keskiviikko 25. lokakuuta 2017

Huomenna kirjamessuille!

Helsingin kirjamessut alkaa huomenna 26.10, ja minulla on kännykässä huomiselle junaliput Helsinkiin! Jippii! Tapaan ihanan, rakkaan ystäväni ja pääsen hänen kanssaan messuilemaan koko päiväksi.

Minun tehtäväkseni jäi messuohjelman suunnittelu, joten pyysin Koskikeskuksen Suomalaisesta kirjakaupasta messuesitteen ja ryhdyin ympyröimään mielenkiintoisimmat ohjelmat. (En oikein osannut toimia sähköisen messuesitteen kanssa, vaan totesin paperiesitteen ja kynän parhaiksi työvälineiksi.) Tarkoitus on kuunnella hyviä keskusteluja, kierrellä antaumuksella messujen divariosastolla ja sijoittaa euroja kirjoihin sekä tietysti käydä syömässä ja pullakahveilla.

Toinen messupäiväni on lauantai 28.10, mutta silloin ovat lapset mukana, eivätkä suunnitelmat ole yleensä toteutuneet. Todennäköisesti laadin kuitenkin raportin siitäkin päivästä.

Tällaisen ohjelman suunnittelin huomiselle - saa nähdä, mitä ystäväni tästä tuumaa:


11.30 Akateemisen pisteessä

Juha Hurme: Niemi

Hurmeelta on ilmestynyt uusi kirja! Nyt on luvassa Suomen historiaa hurmemaisesta näkökulmasta. Olen jo kirjaa aloittanut ja aika kaukaa menneisyydestä Suomennimeä lähestytään. Aivan päätä huimaa, kun alkuräjähdys pamahtaa.12.30 Mika Waltari -lavalla

Kääntäjäkeskustelu

Olen viime aikoina lukenut hämmästyttävän paljon käännöskirjallisuutta, sillä Hyllynlämmittäjä-haasteeni täyttyikin melko pitkälti ulkomaisista klassikoista tai nobelistien teoksista, joita olen vuosien varrella haalinut kirjahyllyyni. (Blogini lukijat tietävät, että luen pääasiassa kotimaista kirjallisuutta.) Kääntäjän työ on kiehtovaa ja haluaisin kuulla siitä lisää.13.00 Tarina-lavalla

Jukka Itkonen: Aprillipäivä - lastenrunoja

Jukka Itkonen on kuopuksen ja minun uusi kirjailijaidoli ja haluaisin kuulla tätä runovirtuoosia ja iltojemme sulostuttajaa livenä. (En tiedä, kiinnostaako tämä ystävääni, mutta koska hän on kuopuksen kummi, niin ehkä hän haluaa nähdä pojan lempikirjailijan livenä.)13.30 - 14.00 Eino Leino -lavalla

Heidi Köngäs: Sandra

Heidi Köngäksen Dora Dora salpasi hengen ja Herttakin vakuutti kirjailijan taidoista. Sandra kertoo työläisnaisen kohtalosta sisällissodassa.14.00 - 14.30 Mika Waltari -lavalla

Haudattu jättiläinen

Kazuo Ishiguron Haudattu jättiläinen oli lukupiirikirjana viime vuonna, ja nyt kun Ishiguro sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon, olisi mielenkiintoista kuulla suomentaja Helene Bützovin ajatuksia kirjasta ja sen kääntämisestä. MUTTA samaan aikaan toisaalla:

14.00 - 15.00 Aino-lavalla

Esikoiset

Esikoiskirjailijat esittäytyvät, ja jotta pysyisi ajantasalla nykykirjallisuudeta, niin heitä kannattaisi varmaan kunnella.15.00 - 15.30 Aleksis Kivi -lavalla

HS puheenaihe: Suomalaisen kirjallisuuden uusi suunta

"Mihin menet, kirjallisuus?" Tähän kysymykseen olisi hienoa kuulla vastaus. Toimittaja Jukka Petäjä haastattelee ja keskustelijoina ovat kirjailijat Miki Liukkonen ja Jaakko Yli-Juonikas, joiden kummankaan teoksia en ole lukenut. Ihmettelen vähän, mihin naiskirjailijat on unohdettu. Viime vuosien parhaat kotimaiset kirjat ovat olleet naisten kirjoittamia (Emma Puikkosen Eurooppalaiset unet, Riikka Pelon Jokapäiväinen elämämme, Laura Lindstedtin Oneiron, Hanna Weseliuksen Alma!, jne.), mutta kun suomalaisen kirjallisuuden uudesta suunnasta puhutaan, niin heitä ei kelpuuteta keskustelijoiksi. Onko kirjallisuuden suunnan määrääminen miesten työtä?

Nähdään messuilla!


Kiitän messujärjestäjää bloggaripassista!

6 kommenttia:

 1. Voi sentään. Pääsen paikalle vasta illalla. Olet varmaan silloin jo lähtenyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, illaksi pitää palata kotiin. Tuletko lauantaina uudestaan?

   Poista
 2. Kiinnostava huomio, että nimenomaan mieskirjailijat on kutsuttu pohtimaan kirjallisuuden suuntaa. Laajemmin koko kirja-alan tilanteesta keskustellaan myös perjantaina parissakin eri ohjelmassa, ja niissä keskusteluissa näyttää olevan mukana myös naisia - joskaan ei kirjailijoita, vaan esim. Tammen Outi Mäkinen ja Otavan Reetta-Liisa Pikkola "Missä kirja-alalla mennään?" -keskustelussa sekä Kaiken Entertainmentin (?) Laura Nevanlinna ja Demi-lehden Päivi Lehtomurto Kirjakallion paneelissa "Netissä on kaikki, mihin tarvitaan kirjaa?"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskustelun aihe on äärettömän mielenkiintoinen, mutta asetelma näköjään juuri niin perinteinen kuin olla voi: nuoret miehet muuttavat taiteellista suuntaa. Hyvä, että naiset kelpaavat sentään keskustelemaan kirja-alan muista ilmiöistä.

   Poista
 3. Mukavaa messuilua Elina!

  Itse olen tänä vuonna muualla, mutta jos olisin paikalla, niin menisin ehdottomasti kuuntelemaan, mitä Köngäs sanoo Sandrasta. Luin sen miehen tabletilta paremman puutteessa ja tilasin heti luettuani oikeana paperikirjana itselleni. Minä toivon, että Köngäs voittaa tällä Finlandian.

  Juha Hurme, kääntäjät ja esikoiset houkuttelisivat myös.
  Harmi, etten ole siellä kulkemassa sinun suunnittelemaasi reittiä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, olisitpa tosiaan paikalla, Marjatta! ❤ Mahtavaa kuulla, että Sandra on noin hyvä! Se on yksi syksyn kiinnostavimpia kirjoja.

   Vähän tässä junan kyydissä jännittää, onko VR suosiollinen Hurmeen ja minun kohtaamiselleni. Lunta tulee taivaan täydeltä ja ollaan 10 min myöhässä...

   Poista

Kiitos kommentista!