Petri Tamminen: Suomen historia, 2017
Kustantaja: Otava
Kansi: Piia Aho
Sivuja: 152
Mistä sain kirjan: oma ostos
Suomen itsenäisyyden ajan historia on melkoinen saaga. Sataan vuoteen mahtuu nousu köyhästä maasta esimerkilliseksi pohjoismaiseksi hyvinvointivaltioksi. Nyt ovat pihat täynnä autoja, lapset käyvät maailman parasta koulua ja koko kansa rokotetaan kulkutauteja vastaan.
Tämähän ei ole kuitenkaan koko maan kuva. Mihin tahansa aikaan päivästä kun hyppää bussin kyytiin, voi haistella tuoretta ja vanhaa viinaa, itsemurha on liian usein ratkaisu kaikkiin ongelmiin ja yksinäisyys on suomalaisten kansantauti (tosin ehkä ansaitusti, jos vihapuheen määrästä voi jotain päätellä).
Jokin tätä kansaa kuitenkin yhdistää, ja se on yhteinen historia. Petri Tammisen Suomen historiaa lukiessaan tuntee vahvasti olevansa osa tätä kaikkea.
Tamminen on haastatellut kirjaansa varten yli 500 suomalaista ja kuunnellut heidän muistojaan. Näistä yksityisten ihmisten tarinoista muodostuu se, mitä me olemme. Jokainen tarina on omansa, mutta niin tuttu, että kirjaa on helppo lukea. Helppolukuisuus on kuitenkin ansa: pian huomaa itkevänsä ihmisten elämää - tässä tapauksessa myös koko maan kohtaloa ja ehkä vähän myös omaa elämäänsä - ja seuraavaksi nauraa jo ääneen. Miten Tamminen oikein tekee tämän?
Suomen kielen velho ja rytmityksen mestari, sitä Tamminen on ehdottomasti. Kun Tamminen panee pisteen kohdalleen, se on siinä. Näin se oli, näin se meni ja nyt on näin. Lakoninen kerronta on salakavalan tehokasta, sillä turhia sanoja ei ole, mutta niissä muutamissa onkin sitten paljon enemmän. Lukija nimittäin täydentää tarinat päässään omien muistojensa kautta ja siinä sitä ollaan - itkettää ja naurattaa: 1947 Me saatiin Amerikasta laite, jolla kuivataan kynsilakkaa. Se ei toiminut, kun siinä oli erilainen töpseli, mutta ei meillä ollut kynsilakkaakaan. (S. 48.)
Tamminen on kerännyt kirjaan merkittävät vuosiluvut, jolloin maan kohtalo on ollut vaakalaudalla tai on ollut aihetta suuriin juhliin: 1917, 1918, 1939 - 1945, 1952, 1972, 1975, 1995, 2006... Käsi ylös, kuka on kuullut tarinan jos toisenkin sotavuosilta, Helsingin olympialaisista, Kekkosesta, Armi Kuuselasta, Lasse Virénin voitosta Münchenissä, jääkiekon maailmanmestaruudesta tai euroviisuvoitosta? Onko kertynyt kokemuksia lähinaapureista, Venäjästä ja Ruotsista? Niinpä.
Sekaan mahtuu kuitenkin myös tavallisempia asioita. Niitä vuosia, jolloin käytiin uimakoulua, maksettiin asuntolainan korkoja, podettiin yksinäisyyttä, niuhotettiin tai istuttiin järven rannalla: Se on se, kun nämä rannat on aina samanlaisia. Joku New York muuttuu taatusti joka päivä, mutta tänne voi kuvitella vaikka tuhat vuotta vanhat ajat ja aina humisee sama tuuli puissa. Jos sillon tuhat vuotta sitten joku istuskeli tässä, niin kuin saattoi hyvin istuskella, se katseli näitä samoja laineita. (S. 140 - 141.)
Suurista tapahtumista voi kertoa pienesti. Poliittiiset mullistukset, sodat ja suurmiehet piirtävät historian ääriviivat ja niiden sisään mahtuu jokaisen suvun ja jokaisen ihmisen oma tarina.
Tammisen tyyli on Suomen kirjallisuudessa aivan omanlaisensa. Tamminen on humoristi ja kansankuvaaja, mutta myös koskettavan kerronnan mestari. Elämiä (1994), Tammisen esikoisteos, on lyhytproosan helmi ja päälauseiden juhlaa. Kirjailijan omat Muistelmat (2004) on kerrottu saman muotin mukaisesti kuin nyt nämä koko Suomen muistelmat. Muutamalla harkitulla virkkeellä saa kerrottua ihan tarpeeksi. Parin vuoden takainen Meriromaani on puolestaan kirja, josta en pysty puhumaan itkemättä. Se on täydellinen.
Suomen historia on konstailemattoman hyvä kirja. Luin sen melkein yhdeltä istumalta, mutta välissä piti kuitenkin keittää lapsille mustikkasoppaa. Kirja sotkeutui sitten mustikkaan, mutta eikös se oikeastaan sovi oikein hyvin tuohon pullan päälle. Kuinkahan monessa huushollissa tänäkin iltana keitetään lapsille mustikkasoppaa, saunotaan ja muistellaan jokunen juttu?
Historiallinen kirja on luettu jo ainakin näissä kirjablogeissa: Kulttuuri kukoistaa, Tuijata, Lumiomena, Kirja vieköön!, Järjellä ja tunteella ja Mitä luimme kerran. Listaan tämän teoksen HelMetin vuoden 2017 lukuhaasteen kohtaan 8. Suomen historiasta kertova kirja.
Sivut
- Etusivu
- Kuka ja mitä?
- Lukemisen sietämätön keveys
- Lukupiirien loukussa
- Suosikkeja
- TBR100
- HelMet 2015
- HelMet 2016
- Seinäjoen kaupunginkirjaston 100 kirjaa -haaste
- Ylen Kirjojen Suomi 2017
- HelMet 2017
- Helmet 2018
- Helmet 2019
- Helmet 2020
- Helmet 2021
- Helmet 2022
- Helmet 2023
- 100 naisten kirjoittamaa kirjaa
- Helmet 2024
Tämä kuulostaa kyllä hyvältä! Pitää napata luettavaksi, jos eteen sattuu. Sopisi hyvin tähän Suomen juhlavuoden viettämiseenkin.
VastaaPoistaTämä on loistava. Rupesin jo lukemaan kirjaa ääneen ysiluokkalaisilleni. Tarinoitten pohjalta on hyvä lähteä keskustelemaan historian käännekohdista ja verrata entisaikojen oloja nykypäivään. Sotavuosissa jo olemme ja tehokkaasti tulee kerrattua 100 vuotta. Oppilaita naurattaa ja keskusteluttaa, on vetänyt myös vakavaksi.
Poista"Kun Tamminen panee pisteen kohdalleen, se on siinä." Hyvin sanottu! Napakka ja hieno kirja tämä Suomen historia.
VastaaPoistaJa tiedätkö, nyt tuli mieleen että ainakin lapsiperheissä eletään vielä usein melkoisessa yhtenäiskulttuurissa. Meillä ei tosin keitetä tänään mustikkasoppaa (viikolla tein mansikkakiisseliä ;)), mutta sanominen ja jokusten juttujen muisteleminen...
Lauantai-illat lapsiperheissä ovat varmastikin melkolailla samanlaisia kuin ne ovat meidänkin aikanamme olleet. Tietysti on Putoukset ym. viihde siinä ohessa, mutta saunailta on kuitenkin yhteistä aikaa. (Toki kaikissa perheissä eivät lauantait välttämättä ole kovin rauhallisia, ikävä kyllä.)
PoistaHieno kirja tämä tosiaan on. Kulttuuriteko.
Tämä on noussut blogeissa jo useasti esiin ja jäänkin odottelemaan, milloin itse saisin tämän käsiini. Juhlavuoden kunniaksi!
VastaaPoistaTiia
Juhlavuoden kunniaksi, tosiaankin. Tämä on kuin lasillinen kuplivaa tähän juhlavuoden alkuun. ;)
PoistaMeillä isäntä, joka ei lue kovin paljon innostui lukemaan tämän myös. Hieno idea tämä Tammisen! Pidin.
VastaaPoistaKirjassa on tosiaan hieno idea ja tarinat tuntuvat kovin tutuilta. Näitä Suomen historia on täynnä.
PoistaMeilläkin Tamminen kuuluu isännän lukemistoon. Hän piti myös Meriromaanista.
Meriromaani on minun lohtukirjani. Kun elämä murjoo, palaan romaanin merikapteenin huomaan, seuraan laivojen uppoamista ja toistuvia kävelyreissuja (!) Tukholmasta Askaisiin - ja tiedän taas jaksavani. Suomen historia ilahdutti muitokirjollaan, ja sillä, mitä ei sanotuksi saa, mutta siellä se on, se on - ja tuntuu.
VastaaPoistaMeriromaani! <3 <3 <3
PoistaSuomen historiassa on tuttua Tammista, varmaa virkettä, joka kertoo kaiken olennaisen ja paljon muuta. Tuntuu todellakin. Piti taas itkeä bussissa, kuten Meriromaaniakin lukiessa.