Ida Simons: Tyhmä neitsyt, 2015
Alkuteos: Een dwaze maagd, 1959
Suomentaja: Sanna van Leeuwen
Kustantaja: Gummerus
Kansi: Francesca Leoneschi
Sivuja:190
Mistä sain kirjan: omasta hyllystä
Ida Simonsin Tyhmä neitsyt ilmestyi Hollannissa vuonna 1959 ja sai tuolloin kiitosta ja huomiota osakseen. Sitten kirja unohtui vuosikymmeniksi, kunnes 2010-luvulla se nostettiin historian pölystä jälleen lukijoiden iloksi ja siitä otettiin uusi painos. Kirjan kohtalo kuulostaa John Williamsin Stonerin kohtalolta, ja lukijana voi olla iloinen, että tällaisia uusiolöytöjä tehdään.
Tyhmä neitsyt on pieni helmi. Se sijoittuu 1920-1930-luvun Eurooppaan ja kertoo juutalaisperheen tyttärestä, Gittelistä. Gittel havainnoi vanhempiensa ja heidän tuttava- ja sukulaispiiriensä elämää tarkkaavaisesti, vaikkei kaikkia merkityksiä täysin ymmärräkään. Vaikka kertoja muistelee tapahtumia, hän malttaa jättää jälkiviisauden: hän ei selitä 12-vuotiaan Gittelin havaintoja puhki, vaan antaa lukijan täyttää aukot. Kerronta on herkullisen vähäeleistä, mutta silti paljonpuhuvaa, ja Sanna van Leeuwenin suomennoskin tuntuu laatutyöltä.
Juutalaisyhteisön käyttäytymissäännöt ja perheiden keskinäiset hierarkiat täytyy tuntea, jotta suhteet pysyisivät hyvinä. Niistä saadaankin paljon huvia irti: Käsitykset hienoudesta poikkesivat seurakunnassamme suuresti toisistaan. Jokaisella kuppikunnalla oli joku toinen, jota he katsoivat nenänvarttaan pitkin. Saksasta tulleet juutalaiset halveerasivat puolalaisia, jotka puolestaan ylenkatsoivat hollantilaisia, joiden mielestä roskaväkeä taas olivat kaikki muut, joten kaikki voivat olla tyytyväisiä. (S. 49.)
Gittelin isän ja äidin avioliitto noudattaa omia kuvioitaan. Isä on epäonninen liikemies, josta äiti saa välillä tarpeekseen, pakkaa matkalaukut ja muuttaa tyttärensä kanssa sukulaistensa luo Antwerpeniin. Siellä hän kestää urhoollisesti aikansa, kunnes saa puolestaan tarpeekseen omasta suvustaan. Oleskelumme Antwerpenissa noudatti aina tiettyä kaavaa (s. 87).
Gittel soittaa pianoa, sopeutuu ja oppii elämästä kaikenlaisia totuuksia. Hän ystävystyy tuttavaperheen tyttären kanssa ja todistaa tietämättään kiellettyä leikkiä, joka antaa hänelle hänen siihenastisen elämänsä suurimman opetuksen.
Tarina ei ole mitenkään järistyttävä, eikä kirjassa tapahdu sinänsä suuria (kuten ei Stonerissakaan). Simonsin kerrontatyyli on kuitenkin älykästä ja kepeän ironista - erittäin eurooppalaista. Taustalla vilahtavat Rubensin maalaukset sekä Schumann, Bach ja Beethoven, joiden teoksia päähenkilö harjoittelee. Romaania voisi kai kuvata myös sanalla hienostunut, mutta sana johtaa sillä tavalla harhaan, että mistää tylsästä sievistelystä ei ole kyse.
Tyhmä neitsyt on lukunautinto. Sen viehätys on henkilökuvauksessa ja ihmissuhteissa, jotka aina jaksavat kiinnostaa minua kirjallisuudessa enemmän kuin kekseliäät juonet tai yllätykselliset käänteet. Kirjasta tulivat mieleeni sekä Anne Frankin päiväkirjat että Francoise Saganin Tervetuloa ikävä. Kaikissa näissä voi seurata nuoren tytön kasvamista kohti aikuisuutta ja vastuullisuutta.
Tyhmän neitsyen ovat lukeneet muun muassa Katja, Mari A, Sari, Kaisa V, Tuija, Laura, Susa, Kaisa Reetta T, Niina T. ja Maija. Lähes poikkeuksetta kirjaan on ihastuttu. Kirja sopii Helmetin vuoden 2018 haasteen kohtaan 42 (kirjan nimessä on adjektiivi) tai 47 (kirja kerrotaan lapsen näkökulmasta).
Sivut
- Etusivu
- Kuka ja mitä?
- Lukemisen sietämätön keveys
- Lukupiirien loukussa
- Suosikkeja
- TBR100
- HelMet 2015
- HelMet 2016
- Seinäjoen kaupunginkirjaston 100 kirjaa -haaste
- Ylen Kirjojen Suomi 2017
- HelMet 2017
- Helmet 2018
- Helmet 2019
- Helmet 2020
- Helmet 2021
- Helmet 2022
- Helmet 2023
- 100 naisten kirjoittamaa kirjaa
- Helmet 2024
tiistai 16. tammikuuta 2018
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Lukunautinnosta kerrot, ja kyllä, niin tunsin minäkin kirjaa lukiessani. Ja kirjan tunnelmassa on jotain verrattomaan vangitsevaa. Innostavaksi koen kirjan, jonka tapahtumia ei voi ennakoida ja jota ei selitetä puhki. Hienosti luonnehdit romaanin ydintä!
VastaaPoistaJokin tässä kerronnassa viehätti. Nytkin kun luin tekstiä uudestaan, naureskelin itsekseni. Jotain ironian ja haikeuden yhdistelmää tässä on, ja se vetoaa minuun.
PoistaPiti ihan käydä lukemassa uudestaan, mitä olen tästä aikoinaan postannut. Toisaalta olin ihastunut moniinkin asioihin, mutta kirjassa oli silti jotain mikä jätti hieman kylmäksi... Hmmm.
VastaaPoistaMinulle tämä toimi joka kohdastaan. En hihkunut riemusta, mutta myhäilin tyytyväisenä koko kirjan ajan. Eleetön kerronta viehätti.
PoistaNimi tuntui tutulta mutta kun luin postauksesi, totesin että en ole tätä lukenut. Kauniisti kuvasit kirjaa, on varmasti lukemisen arvoinen. Mihin kirjan nimi viittaa? Vähän oudolta vaikuttaa.
VastaaPoistaNimi viittaa Raamatun opetukseen kymmenestä neitsyestä, joista viisi oli viisasta ja viisi tyhmää. Tässä päähenkilön mielestä viisaat neitsyet toimivat kuitenkin kylmästi, kun eivät auttaneet tyhmiä neitsyitä ja sitten toisaalta, hän itsekin toimii vähän naaiivisti eräässä asiassa...
PoistaJos olet ironisen, pröystäilemättömän kerronnan ystävä, tämä on sinun kirjasi.
Tämän hiljattain lisäsin luettavien listaan. Kiitos arviosta, en ollut ihan täysin hakoteilla kait kun ajattelin että tässä voisi olla sitä jotain :)
VastaaPoistaKirja on nopsalukuinen ja viehättävä. Kerronta on herkullista ironiassaan. Tässä oli todellakin sitä jotain.
PoistaMilloinkohan minunkin tulisi luettua tämä! Aina silloin tällöin miettinyt tämän lainaamista, mutta on vain jäänyt ja jäänyt - liikaa ihania kirjoja luettavana.. :)
VastaaPoista