lauantai 21. helmikuuta 2015

Hiihtolomalukemiset

Keskeneräisten kirjojen pinot ovat aina täynnä lupauksia.

Loman kunniaksi on pakko vähän hehkuttaa pinojaan ja kuvitella hetki, että ensi viikolla luen kaikki nuo kirjat. En malttaisi odottaa, että pääsen tarttumaan aarteisiini.

Olen aivan innoissani kahdestakin kirjasta. Toinen on Riina Katajavuoren Wenla Männistö ja toinen on Eeva Kilven Kuolinsiivous. Aivan erilaiset kirjat, mutta molemmat vetävät nyt niin lujaa, että pitää himmata, jottei tulisi pilattua niitä ahmaisemalla. Nautiskelen.

Wenla Männistö kolkutteli ovelleni jo viime syksynä, mutta en ollut silloin valmis vastaanottamaan Seitsemän veljeksen tunnelmia muualta kuin alkuperäisestä, lähes pyhästä kirjasta, jota olin juuri kertaillut oppilaiden kanssa. Tammikuussa tapasin kirjailijan toistamiseen saman kirjan tiimoilta ja onneksi tartuin kirjaan. Mitä riemua sen lukeminen onkaan!

Kuolinsiivousta olen etsinyt kirjaston hyllyistä siitä lähtien, kun luin Terhi Rannelan Läpi yön -päiväkirjaromaanin. Rannela kiittelee kirjansa inspiroijaksi juuri tuota kirjaa. Nyt ymmärrän miksi.

Kesken on myös David Mitchelliin Jacob de Zoetin tuhat syksyä, joka on miljööltään niin kiehtova, että huimaa. Se sijoittuu Japaniin ja vuoteen 1799. Japani puolestaan liittyy talven lukuhelmeen, Edmund de Waalin Jänis jolla on meripihkan väriset silmät -kirjaan.

Lomalukemiseksi on valikoitunut tietysti muutama muukin kirja (aivan kuin ehtisin nekin lukea - onhan lomailevat lapsetkin ruokottava). Vihdoin sain nimittäin käsiini Minna Maijalan Minna Canth -elämäkerran, Herkkä, hellä, hehkuvainen. Sekin tuossa polttelisi. Puhumattakaan lukupiirikirjoista: Raija Siekkisen novelleista, Pajtim Statovcin Kissani Jugoslaviasta tai Margaret Atwoodin Herran tarhureista.

Pari hyvää kirjaa on tulossa lomalla blogiin asti. Luin lukupiiriin Rosa Liksomin uusimman kirjan, Väliaikaisen, ja innostuin siitä melko tavalla. Mutta siitä siis kuulette lähipäivinä lisää...

Riina Katajavuori -huumassani etsin käsiini hänen lastenkirjojaan, ja nyt meillä on hirmuisessa lukukierteessä Herra Paasio, josta perheen pojat (2- ja 7-vuotiaat) eivät saa kyllikseen. Se on varmaan tuotava blogiinkin, vaikka en ole pitkään aikaan blogannut kuvakirjoja. Kirjassa seikkailee Herra Paasio -niminen nalle, jonka näkövinkkelistä seurataan pojan kasvamista täysi-ikäiseksi. Kerrassaan hurmaava kirja.

Ja sitten on tuo latu, joka kutsuu hiihtämään. Se on isäni tekemä latu, jonka hän hiihti lapsenlapsiaan varten pellolle valmiiksi. Siinä näkyvät papan eräsuksien leveä latupohja ja isot sompien jäljet, päällä ja vieressä pienten hiihtäjien jälkiä - mukellusta ja nykysuksien kapea linja.  

14 kommenttia:

 1. Ihanaa lomaa ja hyviä kirjoja sinulle! Minulla loma jo eilen loppui, mutta monta roikkumassa ollutta kirjaa sain luettua. Kyllä tuntui mukavalta! Onneksi on tähän perään vielä viikonloppukin :D

  Männistön Wenlan pariin haluaisin itsekin kiiruhtaa. Ja monen muun viimevuotisen hyvän kirjan. Aikalisää toivoisin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wenla on riemastuttava! Suosittelen!

   Aikalisä tulisi todellakin tarpeeseen: Kaikki nämä hienot kirjat! Jospa minäkin saisin muutaman nyt luettua.

   Poista
 2. Ihanaa lomaa ja hyviä hiihtokelejä! Niin ja tietenkin antoisia lukuhetkiä! :)
  Wenla on alkanut vähitellen kiinnostaa, mutta en ole sitä vielä saanut hankituksi mistään. Joskus kaipaa riemastuttavaa lukemista, ja silloin täytyy Wenla pitää mielessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wenla on melkoinen herkku ja koko kirja mainio kokonaisuus!

   Kiitos lomatoivotuksista! Hyvältä tuntuu viikon tauko arkeen.

   Poista
 3. Täällä myös lomalainen nautiskelee kirjapinoista, joita haaveilee viikolla lueskelevansa. Sainkin juuri luetuksi loppuun Modianon Kehäbulevardit. Mukana on myös Atwood, Lena Andersonin Omavaltaista menettelyä (yritän ehtiä tutustua toukokuun Helsinki Lit -tapahtuman kirjailijoiden tuotantoon). Wenla on minullakin hyllyssä, mutta sitä lueskelen myöhemmin, viim. Kesälomalla.. ;)

  Luulenpa, että taidat myös suihkia hiihtoladuilla. :) Rentouttavaa lomaa Elina! Tää tulee tarpeeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää lomaa Sinullekin, Kaisa! Ihanat, isot kirjapinot!

   Atwoodia varten kävin jo kerran kirjastossa ja unohdin kaikista kirjoista juuri sen. Mutta teen uuden keikan pian. Modianoa olisi ollut vippi-kirjana... Tuleehan se kesälomakin pian!

   Poista
 4. Hyvää ja rentouttavaa lomaa. :) Ihanaa, että luet Mitchelliä - minä niin pidin siitä kirjasta. Liksom-arviosi kiinnostaa myös, sillä ihastuin jokin aika sitten Hytti nro 6:seen, ja lukupinossani odottelee Liksomin lastenkirja Neko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lomatunnelmissa täällä jo käännellään sivuja...

   Mitchellin luoma maailma on vaikuttava, katsotaan, alkaako tarina vetää. Liksom on vanhoja suosikkejani, oli nostalgista lukea hänen lyhytproosaansa.

   Poista
 5. Toivottavasti lumia teillä riittää! Kuolinsiivous on minusta tosi hieno kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos toivotuksista! Lunta odotetaan!

   Kuolinsiivous on hieno. Olen lukenut sitä himmaillen janautiskellen. Se herättää paljon ajatuksia.

   Kävin taas lukemassa arviosi ja olen niin samaa mieltä.

   Poista
 6. Antoisia lomalukuhetkiä sinulle! Meillä on nyt hiihtoloma jo lopuillaan täällä etelämpänä, ja oon itsekin tällä viikolla kokenut oikeaa lukuhuumaa pitkästä aikaa – ja mikä hyödyllisintä tässä lukuhuumassa, lukemani kirjat liittyvät pääosin työn alla olevaan sivuaineentutkielmaani. (Tällä hetkellä menossa Besläktade själar -teos, joka kertoo Annan nuoruusvuosien vastaanotosta Ruotsissa lukijatarinoin. Olen aivan huumassa tästä <3 )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anna! Lukuiloja Sinullekin!

   Lukuinto on joskus vähän kateissa, mutta hyvät kirjat ja hyvät aiheet auttavat. Sivuainetutkielmasta innostuminen kuulostaa hyvältä ❤ !

   Poista
 7. Ooh! Luet Kuolinsiivousta! Se on huikea! <3 Luin sitä viime vuonna ja uudelleen nyt ihan hiljattain, ja se on sellainen, joka pitäisi ehdottomasti saada omaan hyllyyn. Kilpi on muutenkin loistava. <3

  Jacob de Zoet odottelee minuakin, samoin Atwoodin lukupiirikirja. Siekkisen novellit ovat huikeita, ja Kissani Jugoslaviankin haluaisin lukea, ja entäs Canth-elämäkerta sitten... Voih! Niin paljon kirjoja, niin vähän aikaa! :D

  Ihanaa, kirjaisaa ja rentouttavaa lomaa, rakas ystävä! <3 Ja hyviä hiihtokelejä myös, totta kai!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sara! <3 Loma on ollut aktiivinen tähän asti, mutta sivujakin on kääntyillyt. Wenla on loppusuoralla, ikävä kyllä... Tulee tuota ilotulitusta ikävä.

   Minna Canth vetää kivasti ja Kuolinsiivousta säästelen (enää muutama sivu). Sen haluaisin minäkin omaksi. Kilpi on varmasti sinulle erityisen läheinen, koska hänkin rakastaa eläimiä. Viisas nainen!

   Siekkistä ajattelin aloittaa tänään. Ihan pian...

   Poista

Kiitos kommentista!