torstai 5. syyskuuta 2013

Lukemalla lukutaitoa


Lukutaito ei ole itsestäänselvyys


Pienet tokalauokkalaiseni lähtivät taas tänä aamuna kouluun. He ovat lukeneet Aapisensa läpi, suorittaneet lukudiplomit ja lukeneet jo Harry Pottereita. Kaikki asioita, joista moni lapsi maailmassa jää paitsi: kolmannes maailman lapsista ei pääse edes kouluun ja aikuisista 800 miljoonaa on lukutaidottomia.

Lukutaito on Suomessa kaikkien taito, ja harvoin tulee mietittyä, miten vaikeaa elämä olisi ilman sitä. Mitähän kaikkea olen jo tänä aamuna lukenut? Ainakin kännykästä kellonajan, Facesta tuoreimmat kuulumiset, uutisia tietokoneelta ja lehdestä, maitopurkin päiväyksen, kirjojen kansia, 50 sivua kaunokirjaa, blogeja... Lukutaidosta on minulle sekä huvia että hyötyä. Se on mukana arjessa koko ajan.

Entäpä jos minulla ei olisi aavistustakaan, miten tätä mustien merkkien riviä alettaisiin purkaa? Entäpä, jos olisin vieraassa maassa, enkä osaisi lukea edes omaa äidinkieltäni? Mitä voisin tehdä, että joku jossain oppisi lukemaan?

Kirjabloggaajat lukevat lukutaidon hyväksiSuomen Pakolaisapu järjestää keräyksen lukutaidon edistämiseksi, ja kirjabloggaajat ovat lähteneet mukaan keräykseen. "Lukemalla hyväntekeväisyyttä" -ajatus sopii kirjabloggaajalle oikein hyvin - onhan nyt suorastaan toivottavaa lukea niin paljon kuin suinkin ehtii, sillä kaikki sivut tuottavat hyvää.

Näin se toimii: Bloggaajat lukevat mahdollisimman paljon kirjoja viikon aikana 6.9.-13.9.2013. Tarkoituksena on, että bloggaaja itse lahjoittaa lukutaitokampanjaan yhden euron jokaisesta lukemastaan kirjasta. Lisäksi kirjabloggaajat haastavat blogiensa lukijat mukaan lukemaan kirjoja ja lahjoittamaan rahaa kampanjaan. Lahjoittaa voi millä tyylillä vaan - joko omien luettujen kirjojen määrän perusteella tai seuratun blogin luettujen kirjojen perusteella tai ihan vaan sopivana könttäsummana.

Kaikki kampanjan aikana kerätyt varat menevät Suomen Pakolaisavun lukutaitotyöhön, jota nyt järjestetään pakolaisille ja paluumuuttajille Sierra Leonessa, Liberiassa, Ugandassa ja Thaimaassa. Jokainen euro tulee tarpeeseen ja pienilläkin summilla on merkitystä: neljällä eurolla saadaan koulutarvikkeet yhdelle lukutaito-opiskelijalle ja 52 eurolla Pakolaisapu voi järjestää 9 kuukauden mittaisen koulutuksen yhdelle lukutaidottomalle. 

Tervetuloa mukaan tekemään hyvää lukemalla!

Tule mukaan lukemaan! Omana tavoitteenani on lukea 3-5 kirjaa viikon aikana. Olen jo valinnut pinoon mahdolisimman nopeita luettavia (ohuita ja kiinnostavia kirjoja). Yritän postata kirjat heti ne luettuani, joten pysykää linjoilla.
Toivoisin tietysti, että lahjoitatte omat euronne Kirjabloggaajien Jelpi-keräys- ja lahjoitussivun kautta, jotta saisimme tavoitteemme, 500 euroa kerättyä. Sitä kautta aion omat euroni tilittää viikon päätteeksi. Ja sitten lukemaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!