sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Katja Jalkanen ja Hanna Pudas: Rivien välissä

Katja Jalkanen ja Hanna Pudas: Rivien välissä. Kirjablogikirja, 2013
Kustantaja: Avain
Sivuja: 168
Kansi: Tarja Kettunen, kansikuva Kira Leskinen
Mistä sain kirjan: oma hankinta


Kirjablogit ovat portti lukemisen maailmaan. Blogeissa kirjoitetaan eläytyen, analysoiden, huudahdellen, intohimoisesti ja joskus tylystikin. Kirjabloggaajaat ovat ensijaisesti kirjallisuuden asialla.

Myös Katja Jalkanen ja Hanna Pudas ovat täydestä sydämestään kirjallisuuden asialla kirjassaan Rivien välissä. Sain kirjan käsiini tuoreeltaan tilaamalla sen suoraan kustantajalta. Kun paketti tuli postissa, ilahduin ensimmäisenä kirjan ulkonäöstä: kirja on kaunis ja sopiva käteen, se ei ole liian paksu eikä liian painava.

Ja kuinka sitä luinkaan! (Tässä on pakko huudahdella.) Suorastaan ahmin sen loppuun. Näin ei ole käynyt elämässäni vielä yhdenkään tietokirjan kanssa. Syy ahmintaan on tietysti innostus. Tässä kohtaa voisi puhua jopa siitä intohimosta paitsi lukemiseen ehkä nykyään myös bloggaamiseen.

Olen lukenut (tai minulle on luettu) kirjoja noin 40 vuotta, mutta olen aloittanut kirjabloggaamisen vasta kahdeksan kuukautta sitten. Lukijana olen siis konkari, mutta bloggaajana olen noviisi. Luettuun elämääni on tullut uusi osa - luetusta kirjoittaminen. Koska kirjoitan blogia, lukuharrastuksestani tuli kirjoittamisen myötä sosiaalinen harrastus, eli juuri sitä, mitä toivoinkin. Blogin lukijoiden kommentit, uudet kirjavinkit, joita saan muiden blogeista, kirjallisen kentän puheenaiheet eli kaikki Blogistanian toiminta on syventänyt alkuperäistä harrastustani eli lukemista.

Rivien välissä kertoo siis omakohtaisesti kokemastani harrastuksen rikastumisesta ja yhteisöllisyyden tunteesta. Tietokirja vaikutti:  Yöunet karkasivat, kun aloin suunnitella uusia kirjoittamisen aiheita ja ajattelin yhteisöä, johon olen bloggaajana päässyt osalliseksi. Luin kirjabloggaajien ajatuksia ihastuksesta huokaillen, niin omilta ne tuntuivat ja samalla vahvistivat tämän uuden harrastukseni viehätystä. Syksyllä aion palata muutamiin kirjan herättämiin ideoihin ja ajatuksiin. Haluaisin siis sovitella Luettua elämää rivien väliin entistä tietoisempana ja innostuneempana lukijana ja kirjabloggaajana.

Rivien välissä on oivallinen kirjablogimaailman esittely. Teoksen tiedot on koottu kyselyllä, johon vastasi 61 suomalaista kirjabloggaajaa (toivon olevani yksi heistä, vaikka lähetin vastaukseni viime tingassa) ja 14 kirjablogia pitävää kirjailijaa. Kirjassa on paljon suoria sitaatteja bloggaajien lähettämistä vastauksista, esimerkiksi siitä, mistä blogataan, mistä kirjat hankitaan ja miksi blogataan. Kirjassa esitellään myös blogien yhteisöllisiä tapahtumia, kuten erilaisia haasteita, kimppalukua ja palkintoja. Kaiken kaikkiaan tietoa oli paljon, mutta niin ilmavasti ja selkeästi kirjoitettuna, että innostukseni yltyi rivi riviltä. Mitä kaikkea kirjablogi voi ollakaan!

Rivien välissä sivuaa viime aikoina kuumana käynyttä keskustelua siitä, mikä on kirjablogien asema kirjallisuuden kentällä: ovatko kirjablogit vakavasti otettavaa kritiikkiä, kustantamojen valjastamia markkinoijia vai silkkaa mutuhuttua? Mielestäni Jalkanen ja Pudas ovat rajanneet hienon määritelmän puhuessaan blogiteksteistä blogiarvioina, ei blogiarvosteluina tai kritiikkinä. Kirja-arvio on ja saa olla subjektiivinen lukukokemus. Onneksi viime aikoina kiehunut keskustelu ei ole ehtinyt kirjaan kaikkine juonteineen. Nyt bloggaajien vilpitön innostus lukemisesta sävyttää koko kirjaa, ja se on asia, joka toivottavasti jää jäljelle kohun laannuttua.

Katja Jalkanen kirjoittaa Lumiomena-kirjablogia ja Hanna Pudas kirjoittaa Kirjainten virrassa -kirjablogia. Heillä on vuosien kokemus bloggaamisesta. Rivien välissä onkin kirja, jota voi suositella kaikille kirjablogia suunnitteleville tai kirjallisuuden kentällä toimiville ammattilaisille ja amatööreille. Mutta sitä voi suositella myös kenelle tahansa lukijalle, sillä kirjablogit ovat tulleet kirjalliselle kentälle jäädäkseen. Omalta osaltaan ne edistävät lukuharrastusta ja tietoa lukemisen arvoisista kirjoista (sillä toisin kuin yleisesti luullaan, kirjablogeissa ei lueta pelkästään samoja kirjoja). Eikös siinä ole tarpeeksi hyvä syy kirjoittaa kirjablogia?

Kiitos kirjasta, Katja ja Hanna! Sen verran se vaikutti jo nyt blogiharrastukseeni, että päätin käydä lukemassa jokaista kirjablogia, joka on kirjan loppuun lisätyssä luettelossa. Jo tätä postausta kirjoittaessani löysin muutaman uuden ja mielenkiintoisen blogin, joita en vielä tuntenutkaan. Varmastikin - ja toivottavasti - tämä kirja luetaan jokaisessa kirjablogissa, ja tässä jo muutama, joissa se onkin jo luettu:  Morren maailma, Leena Lumi, Jäljen ääni, Sinisen linnan kirjasto, Kirsin kirjanurkka, Sallan lukupäiväkirja ja Lukuisa.

2 kommenttia:

 1. Tämä kirja on kyllä minunkin hankittava! Todella hyvän arvostelun olet kirjoittanut, siis tekstisi on hyvä, ei vaan mielipiteet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoista! :)

   Kirja kannattaa hankkia. Tähän tulee varmasti palattua monta kertaa, sillä uusia ideoita ja näkemyksiä tuli kirjan täydeltä.

   Poista

Kiitos kommentista!