tiistai 17. syyskuuta 2013

Sinikka Nopola ja Tiina Nopola: Risto Räppääjä ja kaksoisolento; Timo Parvela: Ella ja kaverit menevät metsään

Nyt otetaan kirjasta mittaa - kumpi on parempi: uusin Risto Räppääjä vai uusin Ella?

Sinikka Nopola ja Tiina Nopola: Risto Räppääjä ja kaksoisolento, 2013
Kuvittaja: Christel Rönns
Kustantaja: Tammi
Kansi: Christel Rönns
Sivuja: 116
Mistä sain kirjan: oma ostos


Timo Parvela: Ella ja kaverit menevät metsään, 2013
Kustantaja: Tammi
Kansi: Mervi Lindman
Sivuja: 127
Mistä sain kirjan: oma ostosJo pitkän aikaa meillä on ollut kaksi suosikkikirjasarjaa ylitse muiden: Risto Räppääjä - ja Ella-sarjat. Yleensä joulupukki on tuonut vuoden uutuudet, mutta nyt olin hyvissä ajoin itse liikkeellä ja hankin iltalukemiseksi molemmat tämänvuotiset hitit. Uusin Ella tuli lasten kirjakerhopaketissa ja Risto Räppääjä ostettiin pikaisesti kirjakaupasta, koska tokaluokkalainen oli unohtanut ottaa viikonloppureissulle lukemista mukaansa. (Kirjaton viikonloppu altistaa lapset ruutuajan yliannostukselle, joten ostin kirjan aika hövelisti.)

Kirjat on nyt luettu sekä ääneen että itsekseen (tokaluokkalaiset) ja yritin laatia pienen vertailutaulukon kirjoista.

 


Risto Räppääjä ja kaksoisolento


Ella ja kaverit menevät metsään


Sankari


 

Risto Räppääjä, n. 10-vuotias poikaElla, n. 8-vuotias tyttö


Sankarin kaveritNelli Nuudelipää (Riston kanssa samassa kerrostalossa asuva tyttö)Hanna, Tiina, Pukari, Tuukka, Samppa ja Pate (Ellan luokkakaverit)


 Tärkeät aikuisetRauha-täti, Lennart Lindberg


Opettaja


 KertojamuotoKerrotaan eri henkilöiden näkökulmasta, kaikkitietävä kertojaElla minäkertojana


 Tapahtuma-aika ja -paikkaKesä nyky-Suomessa, kaupunki


Kesä nyky-Suomessa, metsä


 AiheRistolla on kaksoisolento


Ellan luokka lähtee luontoleirilleJuoni (lyhyesti, ei liikoja paljastuksia)Risto tuntuu olevan joka paikassa. Selviää, että kaupunkiin on tullut samannäköinen poika. Selvitetään, kuka hän on. Rauha joutuu vastakkain menneisyytensä kanssa.Opettaja tarvitsee lisätienestejä. Hän laittaa pystyyn luontoleirin. Koko hänen luokkansa osallistuu leirille. Leirillä ihaillaan saukkoja, jotka täytyy pelastaa.


 TeematVäärinkäsitysten oikominen, anteeksi pyytäminen, ystävyysLuonnonsuojelu, kaveruus, suvaitsevaisuus, äiditAlkulause


Nelli näki ikkunasta Riston kävelevän pihan poikki.


Minä olen Ella.


Loppulause


Sitten he hyppivät korkeiden aaltojen harjalla, kunnes auringon viimeiset säteet kimalsivat turkoosinsinisessä meressä.


Ja meitä vähän nauratti.


Huumori


Tilannehuumoria, aikuisten persooniin perustuvaa huumoria


Verbaalista huumoria, tyyppeihin perustuvaa huumoria, tilannehuumoriaPlussatTutut Risto ja Nelli, koheltava ja hauska Rauha-täti, ajattelemisen aihetta sopivasti, jännitystäkin jonkin verran


Tuttu luokka, hauskaa sanailua (joka iskee myös aikuisten nauruhermoon) vakavaa asiaakin sopivasti, jännistystäkin jonkin verran


 MiinuksetHauskuutta oli ehkä hiukan vähemmän kuin aikaisemmissa Räppääjissä, tempokin on vähän hidastunut.


Tytöt ovat persoonattomampia kuin pojat, jotkin lauseet toistuvat jo liikaakin (Opettaja oli tietysti oikeassa. Ja meitä vähän nauratti.).


Kenelle suosittelisin


Pojille ja tytöille, 5-12-vuotiaille, ääneen luettavaksi tai itsekseen luettavaksi

Tytöille ja pojille, 5-11-vuotiaille, ääneen luettavaksi tai itsekseen luettavaksi


Näitä Tammen aarteita on vaikea panna paremmuusjärjestykseen. Tammi on ollut onnekas saadessaan sarjat kustannettavakseen. Kirjojen suosio puhuu omaa kieltään ja meillekin uppoavat molemmat: Viisivuotias poika kuuntelee näitä yhtä mielellään kuin tokaluokkalaiset tytöt. Tiedän, että yli kymmenenvuotiaatkin lukevat näitä sarjoja suorastaan ahmien ja yhä uudestaan.
Risto Räppääjien kuvittajan vaihtumiseenkin on nyt totuttu. Ainakin meillä Rönns on saanut meidät kaikki lukijat puolelleen.
Oikeastaan kirjoja voisi ylistää vaikka kuinka.  Molemmat kirjasarjat ovat esimerkkejä laadukkaasta ja hauskasta kotimaisesta lastenkirjallisuudesta.  Ne on kirjoitettu sujuvasti ja hyvällä suomen kielellä vauhtia ja jännitystä unohtamatta. Molemmille sarjoille voi toivottaa mahdollisimman pitkää ikää myös tulevaisuudessa! Kiitos kirjoista ja kiitos lukuinnosta Tiina Nopolalle, Sinikka Nopolalle ja Timo Parvelalle!

4 kommenttia:

 1. Onpas HIENO taulukko! Olen ostanut ja myös joskus lukenut molempia sarjoja lapsenlapsille, mutta näitä uusimpia en ole vielä nähnyt. Itsekin nautin Nopoloitten ja Parvelan teksteistä, niin etten malttaisi lopettaa lukemista. Jospa aloittaisinkin näistä joululahjasuunnitteluni, kiitos vinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän nämä kuuluvat pukinkonttiin siinä missä Tatu ja Patu ja uusin Kunnaskin. Aina on laatuvarma paketti.

   Sain kaksinkamppailuidean Sonjalta, joka on valinnut kirjoja luettavaksi vertailemalla kirjojen aloituksia. Taulukko oli hauska tehdä, kiitos kehuista.

   Nämä toimivat lapsille ja aikuisille samalla tavalla: ei tosiaan millään malttaisi lopettaa lukemista!

   Poista
 2. Hauska idea ja hieno taulukko! Meilläkin luetaan molempia sarjoja, mutta pelkään tokaluokkalaiseni kirjamaun kehittyvän liian kovaa vauhtia, koska lukee nyt ensimmäisiä Harry Pottereita (ei tosin saa lukea kuin vasta kaksi ensimmäistä, on vasta seitsenvuotias :)). Risto Räppääjät ovat tutumpia, koska ne olemme lukeneet kaikki, Ellaa vasta muutaman kirjan. Se on totta, että on ihan mahdotonta panna näitä paremmuusjärjestykseen. Nauraa saa molempien kanssa.

  Minäkin olen joskus pitänyt muutaman "kirjamatsin". Nyt idea alkoi houkuttaa uudelleen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tätä oli hauska tehdä. Idea tuli Sonjan lukuhetkistä. Täytyypä käydä sinunkin matsejasi katsomassa.

   Ellassa opettajan kommentit saavat minut joskus nauramaan vedet silmissä, mutta lapset eivät oikein ymmärrä, mille nauran. Mainiosti rakennettua huumoria ja koulumaailman kritiikki niin totta.

   Meilläkin tokaluokkalaiset lukevat Pottereita ja minuakin hirvittää, kelpaako kohta mikään muu. Toistaiseksi on kelvannut ja viime viikolla luettiin taas kerran Tatut ja Patut läpi heidän toiveestaan.

   Poista

Kiitos kommentista!