torstai 11. lokakuuta 2012

Sinikka Nopola ja Tiina Nopola: Risto Räppääjä ja komea Kullervo

Sinikka Nopola ja Tiina Nopola: Risto Räppääjä ja komea Kullervo, 2002
Kuvitus ja kansi: Aino Havukainen ja Sami Toivonen
Kustantaja: Tammi
Sivuja: 104
Mistä sani kirjan: omasta hyllystä

"Yhtäkkiä Aimo Kuukkeli istui keskelle lattiaa. Hän kurotti päätään kohti polvia. Sitten hän meni selälleen, nosti jalat ylös ja alkoi pyöräillä.
- Vaari, mikä sinulle tuli? Kullervo kysyi.
- Minä piristyin. Tunnen itseni nuoreksi pojaksi. Minä en tarvitse enää sinua hoitajksi, Kullervo. Sinä voit aivan hyvin lähteä Kauhavalle. Elvi Räppääjä lupasi pitää minusta huolta.
- Nouse ylös, Aimo Kuukkeli! Elvi komensi. - Haluan mennä pakastamaan. Ajattelin tehdä sinulle alkajaisiksi kattilallisen makkarasipattia. Voimme syödä sitä pakastimesta koko kesän."
Risto Räppääjä ja komea Kullervo (2002) käsittelee tärkeitä teemoja: mustasukkaisuutta, erilaisuuden hyväksymistä ja vanhusten yksinäisyyttä. Riston arkeen nimittäin tupsahtaa kohtelias ja komea Kullervo, joka tulee kesäksi hoitamaan vaariaan Aimo Kuukkelia. Riston elämän tärkeät naiset, Rauha-täti ja Nelli, ihastuvat Kullervoon. 
Risto ihmettelee Kullervon kummallisia tapoja (kuten ylenmääräistä veden valuttamista, ennen kuin se on juomakelpoista), mutta viisas Nelli näkee Kullervon käytöksen takana pelkoja. Nellin suvaitsevaisuus ja Kullervon kohtelias käytös yhdistävät heitä, ja Risto kärsii mustasukkaisuudesta. Lopulta kuitenkin Risto pääsee yli ennakkoluuloistaan ja ystävyskolmikko pääsee yhdessä postilaisten kesälerille Kauhavalle, jonne Riston äitikin tulee "tutkimaan, miten käsinlypsy on vaikuttanut kauhavalaisten emäntien käsivarsilihaksiin viime vuosisadalla."
Koko kesän Kullervo lukee puhelinluetteloa, sillä hän etsii sieltä vaarilleen sopivaa leskirouvaa, jotta vaarin ei tarvitsisi mennä syksyllä vanhainkotiin. Isoisän vanhuuden turvaksi löytyy leskirouva Elvi Räppääjä - maailman paras pussittaja ja pakastaja ja sankarillinen postilainen (eli postin entinen virkailija, kuten Kullervon isoisäkin). Orastava rakkaus saa vaarin piristymään ja pelot haihtuvat, kun yksinäisyyskin katoaa. Näin yksinkertaistahan se on: jokaiselle on olemassa "se oikea" ja suvaitsevaisuus on ystävyyden edellytys.
Nyt on Risto Räppääjä -sarja luettu lähes läpikotaisin! Kahta uusinta kirjaa jäädään odottamaan joulupukilta (vink, vink) - ja niiden jälkeen varmaankin luetaan kaikki Räppääjät vielä moneen kertaan uudestaan. Tähän mennessä omaksi suosikseni on jäänyt Risto Räppääjä ja viimeinen tötterö, koska se on absurdissa huumorissaan aivan vertaansa vailla. Kesäteatteri-teema on siinä aivan posketon, samoin kuin junamatkailun ihanuus. Mutta eihän näitä voi moittia yhtäkään. Silkkaa lukemisen iloa alusta loppuun!


2 kommenttia:

 1. OLEN LUKENUT KAIKKI RISTO RÄPPÄÄJÄ -KIRJAT. KOMEA KULLERVO ON MIELENKIINTOINEN TARINA, MUTTA SILTI SUOSIKIKSENI ON JÄÄNYT RISTO RÄPPÄÄJÄ SAA ISÄN, KOSKA SE ON AIKA JÄNNITTÄVÄ, HUUMORINTAJUINEN JA KIVA SATU, JOSSA VALEHDELLAAN, PUHUTAAN LAPSEN HARRASTUKSISTA JA OPETELLAAN TEKEMÄÄN ASIOITA TOISTEN IHMISTEN KANSSA. LISÄKSI TARINASSA ON KIVAA, KUN RAUHA IHASTUU LENNU LEHMUSMÄKEEN, JOKA ITSEASIASSA ONKIN HÄNEN IHANUUS, HERRA LINDBERG. TARINASSA ELVI RÄPPÄÄJÄ HUOMAA JOTAIN OUTOA JA RYHTYY TUTKIMAAN ASIAA, JA LOPULTA RAUHA VAAN ON VALEHTELUN UHRI. MUTTA SILTI KAIKKI RISTO RÄPPÄÄJÄ -KIRJAT OVAT KIVOJA! TERVEISIN VÄINÖ 9 V

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pidän kaikista Risto Räppääjistä. Vain kaksi viimeisintä ovat lukematta, koska lapseni lukevat niitä jo itse, kuten sinäkin.

   Muistat hienosti kirjojen juonet. Taidat olla tarkka lukija!

   Poista

Kiitos kommentista!