keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatu ja Patu pihalla

Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatu ja Patu pihalla, 2012
Kustantaja: Otava
Sivuja: 128Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu pihalla on outo käsikirja siitä, mitä kaikkea kivaa pihalla voi tehdä. Se on 10. Tatu ja Patu -kirja ja kooltaan pienempi kuin aikaisemmat Tatut ja Patut. Käsikirjakokoisen teoksen voi ottaa vaikka retkelle mukaan, mitä jo lasten kanssa suunnittelimmekin.

Kirjassa on havainnolliset ja hauskat kuvat, jotka opastavat erilaisiin pihaleikkeihin: hiekkakakun tekemiseen, tikkujen, keppien, käpyjen ja heinien käyttöön, puuhun kiipeämiseen, lätäköiden ja purojen leikkikäyttöön, kauppaleikkiin sekä kukkaseppeleen, majan, lumiukon ja lumienkelin tekemiseen. Osa puuhista on tietysti tuttuja, mutta kun kirjassa esitellään myös, miten kaikki voidaan tehdä väärin, niin lasten nauru on taattu.

Uusia ideoitakin kirjassa on. Siellä on mukavat tehtävälistat luontoretkeilyyn sekä metsässä että kaupungissa. Meillä lapset innostuivat aivan valtavasti näistä listoista. Tehtävät ovat mm. tällaisia: Kun kuulee metsässä linnun laulua, niin pitää panna käsi korvan taakse ja huutaa: "Kuuntele, leijona!"; Tai jos vastaan tulee koira, niin sille pitää vinkata silmää. Tämän meidän viisivuotias jo toteuttikin...

Kirjan lopussa on lisäksi esimerkki siitä, kuinka koko piha muuttuu seikkailumaisemaksi. Tatu ja Patu julistavat siinä suureen ääneen: Tämä ei ole oikeasti piha! Ja niinpä piha muuttuu Sandriakan laaksoksi, jossa on mm. pelottava rotko, jähmettyneitä asukkaita, krokotiili ja autiomaa. Tämä seikkailu on pitänyt lukea jo useita kertoja 5-vuotiaalle pojalle. Samoin häntä huvittaa kaikki "tuhoaminen", jota kirjassa esitetään, esimerkiksi hiekkakakun ja lumiukon rikkomistavat.

Meillä osataan kaikki Tatut ja Patut lähes ulkoa ja kirjoja on paikattu teipillä useaan kertaan, koska ne on luettu riekaleiksi. Koko perheen saa hyvälle tuulelle sana "aamutoimiautomaatti", jota arkiaamuisin kaivattaisiin tai "mustavalkoinen-vastamulkoinen" -unihahmo, joka naurattaa takuuvarmasti. Tatuissa ja Patuissa riittää naurun aihetta sekä aikuisille että lapsille ja tuntuu, että kuvat ovat ehtymättömiä. Aina löytyy jokin uusi yksityiskohta, jota ei ole kymmenillä aikaisemmilla lukukerroilla huomannut. Vaikka kuvat ovat tässä kirjassa nyt pelkistetympiä ja vähemmän kiiltäviä ja värikkäitä kuin aikaisemmissa kirjoissa, ne toimivat hyvillä ideoillaan. Tämäkin kirja siirtyi kestosuosikkien listalle vaivattomasti.

4 kommenttia:

 1. Meilläkin on tämä kirja ja ne tehtävälistat on kyllä kivoja. Pitääpä ottaa kirja esiin kevään lähestyessä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti retkelle mukaan ainakin kopiot tehtävälistoista! Hauska kirja. Olen jotenkin erityisen iloinen siitä, miten nämä kolahtavat meidän perheen pieneen poikaan. Vaikka tytötkin tykkäävät Tatuista ja Patuista, niin pojan lukuinto on omaa luokkaansa. Kunpa se säilyisi ja siirtyisi muihinkin kirjoihin!

   Poista
 2. Meilläkin on se. Siinä on kyllä hyviä vinkkejä! : D

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!