sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Blogistanian parhaat kirjat - näin äänestän


Blogistanian-äänestyksen logot: Marja-Leena Liipo

On taas aika osallistua perinteiseen Blogistanian parhaat kirjat -äänestykseen. Tänä vuonna äänestän kahdessa kategoriassa: Blogistanian Finlandiassa ja Blogistanian Globaliassa. Blogistanian Finlandiaa emännöi Hurja hassu lukija ja Blogistanian Globaliaa Oksan hyllyltä -blogi.

Lisäksi Blogistanian Kuopusta emännöi Yöpöydän kirjat -blogi ja Blogistanian Tietoa Hannan kirjokansi, mutta näihin äänestyksiin en voi osallistua, koska olen lukenut hyvin vähän viime vuonna ilmestyneitä lasten- tai nuortenkirjoja saati tietokirjoja (en varmaan yhtäkään). Äänestystulokset julkaistaan emäntäblogeissa maanantaina 5.2.2018.


Blogistanian Finlandia -valintani: 1. Juha Hurme: Niemi    3 p.

Hurme nostaa historiasta esiin hauskoja tapahtumia, sattumia ja kummallisuuksia siihen tahtiin, että päätä pyörryttää. Tietoa tulee tuutin täydeltä, mutta silti kirjan sivut kääntyilevat tiuhaan eikä tekstiin väsy. Hurmeen kirjoitustyyli on vetävää. Paitsi kommentointia, hän käyttää 
muutenkin värikästä kieltä.
 

2. Selja Ahava: Ennen kuin mieheni katoaa       2 p.Lukukokemuksena kirja oli vaikuttava ja paljas. Se on vahvaa kaunokirjallisuutta, joka lause lauseelta ja sivu sivulta hahmottaa menetyksen karttaa ja jättää sen myös lukijan omaksi.


3. Petri Tamminen: Suomen historia     1 p.

Suurista tapahtumista voi kertoa pienesti. Poliittiiset mullistukset, sodat ja suurmiehet piirtävät historian ääriviivat ja niiden sisään mahtuu jokaisen suvun ja jokaisen ihmisen oma tarina.
Blogistanian Globalia -valintani:


1. Arundhati Roy: Äärimmäisen onnen ministeriö       3 p. Arundhati Royn Äärimmäisen onnen ministeriö on suurta kirjallisuutta. Suurella tarkoitan sitä, että se liikuttaa ihmistä sydänjuuria myöten. Se ottaa häpeilemättä kantaa maailman epäkohtiin ja silti kertoo myös elämän kauneudesta. Mikään, ei mikään, ole elämässä täydellistä ja silti elämässä on myös täydellisen onnen hetkiä. Mihin muuhun kuin tämän toteamiseen kirjallisuutta tarvitaan?

2. Hilary Mantel: Margaret Thatcherin salamurha      2 p.
Hilary Mantelin novellikokoelma Margaret Thatcherin salamurha edustaa sellaista laatukirjallisuutta, että lukijana tunnen itseni hemmotelluksi. Jokainen kokoelman 11 novellista on ristiriitoja ja vaihtuvia tunnelmia täynnä, ja niissä on yllätyksiä, jotka pitävät lukijan vireänä. On turha etsiä hyvää ja pahaa, minkäänlaista mustavalkoista maailmaa näistä novelleista. Sen sijaan on pakko pidätellä hengitystään useampaan otteeseen.3. Elena Ferrante: Uuden nimen tarina (Napoli-sarjan toinen osa)     1 p.  


Sarjan viehätys on juuri siinä, miten tytöt kasvavat ja heräävät yhteiskunnalliseen tietoisuuteen patriarkaalisen yhteisön keskellä ja kuinka paljon perhekeskeinen kulttuuri ja perheiden väliset riippuvuussuhteet heidän elämäänsä ohjailevat. Raha ja toimeentulo, macho-kulttuuri, perheen kunnia ja velvollisuudet rakentavat naisten ympärille vankilan, jossa on vaikea elää. 

Sitten ei kuin jännittämään äänestystuloksia!

20 kommenttia:

 1. Tämä on kolmas äänetyspostaus, jonka nyt olen lukenut ja huomaan, että oma listani on erilainen kuin muilla. Tosin osin varmaan siitäkin johtuu, että olen lukenut vähän eri kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuntuu, että vaikka yritän lukea kotimaisia kirjoja harkiten, en kuitenkaan lue parhaita kirjoja, tai ainakin monta menee ohi. Tänä vuonna sen sijaan kaikki lukemani uudet ulkomaiset olivat tosi hyviä ja oli vaikea valita niistä parhaat.

   Poista
 2. Minulta on mennyt tuo Margaret Thacherin salamurha ihan ohi. Kuulostaa kiinnostavalta, siispä listalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen sitä! Äänet näyttävät tänä vuonna hajoavan iloisesti sinne tänne ja oma lukulista sen kuin pitenee. Hyvä!

   Poista
 3. Ennen kuin mieheni katoaa oli minunkin listallani 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hienoa kaunokirjallisuutta. Vieläkin muistan sen tunnelman.

   Poista
 4. Nyt kirpaisee, kun näen Suomen historian kärkikolmikossasi. Sydän itkien pudotin sen pois - niin kuin tein myös yhdelle sykähdyttävälle runokokoelmalle. On tämä listaus ilo ja tuska. Toinen puoli asiassa on se, että onpa hienoja kirjoja, joista valita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Runoille voisi olla oma sarjansa - ehkä se lisäisi runouden lukemista. En tainnut lukea yhtäkään vuonna 2017 ilmestynyttä runokirja, vaikka runokirjoja paljon luinkin.

   Monta hienoa kirjaa putosi viime tiingassa minunkin listoiltani.

   Poista
 5. Minultakin on mennyt Margaret Thatcherin salamurha ohi! Lisään sen heti lukulistalleni :) Sun Finlandia-lista on ihanan historiapainotteinen. Niemeä en valitettavasti ehtinyt lukea tähän äänestykseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä listasta näkyy historiaintoiluni, ei voi mitään. Toinen huomio on se, että ulkomaiset kirjat ovat kaikki naisten kirjoittamia...

   Poista
 6. Roy ja Ferrante <3
  Hilary Mantelin minäkin pistän heti lukulistalle!

  VastaaPoista
 7. Myös Sivumennen-podcastissa on puhuttu tuosta Mantelin novellikokoelmasta, se menee nyt luettavien listalle. Ferrante jäi minulla vain täpärästi pois pisteiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvoin pitkään Nixin ja Ferranten välillä. Ferrante on kuitenkin tasalaatuisempi, joten Nix putosi pois.

   Poista
 8. Ahava tipahti viime hetkellä pois... Hieno äänestys, hajontaa on.

  VastaaPoista
 9. Elina, meillä ei ollut yhtään samaa, mutta ensi vuonna voisi olla, sillä Ferranten kolmas on♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luen sitä juuri ja hyvähän se on! Ensi vuonna sitten. ;)❤

   Poista
 10. Ostin Mantelin kirjan omaksi viime syksynä, mutten ole vielä ehtinyt lukemaan. Se on mukavan lyhyt, joten pitääpä ottaa se kevään lukupinoon (tiiliskiville ei nyt oikein ole aikaa...). Ferranten kirja oli tyrkyllä omaankin listaani, mutta viime hetkillä päädyin toiseen kirjaan. Upea silti tuo Ferranten sarja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lue pian Mantelin kirja! Ferranten uusin nousi vielä tästä kakkososastakin paremmaksi omalla listallani. Kyllä, upea on sarja!

   Poista

Kiitos kommentista!