lauantai 19. tammikuuta 2013

Katri Tapola ja Kristiina Louhi: Maunon maja

Katri Tapola: Maunon Maja, 2010
Kuvitus: Kristiina Louhi
Kustantaja: Tammi
Sivuja: 31Katri Tapolan ja Kristiina Louhen Maunon maja on mainio kuvakirja, joka sopii erityisesti pienille pojille, mutta kiehtoo selvästi myös tyttöjä. Niin - ketäpä eivät majat kiinnostaisi! Varsinkin, kun maja tehdään itse, sinne saadaan eväät ja lisäksi sopivasti sade ropisemaan majan kattoon.

Mauno karkaa vähäksi aikaa kotoa ja lähtee ystävineen seikkailemaan metsään. Pojat löytävät maalinnoituksen vallihaudan mutkasta sopivan paikan majalle ja ryhtyvät tuumasta toimeen. Majaan tarvittavat varusteet löytyvät poikien kotoa, eikä sormi mene suuhun, kun puuhataan isolla porukalla, jossa jokainen keksii ideoita.

On turvallista leikkiä, kun kotona odottaa ohukaistaikina ja lepäävät vanhemmat. Maunon perhe on rento ja kotoinen. Äiti laulaa Etelä-Pohjanmaan maakuntalaulua: "Miss laaja aukee Pohjanmaa...", isä nauraa ja lepää kirjan alla, yhdessä tehdään lettutaikinaa. Maalle lähtökään ei haittaa Maunoa, koska äiti on tehnyt mukavia valmisteluja sinne: Maunon kaveri lähtee mukaan ja kivinavettaan Mauno saa perustaa oman valokuvanäyttelyn.

Kirjasta löytyy siis vinkkejä vaikka mihin puuhailuun nykylapsille. Hyväntuulinen kirja saa kaikki hyvälle mielelle, ja tässähän alkaa heti kyhäillä lettutaikinaa, patistaa omat lapsensa metsään ja haaveilee pienestä levosta... Kunnes taas on hienoa kuunnella lasten seikkailuja, kun yhdessä syödään lettuja tällaisten raikkaalta ulkoilmalta tuoksuvien ja punaposkisten lasten kanssa.

Meillä on pilvin pimein kuvakirjoja, mutta Mauno oli uusi tuttavuus. Kotimaista lastenkirjallisuutta on ilo lukea, sillä se on korkeatasoita, mutta liian usein meidän perheemme tarttuu vain niihin tuttuihin Tatuihin ja Patuihin ja Mauri Kunnaksen kirjoihin. Tämä oli raikas tuulahdus realistista kerrontaa ja hauskaa kuvitusta. Myös Lastenkirjahyllyssä kehutaan kirjaa.

4 kommenttia:

 1. Kirjassa kuvattu elo vaikuttaa ihanan leppoisalta! Tulin hyvälle mielelle jo tästä kirja-arviosta. Meilläkin tulee niin usein luettua noita tuttuja sarjoja. Lukudiplomihaasteen ja tällaisten postausten ansiosta saa onneksi hyviä lukuvinkkejä. Täytyypä napata tämä kirja joskus kirjastosta. :)

  VastaaPoista
 2. Mauno oli mukava, uusi tuttavuus. Kirjaston kuvakirjahyllyllä en ole viime aikoina juuri käynytkään, koska omatkin hyllyt pursuilevat kirjoja. Mutta juuri näitä löytöjä sieltä pitäisi käydä etsimässä...

  VastaaPoista
 3. Tämä vaikuttaa kivalta kirjalta - mikä tahansa, minkä Kristiina Louhi on kuvittanut, on yleensä ihanaa! En muista olenko lukenut Katri Tapolan lastenkirjoja, mutta luin hänen esikoisromaaninsa Kalpeat tytöt silloin vuosia sitten kun se ilmestyi, se on jäänyt mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri Tapola oli uusi kirjailija minulle. Täytyy etsiä tuo Kalpeat tytöt käsiinsä jostain. Louhen kuvitus on hyväntuulista!

   Poista

Kiitos kommentista!