torstai 10. heinäkuuta 2014

Paula ja Kari Havaste: Henkka koulussa

Paula Havaste: Henkka koulussa, 2008
Kuvittaja: Kari Havaste
Kustantaja: WSOY
Sivuja: 37
Mistä sain kirjan: lainasin kirjastosta
Henkkaa jännittää koko ajan enemmän. On ihan pakko hyppiä, juosta ja temppuilla. Tuntuu kuin jalat olisivat täynnä kihinää, ja suupieliin nousee iloinen hymy. (S. 18.)

Valloittava Henkka on juuri niin innokas koululainen, kuin toivoisi kaikkien ekaluokkalaisten olevan. Paula ja Kari Havasteen Henkka koulussa on mainio kirja jokaisen tulevan ekaluokkalaisen luettavaksi. Teksti on sujuvaa ja asiallista, ja valokuvat havainnollisia ja iloisia. Joka aukeamalla on myös lyhyt, tavutettu teksti niille koulutulokkaille, jotka jo osaavat itse lukea.

Henkka koulussa ei ole mikään satukirja, vaan se on täynnä tietoa. Päähenkilö on Henkka, jonka elämää seurataan kahden päivän ajan. Ja ne kaksi päivää ovatkin ehkä ne elämän jännittävimmät päivät!

Kaikki alkaa siitä, että Koulun alkuun on enää yksi yö. Johan alkaa lukijankin vatsanpohjaa nipistellä. Ennen ensimmäistä koulupäivää pitää tehdä hankintoja ja valmistautua koulumatkaan. Henkan mukana käydään reppuostoksilla ja illalla vielä tarkistamassa koulureitti. Vaarallisimmat kohdat harjoitellaan isän kanssa. Iltaruualla puhutaan perunan kuorimisesta ja yöllä nähdään vähän levottomia unia.

Henkan koulumatka on silmiä hivelevän kaunis. Se kulkee peltomaisemassa ja johtaa kohti mukavan kokoista kyläkoulua. Tulee väkisinkin mieleen, että tällaisen koulumatkan ja tällaisen kodikkaan koulun ansaitsisi jokainen pieni koululainen. Kotimatkalla Henkka morjestaa tuttua naapuria ja huomaa naapuruston eläimet.

Kirjan kuvitus on rauhoittavaa. Sitä katsellessa tulee hyvä ja turvallinen olo. Luulisin, että koulujännitys lievenee aika tavalla, kun lukee tätä kirjaa aikuisen kanssa ja katselee mukavia kuvia. Valokuvista välittyy pienen pojan elämänpiiri: turvalliset aikuiset, koti, kaverit ja luonto. Ensimmäinen koulupäivä kaikkine vaiheineen dokumentoidaan hienosti. Opettajan tapaaminen, pulpetissa istuminen, välitunti, ruokailu... Kaikki jännittävät kohdat voi käydä läpi vaikkapa vain kirjaa katselemalla.

Entäs sitten Henkka! Hän on kerrassaan ilmeikäs, hauska ja vilpitön kaveri! Mitään poseerauksen tuntua ei ole missään, vaan Henkka tuntuu juuri niin luontevalta kuin seitsemänvuotiaat pojat ovat.

Luin kirjan omalle ekaluokkalaiselleni, joka suhtautui siihen hyvin vakavasti. Pojan olemuksesta näki, että kirja vangitsi hänen ajatuksensa täysin syksyiseen koulun alkamiseen. Vaikka eskari on käyty samassa, tulevassa koulussa, on ekaluokka jännittävä, iso asia. Isotsiskot laskivat omat kirjansa ja tulivat myös kuuntelemaan. Kirja sai heidätkin vakavoitumaan. Pikkuveikkaa ei kiusoiteltu, vaan yhdessä mietittiin, mikä omassa koulussa on samanlaista, mikä erilaista kuin Henkan koulussa.

Kiitän tekijöitä onnistuneesta kokonaisuudesta! Pojan valitseminen päähenkilöksi on tärkeää poikien koulumyönteisyyden tukemiselle. Ja Henkka on valloittava tyyppi. Onkohan hänen ilonsa säilynyt, ja millä mielellä hän mahtaa nyt käydä koulua? Hän taitaa olla yläkoululainen nykyään, mutta toivottavasti hän on edelleen yhtä vilpitön kaveri kuin kuvista voi päätellä!

8 kommenttia:

 1. Tämä on todella hieno kirja! Kuten myös se toinen, Henkka maalla. Olisipa enemmänkin tällaisia kirjoja - kaunis ja elämänläheinen valokuvakuvitus ja lapsen arkisen maailman tavoittaminen luovat kokonaisuuden, jonka äärellä viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Henkka koulussa on ajatuksella tehty ja sitä oli ilo lukea. Tätä tekisi mieli suositella kaikille tuleville koululaisille. Jännitys varmaan hälvenisi.

   Pitänee hankkia tuo Henkka maalla myös luettavaksi. Meillä tästä pidettiin kovasti.

   Poista
 2. Oi, tämä kirja kuulostaa ja näyttää ihanan symppikseltä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on nimenomaan sympaattinen kirja, jossa on kaikki kohdallaan. Kuvia on kiva katsella ja teksti etenee mukavasti.

   Poista
 3. Mahtavaa, että tällaisia kirjoja on! Ajatella, jos tällaisia olisi ollut jo meidän aikanamme. Ja ajatella - teillä on siellä kohta kolme koululaista! Mahtaa olla aika jännää, etenkin pienelle tulevalle koululaiselle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni koululainen jännittäisi vähän vähemmän, jos saisi lukea tämän jonkun aikuisen kanssa. Varmaan olisi meidänkin kouluaikoina tullut tarpeeseen tällainen kirja, vaikka jotain kai olikin tarjolla - ainakin Pupu Tupuna taisi poiketa koulussakin.

   Kohta alkaa koulun alkamisen odottaminen. Kesä on kulunut kuin siivillä, ja kyllä siitä on nautittu, mutta kyllä koulukin on kivaa. Jossain vaiheessa sinnekin aletaan kaivata, ja ekaluokkalainen alkaa jännittää.

   Poista
 4. Kuulostaapa kivalta ja lämminhenkiseltä kirjalta! Mukava myös kuulla, kuinka kirjasta on selvästi ollut iloa ja ajatuksenaihetta pienelle koululaiselle, ehkä myös helpotusta ja apua. Tsemppiä ekaluokkalaiselle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tsempit välitetty! Kirja oli vallan asiallinen ja selkeä. Ja toimi pienelle pojalle hienosti! Taitavasti toteutettu kirja.

   Poista

Kiitos kommentista!