maanantai 29. joulukuuta 2014

Nobelisti-haasteen koonti

Vuosi alkaa kääntyä loppusuoralle, ja on aika panna Jokken 14 nobelistia -haaste pakettiin. Alkuperäinen, kunnianhimoinen tavoitteeni oli lukea 14 kirjaa eri kirjailijoilta, mutta en päässyt aivan 14 kirjailijaan saakka ja tavailin sitten eräältä kirjailijalta kaksi teosta, tosin toisen äänikirjana.

Etenen koonnissani historiallisessa järjestyksessä, eli listaan lukemani nobelistit siinä järjestyksessä, kun he ovat palkintonsa saaneet:


1. Björnstjerne Björnson 1903

Leonarda (1880)



2. Henrik Sienkiewicz 1905

Bartek Sankari (1882)



3. Rudyard Kipling 1907

Kertomuksia Intian ylängöiltä ja laaksoista (1888)



4.  Selma Lagerlöf 1909

a) Gösta Berlingin taru (1891)

b) Nils Holgerssonin ihmeellinen matka (1906 - 1907)



5. William Butler Yeats 1923

Runoja (kokoelma)



6. George Bernard Shaw 1925

Pygmalion (1912)



7. Samuel Beckett 1969

Huomenna hän tulee (1949)



8. Heinrich Böll 1972

Päiväkirja vihreältä saarelta (1957)



9. Seamus Heaney 1995

Ukkosvaloa (kokoelma)



10. Mario Vargas Llosa 2010

Keltin uni (2010)



11. Alice Munro 2013

Kerjäläistyttö (1977)



Luin yhteensä 12 nobelistien kirjoittamaa kirjaa, 11:ltä eri kirjailijalta. Jokken haasteen mukaan kuulun siis nyt nobelisti-bloggaajien raskaaseen sarjaan. Taputan itseäni olkapäälle ja hymyilen tyytyväisenä, vaikka en tavoitteitani aivan saavuttanutkaan.

Parhaat lukukokemukset tältä listalta ovat  Heinrich Böllin Päiväkirja vihreältä saarelta, Samuel Beckettin Huomenna hän tulee, Seamus Heanyn Ukkosvaloa ja Alice Munron Kerjäläistyttö. Parhaiden listalle pääsi siis sekä runoa että proosaa ja draamaa.

Mikään lukukokemus ei ollut pettymys. Vanhatkin teokset sisältävät niin paljon kerronnan iloa ja taitavaa tarinaniskentää, että niitä luki ilokseen. (Tosin Selma Lagerlöfin Gösta Berlingin taru ja Mario Vargas Llosan Keltin uni etenivät paikoin aika hitaasti.) Kirjallisuuden Nobel-palkinto on tae laadusta.

Lukemieni Nobel-kirjailijoiden joukossa ovat kaikki irlantilaisnobelistit: Seamus Heaney, Samuel Beckett, George Bernard Shaw ja William Butler Yeats. Myös Heinrich Böllin Päiväkirja vihreältä saarelta ja Mario Vargas Llosan Keltin uni liittyivät Irlantiin. Irlanti oli vuoden 2014 henkilökohtainen haastemaani, koska matkustin ystävien kanssa Dubliniin elokuun alussa, ja tavoitteenamme oli valmistautua tuolle matkalle myös kirjallisesti.

Kiitän Jokkea haasteesta, jota ilman en olisi etsinyt Projekti Gutenbergista vanhojen nobelistien teoksia, enkä olisi lukenut näin monipuolisesti eri kaunokirjallisuuden lajeja. Taas kerran tuli todistettua, että lukuhaasteeseen osallistuminen rikastuttaa omaa harrastusta.

18 kommenttia:

  1. Mukava lista,

    Heaneyta en ole lukenut. Linkkasin tämän haastepostaukseen ja koontipostaukseen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos linkityksestä, Jokke! Unohdin tehdä sen kaikessa kiireessä, ja nyt en pääse koneelle hetkeen. Kiitos myös oivallisesta haasteesta!

      Poista
  2. Kyllä sinullakin on loistavan monipuolinen nobelistilista. Olen lukenut jotakin kaikilta listasi kirjailijoilta, mutta vain muutaman juuri näistä kirjoista (Gösta Berlingin taru, Päiväkirja vihreältä saarelta ja Kerjäläistyttö).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. (Puhelin lähetti tekstin kesken kaiken...) Siis kertyihän näitä, vaikka taas loppui aika kesken. Nerudan Andien mainingit jäi kesken ja Sillanpäätäkin piti lukea, ym. Mutta kiva haaste oli, ja taidan ottaa tavoitteeksi, että yritän lukea jokaiselta nobelistilta edes yhden teoksen, kuten sinä olet tehnyt.

      Poista
  3. Hihi, monta irlantilaista listallasi ;) Minulla on tämmöinen haaste mennyt ohi, mutta sain tästä inspiraatiota ensi vuoteen! Alice Munro on ainut näistä, jonka teoksiin tutustumisen olen aloittanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Irlanti! Pääsin vähän ylpeilemään tietämykselläni, kun dublinilainen taiteilija kyseli yleisöltä, montako Nobelia irkkukirjailijat ovat saaneet ja keitä he ovat...

      Poista
  4. Luitpa monta vanhaa nobelistia. Ajattele, miten upea, yli vuosisadan mittainen kirjallinen ajanjakso tuohon mahtuu!

    Minun vanhimpani oli vuoden 1938 Pearl S. Buck (julkaisen koonnin varmaan illalla) ja tuorein Alice Munro 2013, 75 vuotta siinäkin välissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan, melkoinen ajanjakso! Hyvin ovat kestäneet aikaa nämä teokset!

      Pearl S. Buck on aivan tuntematon minulle. Jäänpä odottamaan koontiasi.

      Poista
  5. Hieno lista ja onnittelut raskaaseen sarjaan pääsystä :)

    VastaaPoista
  6. Hieno lista, Elina! Noista olen lukenut vain Beckettiä ja Bölliä. Munroa ja Sienkiewicziä olisi löytynyt omasta hyllystä, mutta jäi nyt lukematta. En taida kuitenkaan ottaa samaa tavoitetta kuin sinä eli lukea jotakin jokaiselta nobelistilta. :) Tai eihän sitä koskaan tiedä, jos oikein innostuisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Margit on varsinainen Nobel-asiantuntija ja kerännyt hyllyynsä kirjan jokaiselta nobelistilta. Jospa edes muutaman kirjan lukisin vuodessa, niin siinäkin riittäisi minulle tavoitetta.Kirjojen saatavuuskin voi olla ongelma. Esimerkiksi Beckett ja Shaw olivat pienen hakemisen takana ja Projekti Gutenberg auttoi löytämään muutaman kirjan.

      Mutta eipä sitä tosiaan tiedä, mistä kaikesta innostuu. Luettavaa riittää.

      Poista
  7. Hieno lista. Lukemistasi vain Sienkiewicz päätyi omalle listalleni, mutta Munroa luen juuri parhaillaan, vaikkei se enää tähän haasteeseen ehdikään. Jonkinlainen nobelisti-innostus tästä minulle heräsi, ja esimerkiksi Vargas Llosa on semmoinen nimi, johon aion tutustua kunhan ehdin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno haaste, ja minulle kävi samoin eli into syttyi. Olen tässä tehnyt yhteenvetoa vuoden luetuista kirjoista ja ilman nobelisteja olisi näyttänyt aivan erilaiselta koko lista.

      Llosa on aika raskasta luettavaa, mutta Keltin uni on elämäkertana aivan huikea. Tai pitäisi sanoa, että päähenkilö eli huikean elämän.

      Poista

Kiitos kommentista!