maanantai 16. huhtikuuta 2018

Lukuviikon kirjavinkit ja lempikirjalistoja

Kirjabloggaajan salainen toive on päästä kertomaan vastaantulijoille lempikirjoistaan. Lukuviikon koittaessa 16. - 22.42018 se on taas mahdollista - ainakin näin blogin välityksellä. Tänä vuonna Lukuviikon teemana on Mun tarina, ja nyt kerrotaan tarinoita omista lempikirjoista.

Oksan hyllyltä -blogin Marikan idean mukaan kirjabloggaajat vinkkaavat tänään tunnin välein lempikirjojaan, ja tässä ketjubloggauksessa olen nyt mukana. Lempikirjojen valinnan vaikeus on tietysti melkoinen, koska niitähän on paljon. (Olen kirjoittanut niistä ennenkin.) Tänä vuonna kerron viidestä lapsuuteni lempikirjasta, viidestä aikuisiän tajunnanräjäyttäjästä ja viidestä blogiaikani lempikirjasta.

Lapsuuteni ja nuoruuteni lempikirjat: 


Nämä kirjat ovat tehneet minusta lukijan, kirjallisuuden ahmijan, suurkuluttajan ja hypettäjän (=bloggaajan). Esimerkiksi Suomen kansan suuren satukirjan sadut olivat niin jännittäviä, että kun äiti ei ehtinyt niitä minulle lukemaan, aloin lukea satuja itse. Lukemaan oppimisen hetki on edelleen yksi vahvimpia lapsuusmuistojani, ja Väkevä Matti oli sadun nimi.


2. Suomen kansan suuri satukirja

3. Antoine de Saint-Exupery: Pikku prinssi

4. L. M. Montgomery: Anna-kirjat

5. Anna-Leena Härkönen: Häräntappoase


Elämäni mullistajat: 


Joidenkin kirjojen lukeminen vaikuttaa elämään enemmän kuin osaa etukäteen aavistaa. Niiden kannessa pitäisi ehkä olla jonkinlainen varoitusmerkki, sillä niiden lukeminen voi olla kohtalokasta. Elämä muuttuu, asenne muuttuu, tietoisuus alkaa. Nämä kirjat ovat olleet minulle sellaisia:

 1. Aino Kallas: Sudenmorsian

2. Mika Waltari: Sinuhe egyptiläinen

3. Minna Canth: Työmiehen vaimo

4. Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla

5. John Irving: Kaikki isäni hotellit


Yksi kohtalokkaimpia lukukokemuksiani on ollut Aino Kallaksen Sudenmorsiamen lukeminen lukiossa. Kirja teki sellaisen vaikutuksen, että päädyin tekemään siitä Suomen kirjallisuuden graduni kahdeksan vuotta myöhemmin. Vaikuttavampaa kerrontaa ja kohtalokkaampaa tarinaa saa hakea. 

Opiskeluaikanani luin  kaksi sellaista kirjaa, jotka muuttivat yhteiskunnallista ajatteluani lopullisesti. Niiden jälkeen olin peruuttamattomasti eri ihminen. Ensimmäinen mullistava kirja oli Minna Canthin Työmiehen vaimo, joka opetti, miten naisten asema on rakennettu yhteiskuntaan. Minusta tuli feministi.

Toinen opiskeluajan mullistava teos on Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla, jonka jälkeen yhteiskunnallinen eriarvoisuus on ollut minusta pelottavaa. Kirja on vaikuttanut äänestämiseeni ja mielipiteisiini.

Mikä Waltarin Sinuhe egyptiläinen ja John Irvingin Kaikki isäni hotellit ovat vaikuttaneet ajatuksiini elämästä ja kirjoista. Sinuhen elämän kulku vallanpitäjien suosiosta kaiken menettämiseen kertoo ihmisen elämän pienuudesta. John Irvingin kerronnan vapaus ja elämän sattumanvaraisuus ja musta huumori vetäisivät puolestaan maailman mukavasti vinoon. Mikä on ihmisen osa kaiken keskellä?


Blogiajan viisi lempikirjaani:


Nämä kirjat ovat olleet blogiajan parhaiden joukossa, eli ne ovat nousseet viime vuosina lempikirjojeni alati laajenevaan joukkoon:

1. Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan

Tämä klassikko ei esittelyjä kaipaa. Vaikka lukemisesta on jo muutama vuosi, kirjan hulluus ja vakava sanoma kietoutuvat edelleen vastustamattomaksi kokonaisuudeksi mielessäni. Tässäkin on teemana ihmisten pelkuruus vallanpitäjien edessä, mutta myös suuri rakkaus, taide... Kaikki.


2. Riikka Pelo: Jokapäiväinen elämämme

Riikka Pelon Jokapäiväinen elämämme sivuaa samoja teemoja kuin Bulgakovin suurteos. Mitä ovat taiteen vapaus ja velvollisuus totalitaarisessa yhteiskunnassa? Taiteen merkitys ihmiselle huokuu sen joka sivulla.


3. Leena Krohn: Hotel Sapiens

Mitä me olemme? Mitä voisimme olla? Mihin olemme matkalla? Leena Krohn pakottaa ihmiset ajattelemaan. Hän on ehdoton suosikkikirjailijani suomalaisen kirjallisuuden kentässä, Nobel-tason taiteilija.

4. Hannu Väisänen: Taivaanvartijat

Hannu Väisäsen kerronta on hersyvää, liioittelevaa ja poskettoman hauskaa. Hänen omaelämäkerrallisista romaaneistaan on tullut suosikkejani, ja Taivaanvartijat hyppäsi veijarimaisuudellaan aivan ykköseksi.


5. Petri Tamminen: Meriromaani

Petri Tammisen Meriromaani olisi ollut minun valintani vuoden 2015 Finlandia-voittajaksi. Koska siinä on elämä.



Toivottavasti Lukuviikko tuo hyviä kirjoja kaikkien kirjan ystävien luettavaksi. Itselläni on kesken Leena Krohnin uusin teos, Kadotus, sekä Liv Strömqvistin sarjakuvateos Prinssi Charlesin tunne. Aivan huippuja molemmat.

Mikä kirja sinulle on kesken?


Tässä vielä blogit, jotka ovat mukana Oksan hyllyltä -blogin haasteessa vinkkaamassa lempikirjojaan:













8 kommenttia:

  1. Sinullekin TPTA on ollut ilmeisen tärkeä lukukokemus. Minun listallani se nousee vuosi vuoden jälkeen ensimmäiseksi.

    Hienoa,että Saatana saapuu Moskovaan teki sinuun lähtemättömän vaikutuksen. Upea romaani. Kuten myös Pelon Jokapäiväinen elämämme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. TPTA myllersi nuoren ihmisen mielen uuteen tietoisuuteen. Historia oli aina ollut lempiaineeni koulussa, mutta eihän siitä tällaista ollut luettu. Linnan suurromaani heitti pään eri asentoon.

      SSM on keski-ikäni suuria lukukokemuksia. Rakas kirja.Näin vastikään Kansallisteatterissa siitä tehdyn teatteriesityksen ja se olikin tosi hieno.

      Poista
  2. Hieno valikoima vinkkejä! Hmm, tekisipä itsekin mieleni listata blogiajan parhaat vinkit... blogattuja alkaa olla jo niin paljon, että viiden vinkattavan listan koostaminen ei varmaankaan ole aivan helppo juttu. Riikka Pelon kirja jäi minulta aikoinaan lukumatta, mutta se on pikku hiljaa alkanut kiinnostamaan yhä enemmän. Kiitokset sinulle, että lähdit mukaan vinkkaustempaukseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blogiajan parhaita vinkkejä ja on hanakala listata. En edes uskalla arvata, mitä kaikkea meni ohi, vaikka yritin selailla noita bloggauksia. Niitäkin on jo yli 500. Hyvä tavaton!

      Kokeilepa Pelon kirjaa. Se on taiteilijaromaani isolla T:llä.

      Poista
  3. Elina, onpa monta mainiota tärppiä, monta sellaista, jota voisin itsekin vinkata. Ja Meriromaani! Sen luonnehdit juuri niin kuin kuuluu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meriromaani on yhteinen rakkautemme. Se on niin sydämen kirja! <3

      Poista
  4. Täytyy tunnustaa, että Jokapäiväinen elämämme ja Hotel Sapiens ovat molemmat lukematta... Pitää yrittää muistaa!! Kivoja listoja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt vaan lukemaan - molemmat ovat erinomaisia kirjoja!

      Listoja on aina kiva tehdä! <3

      Poista

Kiitos kommentista!