perjantai 27. tammikuuta 2017

Blogistanian parhaat kirjat 2016 - näin äänestän

On aika valita vuoden 2016 hyvistä kirjoista ne kaikkein parhaat. Tänä vuonna voin osallistua vain kahteen Blogistanian äänestykseen, nimittäin Blogistanian Finlandiaan, jossa valitaan vuoden 2016 paras kotimainen kirja ja Blogistanian Kuopukseen, jossa valitaan Blogistanian paras kotimainen lastenkirja.Näin äänestän:


Blogistanian Finlandia


3 pistettä:

Eurooppalaiset unet on kirkasta suomalaista proosaa. Sen kerronta on harkittua ja kaunista olematta teennäistä tai etäistä. Se tuo ihmiset yhteen. 

2 pistettä:

Terhi Rannela: Frau

Frau on taidokas ja koskettava, suorastaan hengastyttävä kirja. Historian hirmuteot täytyy muistaa, eikä niitä saa ohittaa.


1 piste:

Hanna Weselius: Alma!


Alma! naurattaa ja kiukuttaa. Tämän kirjan lukeminen herättää tunteita ja yllättää. Toivottavasti se herättää myös kaikki naiset.


Blogistanian Kuopus


3 pistettä:

Jukka Itkonen ja Camilla Pentti: Tiira tiiraa tiiraa


Tiiraa tiiraa tiiraa on loistava lastenkirja. Ennen kaikkea se on hauska. Siinä on runomuotoista lintujen lajituntemusta sekä mitä mainioin kuvitus, jotka tekevät siitä ylittämättömän kokonaisuuden. Mikä ilo sekä lapsille että harrastaja-lintubongari-äidille.


2 pistettä:

Seita Vuorela: Lumi


Lumi on puhutteleva ja ajankohtainen nuortenkirja. Se yhdistää satumaailman ja todellisuuden kiehtovaksi verkoksi, jossa on sopivasti haastetta.

1 piste:

Aino Havukainen ja Sami Toivonen:  Tatu ja Patu etsivinä, Tapaus puolittaja


Tatu ja Patu etsivinä on oiva esimerkki suomalaisen lastenkirjallisuuden laadusta. Vuoden 2016 Tatu ja Patu osuu suoraan dekkarien ystävän nauruhermoon.

Blogistanian äänestyksen tulokset julkaistaan huomenna 28.1. klo 10.00:

Blogistanian Finlandia julkaistaan Lukutoukan kulttuuriblogissa.

Tämänvuotinen Blogistanian Finlandia on jo järjestyksessään kuudes. Aiemmin on palkittu Laura Lindstedtin Oneiron (Teos 2015) Anni Kytömäen Kultarinta (Gummerus 2014), Pauliina Rauhalan Taivaslaulu (Gummerus 2013), Aki Ollikaisen Nälkävuosi (Siltala 2012) ja Katja Ketun Kätilö (WSOY 2011).


Blogstanian Globalia julkaistaan Yöpöydän kirjat -blogissa.

Blogistanian Globaliakin järjestetään kuudetta kertaa. Aiemmin on palkittu John Williamsin Stoner (Bazar 2015, suom. Ilkka Rekiaro) Kate Atkinsonin Elämä elämältä (Schildts & Söderströms 2014, suom. Kaisa Kattelus), Haruki Murakamin 1Q84 (Tammi 2013, suom. Aleksi Milonoff), Gaute Heivolin Etten palaisi tuhkaksi (WSOY 2012, suom. Päivi Kivelä) ja Sarah Watersin Vieras kartanossa (Tammi 2011, suom. Helene Bützow).


Blogistanian Kuopus julkaistaan Notko, se lukeva peikko -blogissa. 

Kuopus valitaan nyt viidettä kertaa. Aiemmin on palkittu Siiri Enorannan Surunhauras, lasinterävä (WSOY 2015), Jenna Kosteen Lautturi (Robustos 2014), Aino ja Ville Tietäväisen Vain pahaa unta (WSOY 2013) ja Annukka Salaman Käärmeenlumooja (WSOY 2012).


Blogistanian Tieto julkaistaan Kirjakaapin kummitus -blogissa.

Blogistanian Tieto valitaan tänä vuonna neljättä kertaa. Aiemmin on palkittu Bea Uusman Naparetki – Minun rakkaustarinani (Like 2015, suom. Petri Stenman), Minna Maijalan Herkkä, hellä, hehkuvainen –Minna Canth (Otava 2014) sekä Tuula Karjalaisen Tove Jansson – Tee työtä ja rakasta (Tammi 2011).

Ja ei muuta kuin jännittämään tämän vuoden äänestystuloksia!


P.S. Ajastukseni ei toiminut, joten kaikki nämä kirjat jäivät ilman pisteitäni. Harmittaa tolkuttomasti. Julkaisin tekstini kuitenkin, koska tässä nyt ovat viime vuonna ilmestyneistä kirjoista ne, jotka katsoin lukemistani kirjoista parhaiksi ja ansaitsevat huomiota.

16 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Älä muuta sano. Harmittaa, että postaukseni ei sitten ilmestynyt ajallaan, sillä olisin niin halunnut pisteitäni jakaa hyville kirjoille.

   Poista
 2. Hieno Finlandia-lista. Puikkonen on omallanikin, on se ainutlaatuinen, omaperäinen, hienoa tekstiä, jota ei voi etukäteen arvailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmittaa, että pisteeni jäivät nyt pimentoon.

   Puikkosen ylittänyttä on vaikea kuvitella. Se meni niin ytimiin.

   Poista
 3. Voitko Elina kuvitella, että mulla oli niin kovat ehdokkaat, että edes Puikkonen ei mahtunut listalle. Olen järkyttynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis jos Puikkosen ylittää, niin täytyy olla kova lista! Tulenpas pikapuoliin kurkkaamaan.

   Lukulistani vain kasvaa tässä koko ajan.


   Poista
 4. Frau oli minullakin yksi mahdollisista. Nyt oli niin monta hienoa, joista valita, että valinta oli vaikeaa. Positiivinen ongelma :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Positiivinen ongelma todellakin. Mahtava kirjavuosi oli ja minulla on vielä tosi monta kiinnostavaa naisten kirjoittamaa kirjaa lukematta. Lista tuntuu vain kasvavan, kun käyn näitä äänestyspostauksia lukemassa.

   Poista
 5. Olipa harmi, miten sinulla kävi ajastuksen kanssa. :( Frau on hieno kirja, ja mietin sitä itsekin omalle listalleni. Jätin sen täpärästi pois, kolmospaikalle oli tunkua. :) Tiira-kirja vaikuttaa hauskalta. Jo kirjan nimestä käy ilmi suomen kielen hupaisuus (kieltä opettelevalle ehkä tuskaisuus...) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin, annanko koko postauksen vaipua unholaan, mutta sitten ajattelin, että nämä hyvät kirjat ansaitsevat kaiken huomion, joten julkaisin tämän "näin olisin äänestänyt" -tekstin kuitenkin. Harmin määrä on suunnaton.

   Tiira tiiraa tiiraa olisi erityisesti ansainnut pisteensä, koska tiedän, että lastenkirjallisuudessa pisteet hajoavat melko laajalle.

   Poista
 6. Voi kurjuus, ettei ajastuksesi toiminut! Hieno lista jäi nyt huomiotta. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta viserrä. Hienot kirjat jäivät ilman näitä pisteitä. :(

   Poista
 7. Harmi tuo, mitä ajastuksellesi kävi :( Eurooppalaiset unet listalla meilläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Euroopplaiset unet on aivan huikean hyvä kirja. Se meni luihin ja ytimiin.

   Poista
 8. Voi, haluan pian lukea Eurooppalaiset unet ja Alman! Muutenkin hieno lista. Tiira tiiraa tiiraa on luettu meilläkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen varma, että pidät molemmista!

   Kunhan löydän Tiira tiiraan jostain, niin ostan omaksi, koska se oli niin hauska. :)

   Poista

Kiitos kommentista!