tiistai 26. marraskuuta 2013

Kaikkien aikojen paras kirja

Kaikkien aikojen paras kirja on nyt valittu Kirjakantti-tapahtumassa Kuopiossa. Kirjan valintahan tapahtui siten, että aluksi kuka tahansa sai ehdottaa kirjoja listaan, josta kertyikin yli 500 nimen mittainen. Näistä yli 500 kirjasta kirjabloggaajat äänestivät kuutta suosikkiaan. Ääniä sai yli 100 kirjaa, joista viime viikonlopun Kirjakantti-tapahtumassa julkistettiin eniten ääniä saaneet kirjat. Voittajaksi äänestettiin tämä:


Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla

Kymmenen parhaan kirjan listan voi käydä kurkkaamassa Amman lukuhetkessä. Omista suosikeistani parhaiden joukossa oli peräti neljä kirjaa: Väinö Linnan TPTA, Sofi Oksasen Puhdistus, Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen ja Emily Bronten Humiseva harju. Parhaista kymmenestä Leena Krohnin Tainaronia en ole lukenut ja J. R. R. Tolkienin Taru sormusten herrasta on ollut kesken jo yli kymmenen vuotta.

Mitä mieltä olet voittajasta? Mitä olisit toivonut kymmenen kärkeen?

14 kommenttia:

 1. Tämä on suomalaisten lista, ja minusta voittaja on oikea teos, pidän Tuntematonta vielä parempana, mutta siinä ei ole tätä naisnäkökulmaa, eikä yhteiskunnallista näkökulmaa, joten paras voitti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä naisnäkökulma onkin Tuntemattoman suurin puute, jos tällaista listasijoitusta ajatellaan. On hienoa, että suomalaiset arvostavat omaa kirjallisuuttaan. TPTA on vaikuttava, ja hienoa, että uudetkin sukupolvat löytävät sen.

   Poista
 2. Kyllä voittaja on voittonsa ansainnut! Minäkin olen lukenut tuolta listalta kaikki muut paitsi Krohnin Tainaronin. Pitänee lisätä se lukulistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, minun pitäisi lukea TSH:kin loppuun - vasta kolmasosa luettuna! Tainaron meni minunkin listalleni heti. Muutkin listan kirjat ovat kyllä hyviä.

   Poista
 3. Eihän tuon parhaimmuutta käy kiistäminen. Minäkin ilahdun suomalaisen romaanin arvostamisesta. Tosi tarua parempi, tai ainakin tärkeämpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä. Tarullakin on tehtävänsä ja arvonsa, mutta historia ei saa unohtua. Suomalainen kirjallisuus osaa kuvittaa Suomen historiaa tietysti parhaiten.

   Poista
 4. Kuten voit arvata, iloitsen kovasti TPTA:n voitosta. Mitään muuta en olisi voinut ykköseksi laittaa.
  Ihana kirjakuva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiesin, että voittaja on mieleisesi! Tämä painos on kyllä "kuvauksellinen", taitaa olla näköispainos alkuperäisestä. Historialliset romaanit ovat parhaita!

   Poista
 5. Kyllähän Tuntematon olisi ilman muuta listalle kuulunut, kuten Jokkekin totesi, mutta...Täällä Pohjantähden alla on hieno kirja, joka sai sitten vaikutteita Tuntemattomasta mm. " kirjamurre" tuli Linnalla käyttöön kun Sotaromaanin murretta piti korjailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntemattoman sotilaan arvo on kiistaton. Väinö Linna on varmaan merkittävin suomalainen kirjailija kautta aikojen, niin paljon hän on kirjoillaan vaikuttanut suomalaisen identiteettiin.

   Poista
 6. Ihana kuva! <3 Minä annoin yhden äänistäni Linnan Tuntemattomalle sotilaalle, sillä TPTA:a en ole vielä lukenut (ajattele!). Mutta arvasin tämän kirjan voittavan ja olen siitä ihan hurjan iloinen. Aion lukea tämän nyt lähiaikoina, lukukokemuksesta tulee varmasti upea, sillä olen suunnitellut ja pohjustanut sitä parisenkymmentä vuotta. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sara! <3 Jännittää vähän, miten TPTA kolahtaa sinulle. Toivottavasti odotukset eivät ole liian korkealla. Uskoisin kyllä, että kirja vie sinutkin mennessään, ainakin sen perusteella, mistä vimeksi puhuttiin. No, antaa kirjan puhua puolestaan.

   Poista
  2. Sara, ei ole totta!!! Samaa mieltä kuin Sara, että upea kuva.

   Minulle vain on suurimman vaikutuksen tehnyt Mika Waltari Sinuhellaan....

   Tuntematon soitlas on osa ilmaa, jota hengitämme...

   Poista
 7. Ei Sinuhekaan huonosti pärjännyt, ja vaikuttava sekin on. Katsotaan, miten Saran käy, kunhan tarttuu TPTA:han! Se on menoa, veikkaan... Tuntematon on tosiaankin osa suomalaisuutta.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!