lauantai 14. kesäkuuta 2014

Kobo(ti), Kobo(ti)

Saanko esitellä uuden lukulaitteeni Koboglon:Äitienpäivälahjani on hurmannut minut täysin. Kyseessä on lukulaite Kobo, tarkemmin Koboglo.Tunnen olevani kuin varsa kevätlaitumella - koboti, koboti - kun ajattelen, miten monta kirjaa saan mukaani minne tahansa. Tulee villi ja turvallinen olo yhtä aikaa.

Olen lukenut laitteellani jo kolme kirjaa loppuun, yhtä kirjaa olen lukenut 5 %, muutamaa yhden prosentin. Lukuaikaa on kulunut 14 tuntia. Yhden sivun lukemiseen on mennyt keskimäärin 1,43 minuuttia. Kobo pitää tilastoa.

Olen löytänyt Project Gutenbergin ja Projekti Lönnrotin ilmaiseksi ladattavat kirjat, olen selaillut Elisa kirjojen tarjontaa ja lainannut kirjastosta kaksi sähkökirjaa. Erityisen innoissani olen juuri kirjojen lainaamisesta, joka tapahtuu kirjastotunnusten avulla äärettömän helposti. Lainausajan päättyessä kirja palautuu itsekseen kirjastoon. Helppoa ja edullista tällaiselle ikuiselle myöhästymismaksujen maksajalle.

Kiittelen lukulaitteen keveyttä (painaa vähemmän kuin kirja), lataamisen helppoutta ja lukuvaloa. Öiset lukuhetkeni eivät herätä ketään, sillä valon voi säätää sopivaksi, silmälle lempeäksi ja häikäisemättömäksi.

Jos jotain moitin, niin näyttö saisi ehkä olla aavistuksen isompi ja merkintöjen tekeminen nopeampaa. Tekstin saa kuitenkin muutettua itselleen sopivaan fonttikokoon ja miellyttävälle rivivälille. Toisaalta oikeita kirjoja lukiessani taittelen hiirenkorvia, enkä tee merkintöjä ollenkaan, joten sähköinen alleviivailu tai huippukohdan merkitseminen on ilo.

Koska Koboja ei ole myynnissä Suomessa, omani on tilattu ulkomailta. Kobo ei myöskään ymmärrä suomea, joten käyttökieli on englanti, vaikka lukukieli olisi suomi. Äkkiä tällainen fennomaanikin on oppinut lataamaan ja käyttämään laitetta siitä huolimatta.

Erityisen iloinen olen siitä, että lukulaitteellani en pääse surffailemaan nettiin, vaan keskityn lukemiseen. Uni tulee helpommin, kun ei ole sähköisen median (somen) ärsykkeitä virkistämässä. Plussana mainittakoon, että kevyt Koboni ei kolahda päähänkään yhtä lujaa kuin kirja, kun se putoaa nukahtaessa otsalle.

Innostuin lukulaitteen hankinnasta Solariksen Annan kautta. Tamperelaisbloggaajien tapaamisessa hän esitteli omaa Koboaan ja olin aivan myyty, vaikka olen vannonut painetun kirjan nimeen koko ikäni. Nyt tuntuu mukavalta, että pöydällä on pieni levy, kuin laudankappale, joka sisältää kymmeniä, pian ehkä satoja kirjoja. Oikeastaan huimaava ajatus!

26 kommenttia:

 1. Minä voitin lukulaitteen kilpailusta, mutta silloin kirjastossa oli tosi vähän kirjoja lainattavana sähköisesti. Laitettani ei myöskään saanut liitettyä verkkoon. Tilanne on varmasti jo muuttunut. Kiva kun esittelit lukulaitteesi. Nyt voisin jälleen tutkailla, jos ottaisin laitteen hyötykäyttöön :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olitpas onnekas! Sähkökirjoja on helppo lainata ja tarjontaa on jo aika kivasti, yleensä ei tarvitse edes jonottaa. Ota ihmeessä käyttöön!

   Poista
 2. Voi, voi. Kuume vain nousee. :) Tähän saakka olen lukenut e-kirjani iPadilla, mutta se tuntuu turhan painavalta virtasyöpöltä lukukäyttöön. ja sille on muitakin innokkaita käyttäjiä - lukulaitteen saisin varmasti pitää ihan itselläni. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lukulaitetta! On pitkäkestoinen akku ja paljon kevyempi kuin iPad. Ja voi, tuo on ihan totta, että iPadillä on muitakin käyttäjiä. Esittelen tätä lisää lukumaratonin yhteydessä...

   Poista
  2. Elina, olen vannonut, että luen vain 'oikeita' kirjoja, paperista tehtyjä, mutta tuossa on jotain ideaa, etenkin jos siinä on tosiaankin kestävä akku, reissuissa pitää olla ja mieti mikä tilasäästö. Sinä sopisit hyvin tuotteen mainostajaksi, sillä minä olen takuulla kaikkei jääräpäisin paperikirjojen rakastaja;) Joskus kun antaa pikkusormen se voi viedä koko käden: Siirryin iPadiin lahjottuna pari viikkoa sitten;) Sekin oli juttu, josta olin sanonut: "Never in my life."

   Poista
  3. Suosittelen, Leena! Jos totut iPadiin, totut tähänkin! Tämän akku kestää kauemmin kuin Padin, valo on lempeämpi, eikä ole some-vaaraa. Voithan kokeilla e-kirjalainaamista uudelle iPadillesi, ja jos tuntuu hyvälle, niin tämä on vielä mukavampi käyttää.

   Poista
 3. Minulla on pieni kiinnostus sähköiseen maailmaan keveyden takia ja oman rauhan. Todennäköisesti olisin entistä hiljaisempi matkakumppani. Todennäköisesti tivaisin auton pysähtyessä, että pääsenkö tauolle vai olemmeko perillä kohteella. Toisaalta minulla on kuntopyörä kirjastossa ja nautin katsella kirjojen selkiä, että tuokin minulla on jne..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin on ihanaa tutkia kirjahyllyäni ja sivellä kirjojen kansia, joten en ole luopumassa kirjoistakaan. Mutta latasin koneelle kaikenlaista kiinnostavaa, jota en kirjastosta edes osaisi etsiä. Ja kirjastosta lainaaminen on todella helppoa.

   Poista
  2. Ja miten ihanaa,kun on oikeat kirjahyllyt, ne rakkaat, vanhat Lundiat, että voi liu'uttaa sormea pitkin kirjojen rivejä...tunnustella niitä, eikä vlissä ole mitään lasia.

   Poista
  3. Kirjahyllyn sively rentouttaa kummasti. On mukava katsella hyllyjä ja muistella lukukokemuksia! Mutta niitä on kiva tutkia myös Kobolta.

   Poista
 4. Kobo on alkanut houkutella minuakin. Ehkä syksyllä. :) On kyllä houkutteleva ajatus, että voi hommata satamäärin kirjoja ja silti on tilaa hankkia niitä vielä lisää... ehkä jopa pelottava ajatus. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän mahtuu oikea kirjojen tulva! Ikään kuin kirjaston kirjatulvassa, saati omassa, ei olisi tarpeeksi! Mutta suosittelen täydestä sydämestä!

   Poista
 5. Onnea Kobolle! Ja Kobosta. :) Minä en ole vieläkään oikein ihastunut e-kirjoihin, mutta kyllä niissä on paljon etujakin. Sekin voi vaikuttaa, että luen e-kirjoja satunnaisesti iPadilla, joka on melko painava laite. Ja kuten Jonnalla, meilläkin padilla on muita käyttäjiä... Sellaisia 6- ja 8-vuotiaita. :)

  T. Lumiomenan Katja anonyyminä lapsuudenkodistaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista! :) Kobo mursi kaikki ennakkoluuloni. Olen lukenut yhden kirjan iPadillä, enkä silloin ihastunut, mutta nyt olen myyty. Keveys ja lukuvalo ihastuttavat Kobossa. Vaikka tiiliskiviromaaneissakin on viehätyksenä...

   Poista
 6. Olen pohdiskellut oman e-lukijan ostamista jo ihan liian pitkään. Nyt pitää ryhtyä toimeen. Mäkin aion ostaa Kobon, mutta todennäköisesti Aura HD:n. Siinä on teknisen asiantuntijani mukaan parhaat specsit. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekniseen asiantuntijaan voi luottaa! Jään odottamaan mietteitäsi hankinnasta! Itse olen täpinöissäni, ja ladannut laitteelle kaikenlaista. Hauska kapistus!

   Poista
 7. Kyllä koboilua voi suositella kaikille! Jos on kerran koboillut, haluaa aina koboilla.

  Pelkäänpä, että kirjapinojen kasvua ei ihan äkkiä voi pysäyttää, mutta pikkuhiljaa sekin onnistunee! Yhtään sähkökirjaa en ole vielä ostanut, mutta olen varma, että kunhan niiden lukeminen yleistyy, niiden hinnatkin laskevat.

  VastaaPoista
 8. Voi että, alkaa tehdä itsekin mieli lukulaitetta... Olen ollut painettujen kirjojen kannalla henkeen ja vereen, mutta tajusin juuri, että niinhän puolustin paperihesariakin vielä muutama vuosi sitten mutta nykyään en kaipaa sitä lainkaan, vaan luen kaikki hs.fi:ssa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle kävi niin, että kun sain oikein koskettaa ja katsoa Annan lukulaitetta, niin olin myyty. Ihastuin helppoon systeemiin ja keveyteen. Äkkiä tähän tottuu, vaikka kaikkia kirjoja en pelkästään sähköisenä huolisi.

   Poista
 9. Itse olen ollut sitä mieltä kirja on kirja eikä sitä voi muuhun vaihtaa, yllätyin noista positiivisista seikoista! Lukuvalo ja lainaus... hmmm. onnistuukohan meilläpäin? Täytyy ottaa selvää. Mielenkiintoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukuvalon saa säätää itselleen sopivaksi, eikä se ole niin häikäisevä kuin iPad tai älypuhelin. Käytännössä lainaan kotikoneelle ja siirrän Kobolle luettavaksi. Helppoa! Olen innoissani.

   Poista
 10. Englanninkielistä tarjontaa on valtavasti! Mutta luulen, että suomenkielinen tarjontakin kasvaa, ja halpenee. Toivon ainakin.

  VastaaPoista
 11. Vau! Minä en ole ollut kovinkaan kiinnostunut sähköisistä lukulaitteista, mutta ehkäpä tätäkin täytyy kokeilla joskus! Kirjan rinnalle ja siitä ohikin nämä varmasti jossakin vaiheessa menevät. Kehitystä ei voi pysäyttää, joten kopoti kopteihin täytyy tutustua ajoissa.

  Hieno lahja :)

  VastaaPoista
 12. Vastaukset
  1. Suosittelen kokeilemaan! Koboilu on kivaa! Lukumaratonikin näin yösydännä maittaa kummasti Kobon kopsahdellessa otsaan... Eipähän häikäise muita nukkujia kuitenkaan ja on kevyt vekotin.

   Poista
 13. On tuo sinun Kobosi kyllä hieno. Ja niin kompaktin kokoinen. Pakko myöntää, että vaikka olen melkoinen jäärä ja laillasi ehdottoman vannoutunut paperikirjojen ystävä, ajatus omasta lukulaitteesta houkuttelisi vähän. Tai no, ei muuten, mutta matkustellessa. Minulla on joskus pidemmillä matkoilla ollut kymmentäkin kirjaa mukana, ja niiden mukana raahaaminen vaatii oikeasti jo vähän habaa. :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!