sunnuntai 1. tammikuuta 2023

Vuoden 2022 parhaat kirjat - ja tietysti tilastoja!


Lukuvuosi vaihtui, ja saa lausua hyvästit vuodelle 2022. Siviilielämässä vuosi oli rankka ja surullinen, ja  maailmanlaajuisesti voisi kai todeta samaa. Bloggaaminen jäi melkein kokonaan ja olin aktiivinen lähinnä Instagramin puolella, tosin sielläkin tavallista vähemmän. Pääsin kuitenkin osallistumaan keväällä Helsinki Lit -tapahtumaan ja syksyllä Helsingin kirjamessuille. Odotetut Tampereen kirjafestarit jouduin kuitenkin jättämään välistä, koska makasin kipeänä kotona, n. 6 kilometrin päässä.  

Lukuvuotena vuosi oli kuitenkin melko hyvä, vaikka luin yli 10 kirjaa vähemmän kuin viime vuonna - kirjallisuushan on hyvä pakopaikka. Helmet-lukuhaaste 2022 valmistui joulukuun alussa ja myös TBR100-listani eteni muutamalla teoksella, samoin kuin uutena haasteena Me naiset -lehdestä bongattu naiskirjailijoiden lukuhaaste

Goodreadsin mukaan luin tänä vuonna yhteensä 74 kirjaa. Näistä kuuntelin aktiivisesti äänikirjana seitsemän kappaletta (passiivisena sivukuuntelijana olin varmasti n. sadassa lastenkirjassa, joita kuopus kuunteli uudestaan ja uudestaan). Muutaman kirjan luin ja kuuntelin vuorotellen. Laskuissa ovat mukana kaikki lukemani aikuisten kirjat ja lähes kaikki lanu-kirjat. 

Vanhat tutut kaavat toistuivat, eli luin eniten (51 %) suomalaista kirjallisuutta. Seuraavaksi eniten käsiini osui kirjallisuutta Isosta-Britanniasta ja Yhdysvalloista, yhteensä 24 % lukemastani.  Hyvänä kolmosena olivat edustettuina Ranska ja Ruotsi, joista luin 5 kirjaa kummastakin maasta. Seuraavaksi eniten luin kirjoja muista Pohjoismaista, eli Norjasta, Islannista ja Tanskasta, mutta lisäksi luin kirjat myös Israelista, Nigeriasta ja Ghanasta. 

Naisten kirjoittamia kirjoja oli taas suurin osa lukemastani, eli 44 kappaletta (59 %) kirjoista oli naisten käsialaa, kun taas miehiä oli edustettuna 29 kappaletta (29 %). Lisäksi luin yhden muunsukupuolisen kirjailijan kirjan. 

Listaltani löytyy 23 eri kustantajaa, ja se on paljon. Tosin tarkempi tutkiminen osoittaa, että 58 % kirjoista oli kuitenkin kolmen suurimman suomalaiskustantamon, eli Tammen, Wsoyn ja Otavan kustantamia. Helmet-lukuhaasteen ansiota puolestaan lienee se, että listaltani lähes puolet kirjailijoista oli itselleni ennestään tuntemattomia kirjailijoita. Heitä oli 35, joiden joukossa oli sellaisia nimiä kuin Édouard Louis, Annie Ernaux, Lars Kepler, Gustave Flaubert ja J. M Barre. 

Genreistä edustetuin oli nykykirjallisuus, johon laskin 25 % (18 kpl) lukemistani kirjoista. Suurin osa lukemistani kirjoista on julkaistu 2000-luvulla. Lastenkirjoja (kuvakirjoja ja lastenromaaneja) oli 19 % (14 kpl) lukemastani kirjallisuudesta, klassikkoja 8 % ja jännityskirjallisuutta 8 % (molempia 6 kpl),  runokokoelmia 7% ja sarjakuvia oli 7 % ( kumpiakin 5 kpl). Kaunokirjallisuutta edusti suurin osa lukemastani kirjallisuudesta, yhteensä 89 % (66 kpl), ja tietokirjoja luin vain 3 kappaletta. Tosin kauno- ja tietokirjan yhdistelmiä luin 5 kappaletta (esseitä ja historiallisia sarjakuvia). 

Tähtiä jakelin taas suruttomasti. Kirjojen valinta osuu tässä iässä jo aika hyvin kohdalleen, joten 4-5 tähteä sai peräti 46 kirjaa, eli 62 % lukemistani kirjoista. 

Tässä kirjoista parhaat, ei kuitenkaan parhaus- vaan aakkosjärjestyksessä:  


Nykykirjallisuus: 


Ulkomaiset kirjat: 

Chimamandi Ngozi Adichie: Puolikas keltaista aurinkoa, 2008

Rachel Cusk: Siirtymä, 2018

Annie Ernaux: Isästä / Äidistä, 2022

Bernardine Evaristo: Tyttö, nainen, toinen, 2022

Edouard Louis: Kuka tappoi isäni, 2022 ja Naisen taistelut ja muodonmuutokset, 2022

Douglas Stuart: Shuggie Bain, 2022


Kotimaiset kirjat

Kristina Carlson: Herra Darwinin puutarhuri, 2008

Marko Järvikallas: Sano jotakin kaunista (novellikokoelma), 2020

Anneli Kanto: Rottien pyhimys, 2021

Tommi Kinnunen: Pimeät kuut, 2022

Emma Puikkonen: Musta peili, 2021

Pirkko Saisio: Passio, 2021

Anna Soudakova: Mitä männyt näkevät, 2020

Petri Tamminen: Se sano - Unohtumattomat lausahdukset, 2021

Meri Valkama: Sinun, Margot, 2021Vuoden tietokirjat: 

Nellie Bly: Kymmenen päivää mielisairaalassa, 1888

Thornkild Hansen: Onnellinen Arabia, 1965

Reetta Hänninen: Tulisydän, Maissi Erkon kiihkeä elämä, 2022

Elizabeth Kolbert: Kuudes sukupuutto, 2015

Veronica Pimenoff (toim.): Kasvukausia, 2022


Vuoden klassikot: 

Italo Calvino: Jos talviyönä matkamies, 1979

Gustave Flaubert: Rouva Bovary, 1857

John Steinbeck: Eedenistä itään, 1953

Vuoden lanut: 

Jonna Björnstjerna: Kertomuksia merkillisestä kaniperheestä - Setä Surkeus, 2022

Leena Krohn ja Inari Krohn: Auringon lapsia, 2010

J. S. Meresmaa: Kenties tapan sinut vielä, 2022

Jukka-Pekka Palviainen: Anna palaa, Kosonen, 2021


Vuoden jännityskirjat: 

Lars Kepler: Hypnotisoija, 2010 ja Paganini ja paholainen, 2011


Vuoden äänikirjat: 

Agatha Christie: Roger Ackroydin murha, 1926 (lukijana Jukka Pitkänen)

Anja Erämaja: Olen nyt täällä metsässä, 2021 (lukijana Anja Erämaja)


Vuoden yllättäjät

Inger-Mari Aikio: 69 cuoldda - 69 pylvästä, 2017

Aila Meriluoto: Kotimaa kuin mies, 1976; Peter-Peter 1971

Märta Tikkanen: Suurpyytäjä, 1989


Vuoden sarjakuvat

Fabien Nury ja Thierry Robin: The Death of Stalin, 2017

Alice Oseman: Heartstopper, 2021

Ville Tietäväinen ja Iiro Kuttner: Harvennus, 2021


Vuoden esseet

Ida Pimenoff (toim.): Kasvukausia, 2022

Taneli Viljanen: Varjoja, usvaa, 2020


Vuoden runot: 

Anja Erämaja: Olen nyt täällä metsässä, 2021

Louise Glück: Uskollinen ja hyveellinen yö, 2020

Riina Katajavuori: Maailma tuulenkaatama, 2018


Vuoden työvoitto:  

Amos Oz: Tarina rakkaudesta ja pimeydestä, 2007


Vuoden kehnoimmat: 

Brian Michael Bendis ja Mark Bagley: Avengers Assemble nro 6, 2012

C. J. Sansom: Talvi Madridissa, 2009 

                                   

Kirjailijat, joilta luin useamman teoksen (kaikilta kaksi): 

Agatha Christie 

Lars Kepler

Édouard Louis 

Aila Meriluoto

Jukka-Pekka Palviainen

Timo Parvela


Uuden lukuvuoden suunnitelmiin kuuluu tietysti uuteen Helmet-haasteeseen osallistuminen. Olen myös ilmoittautunut 16. kerran kirjabloggaajien klassikkohaasteeseen. Tästä se taas lähtee. 

Hyvää uutta vuotta 2023!

10 kommenttia:

 1. Laaja-alainen ja kiinnostava vuosikattaus Sinulla muutamin antoisin yhtymäkohdin kuten mainio tuttavuus Édouard Louis, Uutuustarjonta oli runsas kuten näyttää olevan alkaneen keväänkin.
  Olkoon alkanut vuotesi sujuvaisempi ja kevyempi kulkea; iloisiin kirjoittelemisiin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta! Ihanaa, että joku käy lukemassa tekstejäni, vaikka olen ollut niin saamaton - tosin en onneksi lukemisen suhteen.

   Édouard Louis kosketti jotain olennaista lukijuudessani. Pidän kirjoista, joissa on yhteiskunnalline nviesti. Ainahan sen viestin ei tarvitse olla alleviivattu, mutta Louis'n kirjoissa se oli alleviivattua ja siksi vaikuttavaa.

   Poista
 2. Täällä kanssa oli varsin raskas vuosi eikä tuo ulkomaailmakaan kovin hyvin näyttänyt voivan, vaikka korona lientyikin. Mutta kirjavuosi oli satoisa. Minäkin luin Louisia ja Valkamaa ja Saisiota. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjavuosi pelasti paljon, ja varsinkin nyt loppuvuodesta, kun olen muistellut kaikkia hyviä kirjoja ja luin Louis'n kirjat vielä ihan vuoden loppuun.

   Toivottavasti ensi vuosi on meille lempeämpi.

   Poista
 3. Olipa kiinnostavasti paketoitu vuosikatsaus 😊
  Aika vähän on samoja luettu, mutta yksi sentään löytyi, eli Tammisen kirja jolla suoritin Helmet-haastetta. Muutaman olen lukenut viime vuonna: Kanto, Soudakova ja Valkama, sekä Rouva Bovaryn klassikkohaasteeseen vuosia sitten.

  Oma vuosi oli kyllä huippu jos unohdetaan sota ja kaikkien hintojen nousu; marraskuun sähkölaskua maksetaan vielä tammikuussakin 😢 Mutta ennen kuin hintojen noususta mitään tiedettiin vietettiin ihanat 6 vk reissussa lähinnä Balkanin maissa ja koirat juoksi ansiokkaasti kehää ympäri valioituen niin Suomessa kuin ulkomailla, joten suoraan sanottuna tulee olemaan haasteellista saada tänä vuonna edes yhtä hienoja muistoja aikaan saati niitä päihittää. Sulle toivotan Parempaa Uutta Vuotta 🤗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä tämä vuosi on nyt vielä toivoa täynnä. ;)

   Seurasin reissuanne Facebookissa. Olet omistautunut kahdelle harrastukselle intohimoisesti.

   Onneksi luin Kannon, Soudakovan ja Valkaman kirjat. Ilman Helmet-haastetta en olisi Soudakovaan tarttunut ja Kantokin olisi jäänyt, ellei ystävä olisi houkutellut retkelle Hattulan kirkkoon.

   Hyvää uutta vuotta!

   Poista
 4. Hieno esittely luetuista kirjoista. Listoiltasi löytyy paljon tuttuja kirjoja, mutta paljon muutakin. Esim. tietokirjoista en ole lukenut yhtäkään. Hyvää lukuvuotta 2023!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi Reetta Hännisen Tulisydäntä.

   Hyvä kirjavuosi tästä lopulta tulikin. Minulla oli ensimmäistä kertaa Excel-taulukko käytössäni (Helmetin lukuhaasteesta ladattuna) - sieltä nämä tarkat luvut.

   Poista
 5. Hieno koonti ja hienoja kirjoja - montakin samaa kuin mulla! Kyselen ehkä lanu-vinkkejä joku päivä 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin, että olet tehnyt vuosikatsauksen. Kiiruhdan lukemaan, kunhan näiltä reippailuinnoiltani ehdin. Kaipaisin hyviä kirjakeskusteluja, mutta Nivalaan nyt ensin.

   Poista

Kiitos kommentista!