja. Kuvassa oleva Mila Teräksen Noitapeili oli myös kirjavinkkauksen perusteella lainassa, ja poika kyllä luki sen, mutta ei selvästikään ole fantasiakirjojen ystävä (poikkeuksena Harry Potterit). Juoni oli hänen mielestään vähän liian sekava.

Parissa vuodessa pojan lukutaito on siis hiukan kehittynyt, sillä kirjat ovat selvästi paksumpia ja niissä saa olla jo enemmänkin tekstiä. Kuvat ovat kuitenkin edelleen toivottuja, elleivät jopa välttämättömiä, lukuinnon virittäjinä.

Kiittelen koulun lukudiplomia, jonka poika on suorittanut joka vuosi, ja jatkaa suorittamista varmastikin ensi vuonna. Siihen kuuluu vuosittain kuusi kirjaa, joista käydään keskustelemassa opettajan kanssa (kolmesta kirjasta kerrallaan). Kun lukudiplomin tekeminen on koulussa ennemminkin sääntö kuin poikkeus, voisi sanoa, että koulu on tehnyt kaiken, minkä se voi lasten lukuinnon sytyttämisen hyväksi. Loppu on vanhempien vastuulla, ja poikien lukuinnon hennon liekin ylläpito vaatii kyllä työtä, ainakin meillä.

Mukavaa Lukuviikon jatkoa!


Tänä vuonna Lukukeskuksen Lukuviikkoa vietetään 40. kerran ja teemana on omien lempikirjojen vinkkaaminen. Myöhemmin tällä viikolla 11-vuotias Anna-tyttökin vinkkaa lempikirjansa. 

7 kommenttia:

  1. Ihana postaus ja lukuvinkkejä kaivataan aina :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Mai! :) Lukuvinkkejä saa nyt jaella olan takaa, koska on tämä Lukuviikko ja oikein teema sitä varten!

      Poista
  2. Hyvä kirjoitus! Meillä on mieheni kanssa kaksi tuonikäistä kummipoikaa, joita tämä täti muistaa tietenkin kirjoilla. Kiitos vinkeistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti löytyy kummipojille hyvää luettavaa! Itsekin ottaisin mieluusti vinkkejä vastaan...

      Poista
  3. Tämä on mahtava kirjoitus! Itse jännitän, mitä nämä minun lukutoukkani tekevät kasvettuaan. Jaksavatkohan he enää innostua kirjoista? Mahtava periaate, että kirjaostopyynnöstä et kieltäydy. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! <3

      Olen aivan varma, että lukutoukkasi ovat jo saaneet sellaisen lukemiskipinän, että paluuta ei enää ole. Kyllä heistä varmasti kasvaa kovia lukijoita. :)

      Kirjaostosten tekemiseen on meillä suvussa perinteitä: jo pappani oli tuonut kaupunkireissulta lapsilleen aina tulaiseksi kirjan. :)

      Poista
  4. Loistava kirjoitus, ja koko sarja, luin näitä jo viime viikolla :). Pojat ja lukeminen. Juuh, mun pitäis varmaan kesälomaksi keksiä joku koukku tähän hommaan. Mutta riittääkö puolen tunnin peliaika per kirja? Huoh. Potterien luku on jo saanut välillä tilanteita, että poika lukee itsenäisesti vähän ennakolta mutta 1050 sivua kokonaisuudessaan on ihan äärimmäisen huono kirja olla esillä luettavana, koska itsenäisesti ei tämä meidän poika vielä jaksaisi siihen keskittyä. Mutta äiti jaksaa ja yhdessä luetaan Potteria toisensa jälkeen.
    Nuo Aku Ankat ovat meilä olleet vähän tauolla, että ehkä niitäkin voisi taas kaivella esille. Mutta olen samaa mieltä, että jos minulta pyydetään ostamaan kirjaa (ja nyt myös lehteä- sen ostoon sitoutuu meillä lupaus että sarjikset luetaan itse kaikki), niin siitä vain viime hädässä kieltäydyn (eli en muista tilannetta). Potterin kohdalla lapsi oli kyllä sitä mieltä, että lainaa äiti kirjastosta, mutta minä laskelmoin, että ehkä joskus joku lapsistani (tai minä itse) haluaa näitä taas itse lukea ja ovatpahan silloin hyllyssä odottamassa (vaikka olipa tyyris hinta vieläkin uutena!!!)!
    Siis, kiitos vielä tästä (vertaistuellisesta) kirjoituksesta!!!

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!