Sirkka Turkka: Tule takaisin, pikku Sheba, 6. painos, 1987
Kustantaja: Tammi, 1986
Kansi: Chritina Furuhjelm
Sivuja: 54
Mistä sain kirjan: omasta hyllystä
Sillä rakkaus on muukalainen vain (s. 50).
Sirkka Turkka sai Finlandia-palkinnon runokoelmastaan Tule takaisin, pikku Sheba vuonna 1986. Kokoelma on ollut hyllyssäni 1990-luvun alusta lähtien ja olen lukenut sen ensimmäisen kerran heti sen hankittuani ja sen jälkeen muutamankin kerran. Kun tartun siihen, se ei päästä irti, vaan elän sitä edestakaisin. Se on myös joka kerta yhtä vaikea palauttaa takaisin muiden runojen luokse hyllyyn, siitä on vaikea irrottaa. Nytkin se on vaeltanut kotini pöydillä ja laukuissani yli kuukauden.
Juuri tämä on parasta runojen lukemisessa: ne roikkuvat mukana ja välähtävät kuin salamat.
Turkan runous ei ole minulle helppoa. Välillä jokin säe kirkastuu ja toinen pakenee ja seuraavalla lukukerralla taas toisin päin. Tule takaisin, pikku Sheba ei ole ikinä sama.
Runojen säkeet katoavat paatokseen, vyörytykseen ja ylilyönteihin. Minä seuraan mukana. Annan runoilijan vouhottaa ja uhota. Ehkä hän vouhottaa nyt rakkaista eläimistään, ehkä hän kuuntelee musiikkia, ehkä hän on vain riemuissaan. Minua naurattaa:
- -
on minulla tunteita, runoutta päässä,
on tahmaisia pulloja ja sormenjälkiä jäässä.
Niin on kristityn tie
kivetty kananmunilla, hänen elämänsä
siunattu ruskeilla lampailla. - - (s. 13.)
Paraskaan lähilukemisen yritykseni ei aina auta, vaan säkeet laajenevat ja pakenevat minulta palatakseen kohta takaisin aivan kirkkaina. Parasta on luottaa runoilijaan, joka kertoo asiat, kuten ne ovat. Hän ei ole sanoillaan loukannut ketään, joten annetaan hänen olla:
Jos kerran runoilijan mukaan kuulla
on norsun muisti ja kukat
ovat pimeitä, kuu kirkas, niin mitä
te siinä haikailette ääni angiinan
valkoiseen huopaan käärittynä.
Kaikki fariseukset ja janukset
pellon ja metsän rajalla,
yhtä ja samaa porukkaa.
- -
Jeesuksen metsässä kuljin,
en oksan oksaa taittanut,
tikkua ristiin pannut. (S. 22.)
Syksy on tämän kokoelman vuodenaika, vaikka muitakin vuodenaikoja koetaan. Syksy kusee vasten tuulta, mutta toisaalta syksyn sadekin voi rakastaa. Syksyyn kaikki myös päättyy:
Ja minä tahdon, että sinä
lopultakin vavahdat,
kun sateesta märkä järvi
nostaa siivilleen kesän,
sen joutsenet - - (s 54).
Turkan runoudessa luonto tulee liki. Luontokuvaus onkin lähes ainut piirre, joka sitoo hänet suomalaisen runouden perinteeseen. Kaikki muu on hänen omaansa ja uutta, häikäsevää. Runoissa on paljon eläimiä ja lintuja, heti kokoelman ensimmäisessä runossa kurki, tiikeri, villisika ja gepardi. Myöhemmin hevoset ja koirat, rakkaimmat eläimet. Sitten vielä varpuset, kukot, joutsenet... Jotain alkuvoimaista ja selkeää tässä kaikessa on.
Tule takaisin, pikku Sheba on myös rakkauden ja kaipauksen tarina. Senkin sieltä voi lukea, jos haluaa. Ja minähän haluan. Ensi kerralla haluan ehkä lukea sieltä taas jotain ihan muuta. Saan haluta, sillä runoilija kyllä kertoo:
- -
Runoilijan turpaahan ei kahdella
tonnilla tukita, kahdella shekillä (s. 19). - -
Miten minusta tuntuu, etten melkein kestä tätä runokokoelmaa. Taas naurattaa niin, etten meinaa pysyä nyt tässä tuolilla. Sanat ovat vapaita, kun Sirkka Turkka ne asettaa.
Turkan kokoelmasta on kirjoitettu myös Kirjavinkeissä. Osallistun teoksella Reader why did I marry him -blogin runohaasteeseen, johon luetaan nyt koko vuosi runoja. Mahtavaa! Haasteen tunnuslause "Viini lasissa kuin veistos" on peräisin juuri tästä kokoelmasta. Kuittaan teoksella HelMetin vuoden 2017 lukuhaasteen kohdan 41. Kirjan kannessa on eläin.
Sivut
- Etusivu
- Kuka ja mitä?
- Lukemisen sietämätön keveys
- Lukupiirien loukussa
- Suosikkeja
- TBR100
- HelMet 2015
- HelMet 2016
- Seinäjoen kaupunginkirjaston 100 kirjaa -haaste
- Ylen Kirjojen Suomi 2017
- HelMet 2017
- Helmet 2018
- Helmet 2019
- Helmet 2020
- Helmet 2021
- Helmet 2022
- Helmet 2023
- 100 naisten kirjoittamaa kirjaa
- Helmet 2024
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Tämä on yksi minun suosikkirunokokoelmistani. Vahva ja kaunis teos. On oikeasti sääli että runokirja ei voi enää voittaa Finlandiaa.
VastaaPoistaSama. Tule takaisin, pikku Sheba on aivan hillitön ja villi ja vapaa. Se on huippu.vahva ja kaunis ja hauska.
PoistaViime vuosina runoja on ollut onneksi HS:n kirjallisuuspalkinnon voittajina. Oma Runo Finlandia ei olisi hullumpi sarja.
Pakeneva säe joka sitten kirkastuu -ihanasti kuvaat lukukokemustasi! Sirkka Turkkaa en ole lukenut, mutta tämän postauksesi myötä koin siitä välähdyksen. Kiitos, Elina! <3
VastaaPoistaLue ihmeessä tämä. ❤ Turkalla on oma, villi äänensä. Olen tästä runokokoelmasta onnellinen.
PoistaSirkka Turkka on mulle ylitse kaikkien muiden. Olen tämän kokoelman joskus kopioinut, kun ei ollut opiskelijana rahaa sitä ostaa.
VastaaPoistaEn voi sanoa Turkan runoista mitään. En vaan voi. Jos sydän olisi lankaa, ne olisivat se viimeinen lanka ennen kuin henki lähtee. Mulle Turkan runoissa ei siis ole mitään hauskaa, vaan verta, elämää ja nauloja.
Oliko tämä muuten se kokoelma, josta sanoit, että kova pala tms., en nyt muista sanamuotoasi. Kokeileppas Matti Kangaskosken Pääkalloneuvotteluja. Pähkäilen ko. teoksen kanssa parhaillaan. Sen kanssa on pakko todeta, että ei aavistustakaan, missä mennään. :D
Turkka on hengästyttävä ja niin tinkimätön, mutta kyllä minulle sieltä puskee ironiaa ja hävyttömyyttäkin läpi. Tänään jostain syystä tuo pienen runoilijan uho nauratti - vaikka Turkka ei todellakaan ole suomalaisen runouden pieni tekijä. Pelkästään tämä kokoelma riittäisi kuolemattomuuden.
PoistaEi Turkka ollut se kova pala, mutta kyllä sen toisenkin aika tulee... Siitäkin löysin lopulta huumorin, joka avasi aivan uuden näkökulman koko kirjaan.
Pääkalloneuvotteluja viittaa Hamletiin, hmmm. Ollako vai eikö olla? Onkohan liian heviä meikäläiselle?