perjantai 20. heinäkuuta 2018

Reetta Niemensivu: Saniainen kukkii juhannuksena

Reetta Niemensivu: Saniainen kukkii juhannuksena, 2013
Kustantaja: Suuri Kurpitsa
Mistä sain kirjan: lainasin kirjastostaOnnea kaikki Marketat, Maaritit, Maaretit, Margareetat, Reetat ja Reettat! Erityisesti onnea nimipäiväsankari Reetta Niemensivulle, jonka sarjakuvateoksen Saniainen kukkii juhannuksena luin tänä suloisena suvena. 

Löysin Niemensivun teoksen Helmetin lukuhaasteen kautta ja kiinnostuin kirjan nimestä ja ideasta. Jos sarjakuvateos pohjautuu historian tapahtumiin, se on takuulla mielenkiintoinen, ja Niemensivu osaa todellakin herättää menneisyyden henkiin.

Niemensivun kertoman ja piirtämän tarinan taustalla on traaginen tositapahtuma: Parkanon kirkkoon iski salama kesken juhannuksen rippikirkon vuonna 1928. Kolme ihmistä sai onnettomuudessa surmansa.

Nimensivua ei mässäile onnettomuudella, vaan oikeastaan pukee sen melko romanttiseenkin pukuun. Juhannukseen kun liittyy paljon taikoja ja ennusteita, se on otollinen tausta kaikenlaisille kohtalokkaille tapahtumille. Niemensivu punookin keskikesän juhlan ympärille monenlaisia juonia.

Juhannus vuonna 1928 mullistaa monen nuoren elämän. Juhannuksen aika on Parkanossa, kuten varmasti joka puolella Suomea, täynnä säpinää: Kylän pojat haaveilevat tytöistä, ja puheet ovat rempseitä. Aattona ollaan kokolla, ja juhannuspäivänä mennään rippikirkkoon tyttöjä katsomaan. Yksi pojista on nähnyt juhannusyönä jotain hämmentävää, ja uni ja tosi sekoittuvat taianomaisesti.

Kylän tytöt puolestaan supattavat keskenään pojista ja haaveilevat rakkaudesta. Juhannustaiat otetaan tosissaan ja niihin panostetaan. Kun rippikirkko alkaa, helle on painostava ja ilmassa on monenlaista sähköä.

Albumin värit ovat herkkiä: vaaleanpunaista ja vaaleansinistä. Kuvat eivät kuitenkaan ole liian hempeitä, vaan hyvin ilmeikkäitä. Nuoruus on kuvattu erityisen taitavasti.

Välillä tarina hyppää juhannusaaton tunnelmiin, välillä ollaan astelemassa rippikirkkoon. Jännitystä tarinaan tuo vanha eukko, joka kertoilee taikoja ja ennustaa kaikenlaista hurjaa - varsinkin jälkeenpäin.

Eri sukupolvien kohtaamiset, nuorten haaveet ja ilmassa väreilevä rakkaus luovat tapahtumille mehevän pohjan. Onnettomuudesta huolimatta synkkyys ei jää päällimmäiseksi tunteeksi tästä sarjakuvasta. Mukana on myös huumoria ja ymmärrystä. Pikemminkin lukijalle jää vahva tunne siitä, että juhannus on otettava hyvin tosissaan - tuona salaperäisenä aikana voi tapahtua ihan mitä vaan.


Naistenviikko pyörii blogeissa täyttä häkää. Tuijata.kulttuuripohdintoja -blogi emännöi haastetta, kuten aikaisempinakin vuosina. Sieltä voi käydä kurkkaamassa tänä vuonna mukana olevat blogit. Osallistun Saniainen kukkii juhannuksena -teoksella paitsi naistenviikon haasteeseen myös Hurjan hassun lukijan sarjakuvahaasteeseen. Kirjan ovat lukeneet myös Mari A, Paula ja Kaisa V, joka bloggaa siitä myös tänään.10 kommenttia:

 1. Vaikuttaa kertakaikkisen mukavalta lukukokemukselta. Niin kaunis kansi ja kaunis kuvitus. Hyvää viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 2. Hauska kirjavalinta ja todella mielenkiintoinen aihe sarjakuvaan! Historialliset tapahtumat kirjallisuuden aiheina innostavat minuakin. Pistän tämän korvan taa! Kiitos osallistumisesta naistenviikkohaasteeseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kun emännöit taas tätä loistavaa ja tarpeellista viikkoa!

   Olen aivan hurahtanut sarjakuviin, ja on ihana lukea kotimaisten tekijöiden tuotoksia.

   Poista
 3. Vau, tämä sarjakuva-albumi kyllä pompsahti omalle lukulistalle just nyt ja heti! Juhannusperinteet, mielenkiintoiselta vaikuttava kerrontatapa ja historiallinen tositapahtuma vaikuttavat kombolta, joista voi taitavan tekijän käsissä syntyä loistava tarina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tutustua! Tämä ei kyllä ole niinkään yhtenäinen pitkä tarina, kuin välähdyksiä kohtalokkaasta juhannuksesta. Lukunautinto.

   Poista
 4. Onpa kiva että kirjoitit tästä ihan kunnon postauksen! Se ansaitsee sen todella. Minulle iski jo pieni postausväsymys ja koostin Niemensivun albumeista ihan vain muutaman lauseen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että Niemensivu saa näkyvyyttä. Näissä historiallisissa sarjakuvissa on ideaa.

   Poista
 5. Hieno sarjakuva, ja minuakin miellytti erityisesti sen pohjautuminen todellliseen historialliseen tapahtumaan. Viehättävän kuvituksen lisäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvituksessa on herkkyyttä ja taikaa, ilman turhaa hempeilyä. Taitavaa tarinan kuljetusta kaiken kaikkiaan.

   Poista

Kiitos kommentista!