sunnuntai 4. marraskuuta 2018

Messuhuumaa osa II sunnuntaina 28.10.2018


Helsingin kirjamessut 28.10.2018Edellisen messuraporttini feministinen kuohunta ehti näköjään hieman tasoittua, ennen kuin pääsen jatkamaan raporttiani kirjamessuilta. Mietin jo, kannattaako tätä enää kirjoittaakaan, kun kirjavuosi kohisee ympärillä omaa kuohuntaansa, mutta täytyyhän minun vielä palata kehumaan järjestelyjä ja hehkuttaa Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkintoehdokkaita, joten tässä mennään vielä kerran.

Lasten alueella

Sunnuntaina 28.10. porhalsin poikieni kanssa Messukeskukseen jo aamupäivällä. Tuntui, että olin saanut edellispäivänä ajateltavaa ihan riittämiin ja tarkoitus olikin nyt hankkia elämyksiä lähinnä lapsille. Ensimmäisestä kojusta hankimme metrilakut taskuun ja seuraavasta kojusta Minecraft-puuhakirjan kainaloon ja suuntasimme Kumpulaan lasten lavan tuntumaan kuuntelmaan Apo Appos -kirjailija Juhani Känkästä, joka musisoi leppoisaan tyyliin kuvakirjasankareistaan.

Kumpulassa bongasimme päivän mittaan Tatun ja Patun sekä Supermarsun, joita kaikkia 5-vuotias kuopus kävi reippaasti halailemassa. Kohokohtana voi pitää Maukkaa ja Väykkää, jotka vetivät lavalla mainion show'n ja lopuksi poika sai heiltä nimmarit ja pääsi heidän kainaloonsa. Päivän päätteeksi lavalle astui itse Tanhupallo, joka oli kyllä hurmaava. Pikkumiehen päivä oli elämyksiä täynnä.

Vähän vanhempi poika, 11-vuotias sarjakuvien lukija, osasi etukäteen itse kertoa, että Don Rosa on tulossa Kirjamessuille. Aku Ankassa oli kuulemma kerrottu asiasta. Siispä hänelle oli luvattu etukäteen uusi sarjakuvakirja ja hän tälläsi itsensä ajoissa omistuskirjoitusjonoon. Mestarihan oli kätellyt poikaa ja tätä tapausta on nyt hehkutettu koko viikko.


Kiittelen tämänvuotisten messujen lastenohjelmaa ja lasten aluetta erityisen viihtyisiksi. Säkkituolit olivat aivan parasta tarjontaa isommille lapsille, jotka hekin aikansa kierreltyään pötkähtivät kännyköineen ja uusine kirjoineen alueen rauhallisiin nurkkiin levähtämään sillä välin, kun kuopus nautti alueen ohjelmasta. Sitä paitsi mediapersoona Tanhupallo kiinnosti heitäkin.

Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkintoehdokkaat


Senaatintorilla järjestetty HS:n esikoiskirjapalkintoehdokkaiden haastattelu oli minulle sunnuntain kohokohta. Ehdokkaat oli julkistettu samana aamuna, joten tuntui, että nyt oltiin ajankohtaisen kirjakeskustelun ytimessä. Tänä vuonna palkintoehdokkaina on seitsemän naista ja kolme miestä, joiden teoksista seitsemän on proosateoksia, kaksi on runokokoelmia ja yksi on esseekokoelma. Ehdokkaina ovat Kirsikka Saari, Enni Vanhatapio, Sisko Savonlahti, Tuukka Pietarinen, Silvia Hosseini, Eeva Turunen, Jani Mäkivalli, Stina Saari, Tapani Tolonen ja Anna-Liisa Ahokumpu.

Olen tänä vuonna lukenut kirjoista kaksi, nimittäin Eeva Turusen teoksen Neiti U muistelee niin sanottua ihmissuhdehistoriaansa ja Anna-Liisa Ahokummun Viktor Stanislauksen kolmetoista sinfoniaa. Pitkiä nimiä proosataoksilla. Neiti U:sta olen blogannutkin, mutta Viktor Stanislauksen kolmetoista sinfoniaa odottaa tuossa blogijonossa vuoroaan, mutta saanee sen nyt nopeasti.

Messuilta mukaani tarttui jo aamulla Tuukka Pietarisen runoteos Yksin ja toisin, joka ihastutti ulkoasullaan. Sain sen juuri luettua, ja olen siitä innostunut. Se on puhtaan modernismin tunnossaan raikas ja omintakeinen.

HS:n järjestämä haastattelu oli äärettömän mielenkiintoinen. Haastattelijat Suvi Ahola ja Antti Majander jututtivat ujohkoja esikoiskirjailijoita vetävästi. Erityisesti mieleeni jäi Silvia Hosseinin esseeteos, jonka haluaisin heti käsiini. Pölyn ylistys esseekokoelman nimenä vetoaa kirjoja haalivaan ja pölyrättiä karttelevaan äitiin.

Mieleen jäi erityisesti Stina Saaren esittely teoksestaan Änimling. Runoudessa voisi olla tapahtumassa jotain uutta hänen teoksensa myötä. Änim runoteoksen nimessä on kuulemma väärinpäin käännetty minä ja ling on kuulemma mukavasti kilahtava äännähdys, jonka runoilija "lauloi" haastatttelussa.  Ainakin jään mielenkiinnolla odottamaan, että saisin kirjan pian käsiini.

Palkintohan jaetaan jo 15.11, eli tässä ei tarvitse enää kauan jännittää, kuka näistä kirjailijoista pokkaa palkinnon.

Seuraavaksi siirryn bloggaamaan kirjoista, joita on blogijonossa kohta 100. Huh, tätä ihanaa kirjapöhinää!

7 kommenttia:

 1. En ole itse lukenut ainuttakaan noista esikoiskirjoista, mutta monen niistä laitoin varaukseen ja itse asiassa tuon Hölmö nuori sydän jo ennen ehdokkuutta, kun sattumalta kuulin jonkun nuoren kehuvan sitä ystävälleen messuilla kirjamyyntipöytien äärellä. Ahokummun teos odotteleekin jo kirjastossa, että kävisin noutamassa.

  Mukavan kuuloinen sunnuntai ollut teillä! <3 Ja huh mikä blogijono sulla! :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hölmö nuori sydän kiinnostaa nyt kovasti minuakin.

   Olen innostunut nuortenkirjoista monestakin syystä, samoin kuin sarjakuvia olen lukenut sarjakuvahaasteeseen. Niistähän kertyy nopeasti luettuja kirjoja. Ai, niin myös tuo runohaaste pyörii. Hienoja opuksia on tullut vastaan.

   Poista
 2. Sinulla on ollut hieno päivä. Kiva oli lukea tämä sunnuntain kuvaus, koska itse en ollut messuilla enää sunnuntaina. En ole vielä lukenut yhtään noista esikoiskirjaehdokkaista, mutta lukulistalla on kyllä useitakin,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tarttua kaikkin noihin kolmeen, jotka olen lukenut. Ne ovat taidokasta kirjallisuutta. Jännittävä kisa on tulossa.

   Poista
 3. Sama fiilis kuin Kaisalla, hui mikä blogijono! :D Ja kehtaankohan tunnustaa että olen lukenut vain yhden ehdokkaista (Viktor Stanislaus) ja toinen on kirjastosta lainassa (Neiti U). Kiva kun nostit muitakin esiin, kiinnostus heräsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tämä oikein hyvältä näytä. Luen vähintään kaksi kirjaa viikossa, enkä ehdi blogata missään välissä. Nyt kun lenkilläkin kuuntelen paljon äänikirjoja (Bookbeat), niin tahti vain kiihtyy.

   Luulen, että tykästyt Neiti U:hun.

   Poista
 4. Viktor Stanislauksen olen minäkin lukenut ja pari teosta jäi haastattelusta mieleen. En ihan päässyt tilaisuuden alkuun mukaan, mutta esikoisten esittely on ollut minulle aina messuviikonlopun kohokohtia. Sun pitää kehitellä joku sellainen tekniikka, että sanelet postaukset koneelle samalla kun lenkkeilet! :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!