maanantai 18. huhtikuuta 2016

Lukupiirin lukuvinkit Lukuviikolle

Kaikki alkoi Olavi Paavolaisen Synkästä yksinpuhelusta...


Meitä on seitsemän lukupiiriläistä, ystäviä vuosien takaa. Kymmenen vuotta sitten päätimme perustaa lukupiirin, ja se aloitettiin kirjalla, joka sattui olemaan erään piiriläisen lukupinossa päällimmäisenä ja jota kukaan ei ollut aiemmin lukenut. Sittemmin Olavi Paavolaisen Synkkis on saanut monta seuraajaa, ja luulenpa, että kukaan meistä ei arvannut, kuinka tärkeä asia lukupiiristä meille vielä tulee.

Meillä on vakiintunut protokolla, josta ei poiketa - ja siihen kuuluvat erottamattomasti myös hyvä ruoka ja juoma. Kokoonnumme noin seitsemän kertaa vuodessa vuorotellen jokaisen kotona. Illan emäntänä tai isäntänä on hän, joka valitsi kirjan. Valitsija saa myös kunnian aloittaa keskustelun kirjasta. Kun pääruoka on syöty ja kyseinen kirja on käsitelty (ja paljosta muustakin on keskusteltu), siirrytään jälkiruokaan, jonka aikana seuraava isäntä tai emäntä paljastaa kirjavalintansa. Kirjan pitää olla sellainen, jota kukaan ei ole aiemmin lukenut.

Kymmenen vuoden aikana olemme lukeneet 55 sellaista kirjaa, jota kukaan ei ollut aiemmin lukenut - siis 55 uutta kirjaa. Keskustelu on ollut vilkasta, ja illat ovat olleet hauskoja. Aina kirjoista ei ole oltu samaa mieltä, mutta se ei haittaa. Moni kirja on syventynyt keskustelun myötä, ja lukemisesta on tullut sosiaalinen harrastus.

Lukuviikon kunniaksi järjestin lukupiiriläisille Whatsapp-gallupin. Kysyin gallupissa, miksi he suosittelisivat lukupiiriä harrastukseksi ja lisäksi pyysin lukusuositukset perusteluineen jokaiselta. Tässä vastauksia:


Miksi kannattaa perustaa lukupiiri?


Lukupiiri kannattaa harrastuksena, koska tulee tartuttua kirjoihin, joita ei muuten välttämättä lukisi ja ennen kaikkea siksi, että kirjapiiri tuo luettuun kirjaan jokaisen oman kokemuksen ja kasvattaa luettua kirjaa. Lisäksi näkee ystäviä, joita ei muuten näe.

Saa hyvän syyn tavata säännöllisesti kavereita. Saa jutella pidäkkeittä kirjoista samanhenkisten seurassa. Oppii perustelemaan ja muuttamaan mielipiteitään. Lukumaku avartuu. Saa hyvää ruokaa.

Hyvä tilaisuus tavata kavereita ja samalla tulee luettua kirjoja, joihin ei muuten tarttuisi.

Tulee luettua uusia (venäläiset klassikot!) kirjoja ja lukupiiri tukee säännönmukaista lukuharrastusta ja ystävien tapaamista. 

Kirjasta saa niin paljon enemmän kuin jos lukisi sen "yksin". Eli meidän yhteisöllinen tapa lukea: kirja on kaikille sama ja lukukokemus samanaikainen.  

Lukupiiri - something totally different. 

Luetusta kirjasta tulee keskustelun myötä aina vaan parempi, koska jokainen lukija on huomannut erilaisia asioita. Ennen kaikkea lukupiiri on hauska harrastus, koska rakkaat ystävät viettävät kiireetöntä aikaa yhdessä. Lukupiirin lukuvinkit: 


Nainen, 45: John Irving: Ystäväni Owen Meany

Kokemus, jonka soisi kaikille. Maailma olisi ehdottomasti parempi paikaa, jos kaikki lukisivat tämän kirjan erilaisista ihmisistä, anteeksiannosta ja - rikkumattomasta ystävyydestä kaikesta huolimatta. 


Nainen, 44: John Williams: Stoner

Mitä se on, kun elää omilla arvoillaan riittävän hyvän elämän.


Mies, 43: Douglas Adams: Linnunradan käsikirja liftareille

Anarkistista ajattelua. Asioita voi ajatella eri näkökulmista. 


Mies, 45: Michael Cunningham: Illan tullen

Öinen New York, keski-ikäisen miehen elämän tarkoituksen etsintä, kauneuden kaipuu, elämän pienet sattumukset. 


Mies, 60: Muriel Barberry: Siilin eleganssi
                  
Tää maailma tarvitsee lämpöä ja välittämistä. 


Nainen, 48: Lauri Viita: Moreeni

" - - vaarojen kumpujen harjujen välitse, louhujen lomitse, oksien alitse, mökistä mökkiin ja kartanoon, lehdosta lettoon ja ojasta allikkoon"


Nainen, 45: Petri Tamminen: Meriromaani

Häpeä ja pelko saattelevat ihmisen elämää, mutta niin tekee myös onni. Ehkä vain hetkittäin, mutta kuitenkin. Näiden vinkkien myötä:

Hyvää Lukuviikkoa!10 kommenttia:

 1. Teilläpä onkin aivan mainio lukupiiri. Kuulostaa viehättäviltä ja inspiroivilta nuo teidän tapaamisenne. Aikamoista, että onnistutte aina löytämään teoksia, joita kukaan piiriläinen ei ennen ole lukenut. Hyvää jatkoa lukupiirillenne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos toivotuksista, Omppu! Lukupiiri on rakas harrastus.

   Uuden kirjan valitseminen on aika haasteellista, varsinkin kun jokaisen piiriläisen lukutahti sen kuin kiihtyy (ainakin siltä tuntuu) ja kirjoja luetaan paljon. Kirjan valitsijalla pitääkin olla melkoinen lista vaihtoehtoja, jotta edes jokin kirja olisi sellainen, jota kukaan ei ole vielä lukenut. Uutuksia onkin luettu aika paljon.

   Poista
 2. Tästä postauksesta tuli hyvä mieli! On niin mahtavaa, että teillä on ollut lukupiiri jo kymmenen vuoden ajan. Lukupiirit on parhautta, ja olen iloinen, että saan itsekin pariin kuulua. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on juhlavuosi! Tuntuu kuitenkin kuin olisimme kokoontuneet vasta eilen eka kerran. Aika kuluu nopeasti!

   Kävin muuten juuri lainaamassa Metson lukupiirin kirjamme. Vaikuttaa niin hyvältä! Sormet syyhyävät... Lukupiirit! ❤

   Poista
  2. Hihi, minä en malttanut enää odottaa: olen jo loppupuolella kirjaa menossa. Odotan niin innolla tulevaa keskustelua kirjasta, sillä sitä varmasti riittää! <3

   Poista
  3. Jee! Tuossa on yksi kirja jonossa ennen sitä, mutta varmasti on hyvää sitten odotettavissa...

   Poista
 3. Ihana postaus ja miten ihanan kuuloinen lukupiiri, joka on pysynyt vuodesta toiseen. Ja hyviä kirjavinkkejäkin <3

  VastaaPoista
 4. Olipa kiva postaus. Ihan harmittaa, että olen lukenut melkein kaikki mainitut kirjat:D

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!