lauantai 7. kesäkuuta 2014

Vuosi kuvina ja kesälukemista










Haiharan kartanon ranta Kaukajärvellä 6.6.2014.


Kesän kuvia olen odottanut, jotta saisin maisemaan koivun lehdet. Kesäkuun kuvauspäivä oli sateinen mutta lämmin, luonto vihreimmillään.

Kesäkirjahaaveita


Kesäkuun lukupinossani on kolme kirjaa ylitse muiden: Lukupiirikirjana on Anni Kytömäen Kultarinta, jota aloitin eilen. Toinen kirja on irlantilaissyntyisen kirjailijattaren teos, josta on 150 sivua vielä jäljellä. Luulenkin, että kesäkuu kuittaantuu näillä teoksilla, ainakin jos lukutahtini säilyy kesäisen verkkaisena. Kolmantena odottaa Tove Janssonin Kesäkirja, joka monella kirjabloggaajalla kuuluu jokakesäiseen lukutraditioon.

Lapsille aloitin Me Rosvolat -kirjaa, ja se on puolestaan melko vauhdikasta luettavaa - sivut kääntyilevät kuin itsekseen. Tove Janssonin -juhlavuoden kunniaksi aloitamme seuraavaksi Taikurin hatun. Eilen hain postista paketin Maukkoja ja Väykköjä, ne puuttuvat kirjat, jotka lasten kirjahyllyyn minusta kuuluvat. Kesä on varmaan kuitattu näillä saturomaaneilla.

Muita lukusuunnitelmia ei sitten olekaan. Haaveilen hyvistä dekkareista ja runoista sekä siitä höyhenenkevyestä chick litistä. Nyt ottaisin mielelläni suosituksia vastaan. Mikä olisi kesän ykkösdekkari? Mitkä runot kuuluvat kesään?

Kesäkirjasuosituksia


Jos lukijani haaveilee lukevansa yhden takuuvarmasti hyvän kirjan tänä kesnä, suosittelen tarttumaan Tommi Kinnusen Neljäntienristeykseen. Muita kirjoja ei sitten välttämättä tarvitse lukea koko vuonna. Se olisi siinä.

Mutta harva pärjää yhdellä kuitenkaan. Kesäinen klassikko olisi ehdottomasti Joel Lehtosen Putkinotko tai F. E. Sillanpään Ihmiset suviyössä. Ja jos viime vuoden Finlandia-voittaja Riikka Pelon Jokapäiväinen elämämme on vielä lukematta, se kannattaisi lukea kesällä, sillä se vaatii hieman aikaa. Helteisiä kesäpäiviä on kuvattu siinäkin. Tiiliskivien ja historian ystäville Asko Sahlbergin Herodes on elämys. 

Dekkareista suosittelisin Camilla Läckbergiä ja Jo Nesbotä, mutta sillä varoituksella, että kesäöistä tulee entistä lyhyempiä, sen verran koukuttavia ne ovat. Ursula Poznanskin Vii5i on hyytävä valvottaja sekin. Uusimmista dekkareista en pysty sanomaan mitään, sillä en ole tänä vuonna lukenut yhtäkään dekkaria. Se on oikeastaan kummallista, ja asia, joka pitää nyt kesällä korjata.

Hyvän tuulen kesälukemista olisi Heinrich Böllin Päiväkirja vihreältä saarelta, joka voi inspiroida jopa omien kesäisten matkapäiväkirjojen kirjoittamiseen. Kesän elämäkerta, joka on ajankohtainen ja josta myös tulee hyvä mieli, olisi Tuula Karjalaisen Tove Jansson, Tee työtä ja rakasta.

Lukuisia kesäöitä lukijoilleni!

20 kommenttia:

  1. Kuuntelin kevään mittaan työmatkoilla Rosvoloiden kaksi ensimmäistä osaa äänikirjoina, ja nehän ovat oikein mainioita. Kakkososa on jopa vähän jännittävä. :) Minulla odottelee hyllyssä Westinin Tove-elämäkerta. Sen pariin ajattelin sukeltaa, kunhan kesäloma alkaa. Tuo Karjalaisen kirja olisi varmaan kiinnostavaa lukea sen jälkeen. Oikein hyvää kesää ja lukuhetkiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rosvolat voisi tosiaan sopia autoon kuunneltavaksi. Ja sitten voi odottaa, josko auto kaartaa eteen ja joutuu ryöstetyksi irtokarkeistaan tai takaluukun raparpereistaan... Mainioita ovat tosiaan.

      Westinin Tove-elämäkertakin kiehtoisi. Vaikutuin Karjalaisen teoksen kautta Janssonin elämästä ja persoonasta.

      Hyviä lukuhetkiä myös Sinulle, Marika!

      Poista
  2. Toivottavasti pidät Kultarinnasta. Minun mielestäni se oli hieno.

    Me Rosvolat on tosiaankin hilpeä ja vauhdikas. Pitäisi lukea ne jatko-osatkin yhdessä lasten kanssa. Ja Kesäkirja kuuluu minunkin kesääni, yleensä juhannuksen aikaan luen sieltä yhden novellin.

    Ihanaa kesäkuista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kultarinta vaikuttaa hyvältä ensimmäisen 50 sivun perusteella. Juuri sopiva kesäkirja.

      Me Rosvolat on tosiaan hauska. Irtokarkkihammasta vaan kolottaa pahasti lukiessa...

      Hyvää viikonloppua Sinullekin, Katja!

      Poista
  3. Kiitos kesäkirjavinkeistä! Olen täällä pähkäillyt todella hyvän kirjan löytämisen kanssa (ei ole vähään aikaan tullut luettua mahdottoman hyvää romaania, joten olen alkanut olla jo hivenen epätoivoinen). Neljäntienristeys ja Viisi taitaa nyt ainakin napsahtaa kesäiselle lukulistalleni. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neljäntienristeystä suosittelen lämpimästi! Ja Vii5i koukuttaa takuulla.

      Olen itsekin vähän etsivällä kannalla loppukesän lukemisista. Mitähän sitä tuleekaan vastaan! Kultarinta nyt ainakin tuntuu juuri sopivalta.

      Poista
  4. Elina, olen jotenkin niin yhdistänyt päässäni sinut ja Irlannin, että eilen illalla kun luin loppuun erään irlantilaisen kirjailijan teoksen, olit taas mielessä. Erityisesti muutamat kirjassa kuvatut maisemajutut johti ajatukset sinuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt jäin jännityksellä odottamaan, mikä kirja on kyseessä... Naurattaa tuo irlantilaisuusteemaan leimautuminen. Olen nimittäin ollut teemasta innoissani, ja se on sitten näkynyt täälläkin. Hyviä kirjoja on tullut vastaan.

      Poista
  5. Lukeminen ulkona kesäyössä olisi ihanaa...ellei olisi hyttysiä. Ainakaan meidän terassilla ei voi istua ja lukea ilman näitä vihuliaisia seuralaisia.

    Toinen Sillanpää-klassikko joka kesään sopii loistavasti on "Elämä ja aurinko", jonka itse olen pariin kertaan lukenut ja juuri kesäisin.

    On hauska kuulla mietteistäsi Kultarinnasta. Itse odotan edelleen Kinnusen kirjaa kirjastosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyttyset! Niitä en ole vielä kohdannut kuin muutaman, mutta muiden aika koittaa Pohjois-Suomen mökillä.

      Elämä ja aurinko taitaa löytyä hyllystäni, joten siihen voisin tarttua. Tulisi Nobel-pistekin... Kiitos muistutuksesta! Kultarinta alkoi vetää - ihanaa!

      Poista
  6. No kesädekkariksi Kristina Ohlssonia (jonka esikoisen oletkin jo lukenut) ja tietty Seppo Jokista! Minä aloitin kesän lukemalla peräti kaksi Hilja Valtosta, parasta suomalaista chick-litiä. Muiden maiden chick-litistä suosittelen Rachel Keyesiä (Irlanti) tai Jennifer Weineriä (US, juutalaiskulttuuri). Minäkin jonotan Kinnusta kirjastosta vesi kielellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä, Hanna! Ohlssonia olen hypistellyt jo muutaman kerran, mutta en ole vielä uskaltanut tarttua Nukketalon jälkeisiin osiin. Valtonen on niin sopiva kesään, ja olen samaa mieltä - parasta kotimaista chick litiä tähän mennessä. Tai no, Anni Polva on myös hyvä siinä sarjassa.

      Keyesiä en ole lukenut, mutta hänhän sopisi irkkuteemaan! Yksi kirja taitaa olla mökillä, joten yritänpä tarttua siihen. Weiner olikin uusi nimi, jonka panen korvan taakse.

      Poista
  7. Putkinotko ja Ihmiset suviyössä olisivatkin hyviä kesäklassikoita! Lainasin itse Minna Canthia mutta taitaa olla liian synkkää. Kaivopuiston kaunis Regina / Elsa ei näytä olevan helpolla saatavissa kirjastosta, sitäkin mietin.

    Kultarinnan varasin jo kerran kirjastosta mutten ehtinyt lukea ja varauksiahan siitä oli joten piti palauttaa uusimatta... jospa uudella yrityksellä vaikka talvella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä jokunen Minna Canthin klassikkokin kesään sopii, vaikka aika synkkiähän ne ovat. Putkinotkossa helteinen, heinäkuinen kesäpäivä on hienosti kuvattu, kun taas Ihmiset suviyössä sijoittuu muistaakseni juhannusyöhön - kesäkuun kirja siis.

      Kaivopuiston kaunis Regina alkoi kiehtoa minuakin. Muistan nähneeni elokuvan joskus lapsena. Kultarinta vaatii aikaa ja sopivan hetken, mutta kannattaa lukea. Olen sivulla 50 ja nyt täydessä vauhdissa. Kesäkirja, ehdottomasti.

      Poista
  8. Kultarinnan aloitan minäkin heti ensi viikon päästä, kunhan saan sen kirjastosta käsiini. Odotan jo innolla!

    Nyt luen Garcia Marguezin Rakkautta koleran aikaan, josta pidän kovasti. Sekin sopii loistavasti kesäkirjaksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kultarinta sopii kesään! Olen aivan sen lumoissa. Jännittävää nähdä, mitä mieltä sinä siitä olet. Bloggauksemme osunevat samoihin aikoihin...

      Marguezilta minulla on lukematta se tärkeinkin. Ehkä piankin tartun siihen.

      Poista
  9. Meillä on paljon samaa työn alla, tai sinulla luettavana ja minulla tulossa. Kultarinta polttelee, Me Rosvolat lainasin juuri kirjastosta. Maukat ja Väykät tahdon hankkia myös meille pian, niitä voisin lukea uudelleen ja uudelleen.

    Kesäkirja on ihana, sitä suosittelen lämpimästi. Ja Poznanskin uusin on juuri ilmestynyt, dekkarinnälkään siis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kultarinta polttelee mukavasti jo lukiessa. Me Rosvolat on imaissut mukaansa ja Maukat ja Väykät odottelevat vuoroaan.

      Kesäkirjaa odottelen vuorolleen. Poznanskista olen nähnyt jonkin blogiarvion, mutten uskaltautunut vielä lukemaan niitä. Kaappaan kirjan heti kirjastosta, kun se osuu kohdalle. Samoja suosikkeja tässä pyörii, Linnea! :)

      Poista
  10. Kultarinta on ihana kirja. Minun olisi pitänyt säästää Jojo Moyesin kirja Ole niin kiltti, älä rakasta kesään ja lukea se ulkona. Olen lukenut mahtavia kirjoja: Paluu Rivertoniin, Punainen puutarha, Tuulisen saaren kirjakauppias ja Harold Fryn odottamaton toiviomatka. Nyt minulla on kolme kirjaa levällään, eikä mikään niistä oikein aukene. Ajatukseni pyörii Sillanpäässä, haluaisin lukea yhden tietyn kirjan häneltä, joka alkaa maisemakuvauksesta ja en osaa päättää, mikä se on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääpä panna hyvät vinkit talteen, kiitos! Paluu Rivertoniin tuossa jo olisikin odottamassa. Moyeskin kiinnostaisi.

      Sillanpäätä voi suositella kesään, koska hän on pettämätön luonnonkuvaaja. Jään odottamaan mahdollista löytöäsi!

      Poista

Kiitos kommentista!