tiistai 17. kesäkuuta 2014

Lukumaratonin valmistelujaHyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tässä valmistelujani lukumaratonille, toivottavasti onnistuneeseen suoritukseen:

1. Lukurauhan varmistaminen:


Heti, kun Blogistanian yhteinen lukumaratonpäivä selvisi, aloin varmistella hiljaisuutta ympärilleni. Mies on töissä, joten tarvitsen lapsilleni ulkopuoliset huoltojoukot. (Vapaaehtoisia?)

Kirjabloggaajan vanhemmat ovat tunnetusti osasyyllisiä lukuharrastuksen syntymiseen, joten he saavat mielestäni myös kantaa osavastuun sen lieveilmiöistä. Huoltojoukoiksi pyysin siis äitini (blogini uskollisimman lukijan) ja isäni.

2. Muut lukuolosuhteet:


Lähestyvä juhannus ratkaisi asian. Koska olemme jo keskikesän juhlaa varten kotikonnuillani, luen mökillä. Sänky tai sohva, lukulamppu tai lukulaitteen valo takaavat riittävät olosuhteet. Todennäköisesti luen yöllä niin paljon kuin pystyn ja jaksan, sillä joudun varmasti myös rantavahdiksi päivällä. Mutta nythän ei haeta kesän parasta lukuhetkeä - kunhan vain luetaan niin paljon kuin ehditään, vaikka viiden minuutin pätkissä.


3. Lukemisen suunnittelu:


Mitä kaikkea haluaisin lukea? Tämä suunnittelun vaihe on ehdottomasti hauskin. Viime vuonna kasasin kirjapinon, tänä vuonna latasin lukulaitteeseeni 10 uutta kirjaa Projekti Lönnrotista. Yksi ainut painettu kirja lähti mukaan juhannusreissulle, ja se on Anni Kytömäen Kultarinta. Niin, ja tietysti lasten iltasatukirja - mikä se sitten ylihuomenna onkaan. Julkaisen kirjalistan vasta huomenna, koska tilanne elää vielä.

4. Ravinto:


Vaikka lukumaraton tarjoaa hengen ravintoa, ei kirjabloggaajakaan - vielä vähemmän hänen perheensä - pelkästään lukemisella elä. Aion hoitaa lasten, heidän huoltojoukkojensa sekä oman tankkaukseni näillä eväillä: puuroa aamulla, etukäteen valmistettuja ruokia lounaaksi ja päivälliseksi, itselle vähän salasuklaata ja kaikille herkkuja välipalaksi. (Herkut ovat silkkaa lahjontaa, jolla lapset ja huoltojoukot saadaan pysymään myötämielisinä kirjabloggaajan harrastukselle.)

Tämä kohta on työläin vaihe. Siksi huominen, eli maratonia edeltävä päivä, kuluu kauppareissulla ja kokatessa. Molemmat ovat maallisia, ikäviä puuhia, mutta mielessähän on jo lukeminen.Onnistuvatko kaikki neljä kohtaa? Vähän jännittää.

4 kommenttia:

 1. Suunnitelmasi kuulostaa hyvältä! Paremmin suunniteltu kuin minulla, ensikertalaisella :)
  Mökillä lukeminen kuulostaa ihanalta, toivottavasti itsekin pääsen tänä kesänä mökin rauhaan kirjan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mökkirauhasta minäkin haaveilen. Oikeastaan toivon niin kylmää ilmaa, että lapset pysyvät sisällä, enkä joudu rannalle uimavahdiksi. Tosiasiassa maratoonaaminen lasten kanssa on tuurista kiinni, vaikka kuinka suunnittelisi.

   Poista
 2. Olet ajatellut kaikkea, ruokapuoltakin, mikä minulla ei vielä ole tullut mieleenkään. Vastamelukuulokkeet on, joten ympäröivän maailman tohina ei häiritse. Olisi mukavaa lukea ulkona terassilla, mutta pelkäänpä ettei hyttyset anna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielessäni jo mietin ruuanlaittoa, jonka täytyisi sujua mutkattomasti seitsemälle hengelle... Voi olla, että maratonini sivumäärät jäävät pieniksi. Tärkeintä on kuitenkin osallistuminen, eikös vaan?

   Hyttyset ovat melkoinen riesa, mutta jos tuulee näin hyisesti, ei niitäkään ole. Talvipomppa niskaan vaan ja pihalle lukemaan. Hrrr...

   Poista

Kiitos kommentista!