sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Kirsi Kunnas: Tiitiäisen kissa- ja koiraystävät

Kunnas Kirsi: Tiitiäisen kissa- ja koiraystävät, 2014
Kuvittaja: Pia Westerholm
Kustantaja: WSOY
Kansi: Pia Westerholm
Sivuja: 73
Mistä sain kirjan: poika sai kirjan 2-vuotislahjaksi kummiltaan

Kirsi Kunnas täytti viime vuonna 90 vuotta, ja juhlan kunnniaksi WSOY julkaisi hänen kissa- ja koirarunojaan uutena kokoelmana, Tiitiäisen kissa- ja koiraystävät. Kirjan kuvittaja on Pia Westerholm, ja siinä on 33 runoa ja yksi eläinsatu.

Olen blogannut Kirsi Kunnaksen kirjoja aiemminkin. Hänen lastenrunokokoelmansa Tiitiäisen satupuu vuodelta 1956 on lastenkirjallisuuden klassikko, eikä Tiitiäisen pippurimyllykään siitä kauaksi jää. Kunnaksen juhlavuonna pääsin kuulemaan, kun taiteilija itse luki Tiitiäisen satupuun rakastetuimpia runoja Runon ja kirjojen yössä Metsossa. Runoilijaa kuunnellessa muu maailma hävisi, vain perunat kolkkasivat kattilassa. Runojensa lisäksi Kunnas puhui lukemisen tärkeydestä. Hän, jos joku, on Lukuviikon sankareita, jonka elämäntyö on usean sukupolven lukuinnon perusta. Kukapa ei osaisi hokea Villeä ja Vallea tai Herra PiipootaTiitiäisen satupuun runoja luetaan uudestaan ja uudestaan, eivätkä ne kulu käytössä.

Kunnaksen kissa- ja koirarunojen kerääminen yksiin kansiin on aivan loistava idea. Lapset rakastavat eläimiä, ja kun joka kuvassa on toinen toistaan persoonallisemman näköisiä kissoja ja koiria, lapsi on jo myyty. Pia Westerholmin kuvitus on elävää ja taidokasta, lempeän värikästä ja välillä vähän salaperäistäkin, kuten tässä Kissa-Kustaa-runossa, jossa Kissa-Kustaa seikailee kissojen yössä maaliskuussa.


Ja entäs runot! Sanataituri Kirsi Kunnas lumoaa kaksivuotiaan kuulijankin niin, että runoja pitää lukea uudestaan ja uudestaan. Herkullisimmat riimit luetaan viisi kertaa peräkkäin ja kun kirja etenee, pitääkin yhtäkkiä palata vielä kerran lukemaan, kuinka Suu ja silmät sirrillä on meidän pikku Mirrillä...

Kun lapsi on kainalossa ja keskittyy herpaantumatta kuuntelemaan näitä lastenrunoja, on 33 runoa luettu melko nopeasti. Pieni poika pitää myös huolen siitä, että yhtään runoa ei jää välistä. Kaksivuotias sai kirjan syntymäpäivälahjakseen helmikuussa, ja se on nyt luettu kymmeniä kertoja. Poika höpöttää runoja jo mukana ja jos jätän riimin täydentämättä, hän tokaisee loppuun oikean sanan. Sanavarasto kasvaa kohisten.
Oma suosikkini on runo Koiran elämää, jonka kuvituksena on oivallisesti hyvin samanoloiset koira ja hänen emäntänsä:

Elän koiranelämää
ja hyvin elänkin, 
kun emäntä pesee tassut
ja harjaa selänkin
ja antaa makkarat 
ja korjaa kadulta
pois koirankakkarat.

Mutta jos on vain koirankoppi
        ja lyhyt juoksunaru, 
on elämä karu
        kuin Elon Laskuoppi.

Kirsi Kunnas on rytmin ja riimin taituri. Hän rikkoo riimin milloin haluaa ja tuloksena on pientä yllätystä ja riemukkaita oivalluksia. Nerokkaitahan nämä ovat, jos suoraan sanotaan.

Kirja sopii paitsi pienten kuulijoiden korville, myös takuuvarmasti kaikille eläinrakkaille aikuisillekin. Meillä näitä runoja kuuntelevat myös 7- ja 9-vuotiaat lapset, ja tunnustan, että asettelen tämän aina kuvakirjapinoomme päällimmäiseksi sitä hetkeä varten, kun kuopus alkaa vaatia lukuhetkeä. Tulen tästä äärettömän hyvälle tuulelle.


                                               

Tiitäisen kissa- ja koiraystävät on luettu myös Sininen keskitie -blogissa.

Lukuviikon bloggauksia on listattuna Ompun blogissa.

4 kommenttia:

 1. Kiva kuulla, että tämä on juuri niin hyvä kuin toivoinkin. En ole itse tätä kokoelmaa lukenut, mutta annoin sen veljeni 6-vuotiaalle tytärpuolelle lahjaksi (hän on kovin eläinrakas) ja on kyllä kuulemieni huhujen mukaan toiminut... Täytyypä itsekin hankkiutua lukuseuraksi, niin saisin tämän samalla luettua itse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on juuri niin mainio, kuin kuvitella saattaa. Kirsi Kunnaksen runoilu ja Westerholmin kuvitus ovat lyömätön yhdistelmä.

   Teit hyvän työn, kun valitsit näin herkullisen lahjakirjan. Riimittely ja rallattelu on kunniassaan tässä kirjassa. Luulen, että riemastut itsekin.

   Poista
 2. Hei! Olen 14-vuotias tyttö ja rakastan lukemista. Minulla on tullut ainoana ongelmana eteen kun en enää keksi luettavaa. Olen lukenut ja pidän kovasti kaikista nälkäpelejen, outolintujen, pottereiden, greenin (tähtiin kirjoitettu virhe jne.) kirjojen ja lumikki sarjan kirjoista. Ajattelin jos voisit suositella jotain. Luen kirjoja myös englanniksi joten kirjojen kieli ei siinä suhteessa ole ongelma. Kiitos vastauksesta jo etukäteen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Luulenpa, että olet itse löytänyt parhaat kirjat. Nuortenkirjoista voisin suositella Sari Peltoniemen kirjoja, Laura Lähteenmäen Iskelmiä-kirjaa, Terhi Rannelan kirjoja, Siiri Enorannan Nokkosvallankumousta ja Seita Vuorelan Karikkoa. Ehkä sinun kannattaisi lukea jo aikuistenkin kirjoja, vaikka Agatha Christien dekkareita tai Ann Cleevesin Shetlanti-sarjaa tai klassikoista vaikka Dickensin Oliver Twist tai Emily Bronten Humiseva harju. Klassikot ovat yleensä aika hidastempoisia, mutta niissä on jotain suuria tarinoita ja viisauksia. Anne Frankin Nuoren tytön päiväkirja voisi myös olla sopiva ikäisellesi tytölle. Olisi kyllä kiva kuulla, mitä löysit luettavaksi. Äikän opekin osaisi varmasti neuvoa!

   Poista

Kiitos kommentista!