torstai 2. toukokuuta 2013

Maalis-huhtikuun luettua

Maalis-huhtikuu 2013 kului lähinnä vauvaa hoitaen, joten luettua elämä on ollut aika vähän. Yhteensä luin parin kuukauden aikana kahdeksan aikuisten kirjaa ja 11 lastenkirjaa.

Aikuisten kirjoista ehdottomasti paras oli Hannu Väisäsen Taivaanvartijat. Sellaista aistien ilotulistusta ei voi vastustaa. Kirja oli sekä älykäs että hauska. Lainasin kirjan Vippi-lainaksi kirjastosta, mutta haluan sen ehdottomasti myös omakseni. Jospa joulupukki viimeistään toteuttaisi toiveeni.

Toiseksi paras elämys oli Kristiina Harjulan esikoisteos Pispalan kiviä, joka jäi mieleeni aitona ajankuvauksena. Tampereen murre ja pispalalainen tunnelma olivat mukavaa luettavaa. Hyvää, nautinnollista luettavaa olivat myös R. L. Stevenssonin Aasin kanssa matkalla Sevennien vuorimaalla ja Merete Mazzarellan Silloin en koskaan ole yksin. Sekä Stevenson että Mazzarella ovat nykyisin luottokirjailijoitani. En ole pettynyt vielä yhteenkään heidän teokseensa, vaikka ne ovat olleet hyvin erilaisia. Marja-Liisa Vartion Se on sitten kevät oli vähän kuivakas, mutta yllättävän puhutteleva kirja. Se jäi mieleeni muhimaan. Dekkareita en lukenut kuin yhden, Ann Cleevesin Kuolonkukkia, joka ei ollut mitenkään häikäisevä, eikä Shetlanti-sarjan veroinen, mutta hyvää viihdettä kuitenkin.

Pienoisina pettymyksinä jäivät mieleen A. S. Byattin Ragnarök. Jumalten tuho sekä Mikko-Pekka Heikkisen Terveiset Kutturasta. Molemmat olivat hyviä kirjoja, mutta ilmeisesti odotin niiltä vielä paljon enemmän.

Lukuviikon kunniaksi järjestin blogissani lastenkirjaviikon. Oli aivan ihanaa kirjoittaa tämänhetkisistä kirjatunnelmista parhaat palat. Jos en aina nimittäin ehdi lukea omaa kirjaa, niin lastenkirjat pyörivät silti arjessa koko ajan. Parin kuukauden aikana luin paljon lastenkirjoja. Vanhat rakkaat Tammen kultaiset kirjat ja Kaarina Helakisan Elli velli karamelli ovat jo oman lapsuuteni aarteita. Itselleni uusi klassikko oli Oiva Paloheimon Tirlittan. Lasten kirjahyllystä fiilistelin lasten kanssa  Camilla Mickwitzin Mimosa-kirjalla (kirpputorilöytö), Mauri Kunnaksen Vampyyrivaarin tarinoilla (lahjakirja vuosien takaa) ja Mika Waltarin Kiinalaisella kissalla, joka oli uusi hankinta. Kirjastosta löytyneitä uutuuksia olivat Enna Airikin Haavemaa, joka sopii erityisesti tytöille luettavaksi ja Chris Haughtonin Voi sinua, Sulo!, joka upposi viisivuotiaalle pojalleni.

Hannele Huovin Vauvan vaaka on pakahduttavan kaunis cd-kokonaisuus, jossa suurin osa runoista on Soili Perkiön säveltämiä. Olen kuunnellut levyn lähes puhki kaikkien vauvojeni kanssa. Lasten aarteita on uusin aarteemme, jossa on sekä kehtolauluja että ennen kaikkea satuja, joita kuunnellaan meillä nyt päivittäin. Lastenkirjaviikkoni päättyi J. K. Rowlingin Harry Potter ja viisasten kivi -kirjan esittelyyn. Nyt meillä onkin muutamaksi vuodeksi iltalukemista, jos luen kaikki Potterit lapsilleni ääneen. Nyt on toinen osa puolivälissä.

Lukupiirit ovat tietysti pyörineet koko ajan. Kokoontumisia osui tälle ajalle kolme. Kirjoina olivat Lundbergin Jää, jonka luin jo vuodenvaihteessa, Mazzarellan vapaavalintainen teos ja Heikkisen Kuttura-kirja. Blogielämäni on vilkasta, vaikken itse aina kirjoitakaan. Tässä koneen äärellä istun aika paljon imettämässä vauvaa, sillä hyvä työtuoli takaa hyvän asennon - ja samalla luen tietysti paljon muiden blogeja. Mikä ilo ne ovatkaan! Kommenttejakin olen kirjoitellut ahkerasti, sillä osallistun kirjablogistien kommentointipiiriin, jossa jokaiselle blogistille arvottiin kolme blogia aktiivisesti seurattaviksi. Lisäksi sain Ammalta ja Annalta haasteet, joihin aion vielä vastata.

Kirjahankintoja olen tehnyt tasaiseen tahtiin, vaikka lukutahti onkin hidastunut.
Hullujen päivien kirjapinot täytyi käydä katsastamassa ja löytyihän sieltä vaikka mitä (löydöt kuvassa). Suomalaiseen kirjakauppaan tein täsmähyökkyksen ja kävin ostamassa John Irvingin uusimman romaanin kirjakerhon hintaan. Kirjaston poistomyynnistä ostin kaksi Eeva Tikan kirjaa, euron kappale. Tikkaa on kehuttu blogeissa paljon, joten uskaltauduin sijoittamaan niihin tuon huikean rahasumman.

Haasterintamalla on tyyntä. Sain jo suoritettua "Koen 13 uutta kotimaista kirjailijaa" -haasteen helmikuussa. Uusia kotimaisia kirjailjoita kertyi nyt kuitenkin lisää: Airik, Harjula, Heikkinen, Paloheimo ja Vartio. Lukupiirin skottikirjallisuus-teemaan tuli kaksi kirjaa lisää: Rowlingia ja Stevensonia, kumpikin kuitenkin jo vanhoja tuttuja kirjailijoita. Seuraavaksi vietän dekkariviikon, sillä yksi dekkari tuossa odottaa postausta ja Byattin jälkeen päätin keskittyä hetkeksi viihteeseen.

2 kommenttia:

  1. Oi, odotan arviotasi Läckbergin Perillisestä! Uskallan veikata, että pidät siitä enemmän kuin Cleevesistä... :)

    VastaaPoista
  2. Löysin Läckbergin vasta viime syksynä ja nyt olisi Perillinen vuorossa, Kivanhakkaaja on tähänastinen suosikkini häneltä. Maltan tuskin odottaa. Lukupiirikirjat täytyy kuitenkin lukea ensin ajantasalle...

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!