sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Luettua elämää vuonna 2014

Miten hieno lukuvuosi viime vuosi olikaan ja kuitenkin - mikä romahdus kirjamäärässä! Vuonna 2013 kuittasin luetuksi 111 kirjaa, vuonna 2014 luku oli 75.  Vaikka vuoden 2014 lupauksiini kuuluikin, että luen vähemmän, mutta entistä parempaa kirjallisuutta, en ole ihan varma, tarkoitinko ihan näin hiottua "laatua".

Toki hyviä kirjojahan nämä 75 ovat kaikki. Jätän huonot kirjat bloggaamatta tai surutta kesken, joten ne eivät koskaan tänne asti pääsekään. 

Syy romahdukseen on tässä: työt. Kotityöt ja ansiotyö. Yritän parhaani mukaan selvitä molemmista kirjojen ääreen, ja jos siinä jotenkin onnistunkin, niin sitten olisi vielä raivattava aikaa tähän koneen ääreen.

Ensimmäistä kertaa blogiaikanani minulla on niin sanottu blogijono, eli kirjoja, jotka luin ja jotka odottavat, että joku kirjoittaisi ajatuksensa niistä tänne blogiin asti. Aion kuitenkin laskea nuo kymmenkunta kirjaa vuoden 2015 opuksiin, sillä joudun kertailemaan niitä aika paljon kirjoitusvaiheessa.

Tilastoja   


Luettua elämää oli 75 kirjaa, joista 31 oli  lasten- ja nuortenkirjoja ja 44 aikuisten kirjoja. Lastenkirjojen osuus pysyy näköjään suurena, vaikka perheessä on jo kolme lukutaitoista lasta. Iltasatu on kuitenkin vielä tapana lukea ääneen, ja nyt oli syytä juhlia Tove Janssonia lukemalla hänen kirjojaan, joten lastenkirjoja kertyi melkein huomaamatta.

Luetuista 75 kirjasta kotimaisia kirjoja oli 45 ja käännöskirjoja 30. Edelleenkin suosin siis kotimaista kirjallisuutta, vaikka tänä vuonna suhde hiukan tasoittuikin.

Eräs luku kääntyi vuonna 2014 aivan päälaelleen: naiskirjailijoiden kirjoittamia kirjoja oli vain 35 nimekettä, miesten kirjoittamia 40. Yleensä luen huomattavasti enemmän naiskirjailijoiden tuotantoa.

Voisin väittää, että luin melko monipuolisesti, sillä kirjoissa oli kuusi dekkaria, kolme näytelmää, kuusi novellikokoelmaa ja 12 runoteosta (joista seitsemän on saturunoja). Lisäksi luin kaksi elämäkertaa. Varsinkin novellikokoelmat olivat tämän vuoden juttu. Niissä oli vuoden parhaita kirjoja.

Lukemani kirjallisuus on myös melko uutta, pääosin 2000-luvun kirjallisuutta. (Tosin kirjan elinkaarihan tuntuu lyhenevän koko ajan, joten ehkä vain parin viime vuoden kirjat ovat enää uusia.) Lukemistostani 10 kirjaa oli vuoden 2014 kirjoja ja 12 kirjaa vuodelta 2013. Nobelisti-haaste ja Tove Jansson -juhlavuosi toivat mukaan myös 1800-luvun lopun kirjallisuutta ja tasaisesti myös 1900-luvun kirjallisuutta.

Parhaat lukuelämykset vuodelta 2014 

(Vuonna 2014 ilmestyneiden kirjojen kärkikolmikkoni julkaisen Blogistanian parhaiden kirjojen äänestyksessä 26.1.2015. Ne pysyvät salassa siihen asti.)

Parhaat kotimaiset aikuisten kirjat:

Tove Jansson: Kesäkirja
Tove Jansson: Kuvanveistäjän tytär
Riikka Pelo: Jokapäiväinen elämämme
Asko Sahlberg: Herodes
Kjell Westö: Kangastus 38

Parhaat käännöskirjat:

James Joyce: Dublinilaisia
Samuel Beckett: Huomenna hän tulee
Heinrcih Böll: Päiväkirja vihreältä saarelta
J. M. Synge: Aransaaret
Seamus Heaney: Ukkosvaloa
Jelena Kuzmina: Anna Ahmatova, koditon

Parhaat lasten- ja nuortenkirjat:

Salla Simukka: Punainen kuin veri
John Vernon Lord: Rullaluistin karkutiellä
Antoine de Saint-Exupéry: Pikku prinssi
Tove Jansson: Taikurin hattu
Tove Jansson: Kuinkas sitten kävikään?
Timo Parvela ja Virpi Talvitie: Maukka ja Väykkä
Aino ja Ville Tietäväinen: Vain pahaa unta
Tuula Korolainen: Kuono kohti tähteä
Kirsi Kunnas: Tiitiäisen pippurimylly


Vuosi 2014 oli hieno kirjavuosi. Luin alkuvuodesta paljon loistavia vuoden 2013 kirjoja (Jokapäiväinen elämämme, Herodes, Kangastus 38), ja näyttää siltä, että nytkin alkuvuosi kuluu joululahjakirjojen parissa, eli viime vuonna ilmestyneitä kirjoja lukien. Toivottavasti ne ehtivät vielä Blogistanian parhaat kirjat -äänestykseen.

Hyvää alkanutta lukuvuotta kaikille lukijoilleni!

18 kommenttia:

  1. 75 kirjaa on paljon verrattuna minun 56 :)

    Hienoa, että Pelon Jokapäiväinen elämä ja Kuzminan Ahmatova-elämäkerta nousivat listoillesi. Tove Janssonin aikuistenkirjat eivät minulle ole nousseet kovin suuriksi elämyksiksi.

    Hyviä lukuelämyksiä myös vuodelle 2015!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaana, sinulla on 56 aikuisten kirjaa, minulla 40! Niin moni hyvä meni kuitenkin ohi...

      Mutta Tove Janssonin löytyminen oli juhlavuoden ansiota ja minä löysin uuden nimen lempikirjailijoiden listalle. Kesäkirja upposi suoraan sydämeeni, ja kirjojen modernismi yllätti positiivisesti.

      Jokapäiväinen elämämme oli kuitenkin ehkä paras kaikista, aivan kaikista. Lukukokemuksena se meni niin luihin ja ytimiin. Kuzminan Ahmatova-elämäkerta täydensi venäläisen melankolian. Kiitos vaan haasteesta, joka vei mennessään!

      Hyviä lukuelämyksiä myös sinulle!

      Poista
  2. Parhaista käännöskirjoistasi minäkin luin viime vuonna Dublinilaisia ja Päiväkirjan vihreältä saarelta. Hyviä olivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistelinkin, että sinulla oli tuo Dublinilaisiakin listoillasi. Se on ilman muuta silkkaa terästä koko kirja, niin särmikäs, tarkka ja moderni se on. Päiväkirja puolestaan oli kerrassaan viehättävä ja hauska, mutta myös terävä. Oikea taideteos sekin.

      Poista
  3. Itse olen ajatellut, että yksi luettu on parempi kuin ei mitään, joten 75 on minusta on ihan hyvä määrä, kun on töitä ja 'muuta elämää'. Eihän lukemisesta sentään stressiä pidä ottaa. :) Janssonin Kesäkirja on minulla vielä lukematta, olen ajatellut kokeilla sitä ensi kesänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa! Pääasia, että luetaan. Ja toisaalta - hyvä, että on lukutoukalla muutakin elämää kuin kirjat.

      Kesäkirja kolahti kesällä ja veden äärellä, kun koolla oli sukupolvien ketju. Toivon, että pidät!

      Poista
  4. Elina, 75 on hieno määrä! Minä luin 52, joista melko moni on lasten- tai nuortenkirja. Täytyy sanoa, että oli melko intensiivinen syksy töissä. :) Se näkyy luettujen määrässä ja laadussa. Kovin monimutkaisia kirjoja ei millään jaksanut lukea.

    Listoiltasi minä olen tänä vuonna ajatellut lukea Kangastus 38:n ja Dublinilaisia. Ellei tämä kevätpuolikin jatku samanlaisena kuin syksy. Toivottavasti ei! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin lukeminen romahti, kun työt alkoivat. Ei sille voi mitään. Vuoden parhaat kirjani ovat pääosin viime keväältä ja kesältä. En jaksa lukea työaikana juuri mitään todella intensiivistä ja vaikuttavaa.

      Kangastus 38 ja Dublinilaisia ovat molemmat tosi hyviä. Kannattaa tarttua.

      Poista
  5. Minulla on aika usein sama kuin sinulla, että työaikana on vaikea keskittyä intensiivisyyttä vaativaan kirjaan. Ja jos sellaista luenkin, niin siinä kyllä kestää. Haluaisin kovasti lukea seuraavaksi Kultarinnan (jotta se ehtisi Blogistanian äänestykseen, mutta jos ei ehdi niin sitten ei), mutta saapa nähdä, miten hyvin sen lukeminen onnistuu, kun arki taas koittaa.

    Paljon olet kuitenkin kirjoja lukenut! Kangastus 38 oli oma kirjarakkauteni vuonna 2013, nyt kotimaisista mm. Kinnusen Neljäntienristeys. Kuvanveistäjän tytär oli ehdottomasti suosikkini kaikista Toven teoksista, joita luin.

    Upeaa alkanutta uutta vuotta, Elina! Ja monen monta hyvää kirjaa. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaisa, pidät varmasti Kultarinnasta! Se toisaalta sopisi kesään, sillä ainakin minulle tuli palava halu metsään. Mutta keväthän nyt kohta koittaakin...

      Kesäkirja vei ehkä nippa nappa voiton Kuvanveistäjän tyttärestä minun listoillani, mutta ero on hiuksen hieno ja järjestys voi ajan saatossa muuttua toisin päin. Hienoja ovat molemmat.

      Onpas jännä nähdä, miten Blogistania äänestää! Hyvää kirjavuotta sinullekin, Kaisa!

      Poista
  6. Hyvinhän sinä olet ehtinyt lukemaan :) Hyvää alkanutta vuotta, tulkoon vastaan hyviä kirjoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin, Villis! Jotenkin kuvittelin pysyneeni viime vuoden tahdissa, mutta totuus oli toisenlainen. Hyviä kirjoja kuitenkin olivat.

      Poista
  7. Hyviä kirjoja, ja monta! Itsekin olen miettinyt, että vähentäisin määrää ja nostaisin laatua. Mutta ehkä sittenkään en, kun olen niin utelias ja kaiken (lukemisen) perään, eikä minulla juuri ole kotitöitä esteenä kahden aikuisen taloudessa, mies,lapsenlapset, ansiotyöt ja muut harrasteet kyllä. Onneksi. Muuten eläisin vain jalat tukevasti kirjamaailmassa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla onkin mukava bloggaustahti, jollaisesta haaveilen. Ehkäpä minäkin joskus pääsen kirimään tahtia... Mutta kuten sanoit, onneksi on kirjojen ulkopuolistakin elämää.

      Poista
  8. Hieno lukuvuosi....

    Listallasi on muutama kirja, jotka minäkin olen lukenut ja niihin ihastunut....

    Tuokoon uusi vuosi sinulle monia hyviä kirjahetkiä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuosi 2014 oli hyvien kirjojen vuosi. Toivottavasti tästä tulee yhtä hyvä.

      Hyvää kirjavuotta Sinullekin, Kaisa Reetta!

      Poista
  9. Sinulla oli kyllä laadullisesti (ja määrällisestikin!) mahtavan hieno kirjavuosi. Erityisesti kotimaisten aikuisten romaaneiden kärki on huikea. ♥ Luitte myös ihanan paljon Tovea.

    Toivotan vielä kerran ihanaa alkanutta kirjavuotta, vaikka ollaankin jo pitkällä tammikuun jälkipuoliskolla. Ja ihanasti tämä vuosi onkin alkanut: hyviä kirjoja, lukupiiritapaamisia ja kirjakeskusteluita. Voi tätä kirjatoukkien onnea! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sara, kirjojen lisäksi bloggaajatapaamiset ja "kirjojen yöt" jäivät mieleen. Askokaan ei koskaan unohdu! Lukupiiristä olen onnellinen. <3

      Kotimaisia, uusia kirjoja tuli luettua niin paljon, että niistä on helppo myös äänestää. Ulkomaisista luin oikeastaan vain vanhoja käännöskirjoja, klassikoita. Hyviä kirjoja riittää, ja se on ihanaa!

      Tove Janssonin Kesäkirjasta en toivu ikinä. Siitä tuli pieni suuri aarre sydämeeni. Juhlavuosi oli hieno.

      Poista

Kiitos kommentista!