sunnuntai 23. huhtikuuta 2023

Lisää lukuvinkkejä 10-vuotiaille pojille


Lukuviikon kunniaksi olen usein julkaissut blogissa lukuvinkkejä lapsille, erityisesti pojille. Näitä vinkkilistoja  on nyt kertynyt melko monta osaa ja blogin uumenissa niitä voi olla lisääkin. Nyt on siis vuorossa ties kuinka mones lukuvinkkilista. (Aikaisemmat julkaisut on listattu tekstin loppuun.)


Vanhempi poika, jonka kanssa tämän perinteen aloitin, on nyt 15-vuotias ja lukee vain koulusta luettavaksi annettuja kirjoja. Kuopuksen kanssa sen sijaan tilanne on vielä aika hyvä. Hän lukee vielä paljon itsekseen, ja taitaapa olla niinkin, että hänen iltasatuikänsä on venynyt paljon myöhemmäksi kuin edellisen sankarin kanssa. 

 

Viime vuonna saimme valmiiksi valtavan iltasatu-urakan, eli luimme kaikki Harry Potter -sarjan kirjat loppuun. Sen jälkeen katsoimme kaikki HP-elokuvatkin alusta loppuun. Harry Potter -intoilumme huipentui kesällä 2022, kun matkustimme Lontooseen ja vierailimme Harry Potter -studioilla. Kuopus otti vierailusta kaiken ilon irti. Perheen isommat lapset ovat myös Potterinsa lukeneet useaan kertaan, mutta he ovat sen ikäisiä, että alkoi olla viimeiset hetket, että heidät sai studioille mukaan. Suosittelen käyntiä, jos se vain on joskus mahdollinen. 


Totuuden nimissä iltasatuina luetut Harry Potterit alkoivat tuntua vähän pitkästyttäviltä jossain viidennen ja kuudennen kirjan välimaastossa. Niinpä nyt onkin sitten luettu urakalla iltasaduiksi kaikkea muuta. Poika on itse valinnut luettavat lahjakirjoistaan, joita on kertynyt hyllyyn Potter-urakan aikana. Onkin syytä kiittää kummitätiä, joka on kartuttanut lastenkirjahyllyämme uusimmilla lastenromaaneilla. Vaikka näistäkään kirjoista kaikki eivät ole olleet omia suosikkejani, niin poika on rakastanut niitä kaikkia. 


Niinpä olemmekin lukeneet Anja Portinin Radio Popovin (2020), Reetta Niemelän  kirjoittaman ja Katri Kirkkopellon kuvittaman Mustan kuun majatalon (2021) ja J. K. Rowlingin Ikkabogin (2020), joka on pojan erityinen suosikki - ja josta minä taas en erityisemmin piitannut. Joulukalenterikirjana luimme somessa ylistetyn Karin Erlandssonin kirjoittaman ja Peter Bergtingin kuvittaman Yöjunan. Sekin oli minulle pettymys Tmo Parvelan Maukka, Väykkä ja  mieletön lumipallo -joulukalenterikirjan jälkeen. 


Nyt meillä on iltasatukirjana meneillään viime vuoden Finlandia junior -voittaja, Sofia Chanfreaun kirjoittama ja hänen sisarensa Amanda Chanfreaun kuvittama Kirahvin sydän on tavattoman suuri. Se on meidän kummankin suosikki. 


Nuorimmaisen koulussa  - joka on tietysti myös vanhempien lasten entinen koulu - tehdään edelleen ahkerasti lukudiplomeita, ja poikakin innostui pienellä painostuksella sellaisen tekemään. Lukudiplomiin kuuluu jokin klassikko, jokin kuvakirja, jokin runokirja, uusi lastenromaani, jokin tietokirja ja lisäksi johonkin teemaan sopiva kirja. Kolmannella luokalla teemana oli oppimisen ilo. Kirjalistat ovat pitkiä ja meillähän kävi niin, että omasta kirjahyllystä löytyi melkein joka kohtaan sopiva kirja. 


Klassikkokirjana poika luki iki-ihanan Eduard Uspenskin Fedja-setä, kissa ja koira -kirjan. Se teki häneen yhtä suuren vaikutuksen, kun se on tehnyt hänen isompiinkin sisaruksiinsa. Runokirjana upposi Laura Ruohosen klassikkorunokirja Allakka Pullakka, joka oli yhdessä luettu aikaisemminkin. Ostin pojalle myös omaksi Pia Krutsinin runoileman ja Jani Ikosen kuvittaman Kaupunki Kukaties -teoksen, jonka poika luki itse ja hekotteli lukiessaan. Samalla tavalla vaikutti myös Laura Ruohosen uusin runokokoelma Kummalla kammella


Lukudplomia varten poika luki myös Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatuja ja Patuja sekä Timo Parvelan Pate-kirja. Samaan syssyyn meni uusin Roope Lipastin kirjoittama Lätkä-Laurikin. Näiden kaikkien sarjojen uusimmat teokset luetaan heti, kun ne vain käsiimme saamme. 


Pojan omia suosikkeja ovat hassunhauskat ja älyvapaat Dav Pilkeyn Koiramies-kirjat sekä Trollin Mestarietsivä Peppuset. Aaron Blabeyn Hurja jengi -sarjakuvateoksista on tehty jopa elokuvaa, ja kuopus on lukenut kaikki sarjan kirjat. Ne menevätkin yhdeltä istumalta.  Paula Norosen Yökoulut hän on myös lukenut ihan jokaisen. Nekin saa hotkaistua nopeasti, eli lukukokemuksesta tulee heti onnistumisen ilo. 

Tietokirjoista poika innostuu joskus valtavasti. ZoneVD:n uusin tietokirja Uskomattoman tiedon jäljillä ostettiin Helsingin kirjamessuilta omaksi ja sitä luetaan ahkerasti. Se on kuunneltukin äänikirjana monta kertaa. Lukudiplomiin poika luki tietokirjaksi Mauri Kunnaksen Hullunkurisen lintukirjan, joka on vähän vanhempaa tuotantoa, mutta sopikin kuopukselle oikein hyvin. Hän nimittäin oikeasti bongailee lintuja aika ajoin. 


Uusimpana löytönä voisin mainita Di Gregorion ja Barbuccin sarjakuvateokset Sisarukset Gremillet. Poika luki sarjan kaksi ensimmäistä teosta nopeaan tahtiin ja kolmas osa odottaa jo kirjastossa. Vaikka sarjakuvat vaikuttavat vähän tyttömäisiltä, en ole missään nimessä maininnut asiasta, vaan olen vain työntänyt kirjat pojalle käteen. Vinkin sarjakuvista bongasin erään kirjavinkkarin kirjagram-tililtä.  




Melkein unohdin mainita Anders Sparringin kirjoittamat Vorosen perhe -kirjat. Ne on kuvittanut Per Gustavsson, ja jokin näissä anarkistisissa tarinoissa kiehtoo poikaa. Hän hihittelee kirjoille ja lukee minulle parhaita paloja ääneen. Anarkiaa on myös Barbara Cantinin goottihenkisissä Mortina-kirjoissa.

Äänikirjoina poika on viime aikoina kuunnellut Narnian tarinoita. Bookbeat on hänellä auki joka ilta, ja kirjoja kuluu aikamoista tahtia. Päivät päättyvät kuitenkin joka ilta äidin lukemaan iltasatuun. Jos olen liian väsynyt, iltasatu etenee vain muutaman sivun, mutta joka ilta se etenee. Saapa nähdä, joko ensi vuonna luen vain itselleni iltaisin, vai vieläkö joku lapsi on iltasatuja vailla. 



Aikaisemmat lukuvinkit: 



Julkaisussa mainitut kirjat tai kirjasarjat: 

Blabey Aaron: Hurja jengi -sarja
Cantini Barbara: Mortina-sarja
Chanfreau Sofia ja Chanfreau Amanda: Kirahvin sydän on tavattoman suuri
Di Gregorio Giovannia ja Barbucci Alessandro: Sisarukset Gremillet -sarjakuvat
Erlandson Karin: Yöjuna (joulukalenterikirja)
Krutsin Pia ja Ikonen Jani: Kaupunki Kukaties
Kunnas Mauri: Hullunkurinen lintukirja
Lipasti Roope: Lätkä-Lauri-sarja
Niemelä Reetta: Mustan kuun majatalo
Nopola Sinikka ja Nopola Tiina: Risto Räppääjä -sarja
Noronen Paula: Yökoulu-sarja
Parvela Timo: Pate-sarja
Pilkey Dav: Koiramies-sarja
Portin Aja: Radio Popov
Rowling J. K: Ikkabog 
Ruohonen Laura: Allakka Pullakka ja Kummalla kammella
Sparring Ander: Vorosen perhe -kirjat
Troll: Mestarietsivä Peppunen
Uspenski Eduard: Fedja-setä, kissa ja koira
ZoneVD: Uskomattoman tiedon jäljillä




2 kommenttia:

  1. Onpas ihana postaus! Hienoa, että kuopus on noinkin innostunut kirjoista ja monessa formaatissa. Taitavat juuri pojat olla vaikeimpia saada lukemaan.

    VastaaPoista
  2. En oikein löytänyt paikkaa, johon tällaisen postauksen voisi laittaa, mutta tiedustelisin, otatko kirjojen näytekappaleita luettavaksesi?

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!